Викладачі англійської радять починати вивчення мови в 4-6 років. Але тільки батькам вирішувати, готова їхня дитина до курсів чи ні. Одним із критеріїв вважається більш-менш впевнене володіння рідною мовою. Якщо ви вирішили відвідувати школу іноземної, знайти англійську для дітей-початківців не буде важко, адже на всіх курсах є можливість вчитися з нуля.

Зміст

1. Підготовка до англійської для дітей-початківців
2. Подолання можливих труднощів
3. Як урізноманітнити вивчення англійської для дітей-початківців

І все ж етап пошуку курсів дуже важливий, тому що перші кроки дитини у вивченні іноземної можуть визначити її ставлення до навчання в цілому. Як підготуватися до занять і допомогти дитині під час навчання?

Англійська для дітей-початківців: як допомогти дитині в навчанні

Підготовка до англійської для дітей-початківців

Дітям, особливо дошкільнятам, які ще не розуміють, як проходять уроки, важливо вирушати на курси іноземних мов попередньо підготовленими. При такому підході зайві страхи й побоювання не завадять їм опановувати новий матеріал. Крім моральної підготовки, необхідно також ознайомити дитину з предметом, який вона буде вивчати. З англійською для дітей-початківців добре знайомитись через спеціальні програми та навчальні відео для дітей.
 

Англійська для дітей-початківців: як допомогти дитині в навчанні - 2
Як батьки можуть допомогти дітям підготуватися до відвідування школи?

  1. Пояснення важливості відвідин школи. Обирати її варто разом із дітьми, тоді відвідування курсів не стане для них несподіванкою, до того ж вони будуть почуватися залученими до цього важливого процесу. Поговоріть із дітьми та поясніть, які можливості у них з'являться, коли вони почнуть вчити англійську.

    Наприклад, хтось зможе дивитися всі-всі американські мультики, а не тільки дубльовані, хтось – читати «Гаррі Поттера» в оригіналі й усі додаткові історії з магічного всесвіту на сайті wizardingworld.com. А може, ваша дитина дуже доброзичлива й товариська, а знання англійської допоможе їй знайти хороших друзів по всьому світу. Так, перед вивченням англійської для початківців всією сім'єю необхідно провести певну підготовку й обрати курси, які влаштовують усіх і приведуть вас до мети.

     
  2. Мотивація дітей. Навіть добре розібравшись, що він буде робити на курсах англійської для дітей-початківців, ваш студент може бути недостатньо мотивованим. А це призведе до низької ефективності навчання, стресу та небажання продовжувати відвідувати заняття.

    Як мотивувати дітей вивчати іноземну мову? Головний і найефективніший прийом – це участь батьків у навчанні студента-початківця. Вам варто показати, що ви не просто віддаєте його до школи англійської, тому що так потрібно. Продемонструйте, як круто можна використовувати свої знання – дивіться фільми іноземною, читайте книги, розмовляйте, проводьте домашні змагання з англійської. Дитина буде вас наслідувати й захоче вивчити англійську.

     
  3. Перші кроки у вивченні іноземної. Прийшовши на уроки англійської для дітей-початківців, дитина вже може бути ознайомленою з мовою – хоча б розуміти пару слів на слух або вміти представитися. Так вона буде почуватися впевненіше та з великим завзяттям візьметься за навчання. Для цього не потрібно ставати для дітей репетитором і самим записуватися на курси. Достатньо подивитися короткі відео в інтернеті й проговорити найпростішу лексику для початківців. Так відвідування занять не стане для дитини стресом, і вона буде відчувати, що все під контролем.

Подолання можливих труднощів

Будь-яке починання супроводжується різними труднощами. Багатьом дітям властиво сильно засмучуватися, коли щось не виходить, або втрачати бажання розбиратися в незрозумілих моментах. Завдання батьків – зробити навчання дітей-початківців максимально комфортним і допомогти подолати будь-які труднощі.
 

Англійська для дітей-початківців: як допомогти дитині в навчанні - 3
У початківців нерідко виникають труднощі, але більшість з них легко вирішити

  1. Небажання вивчати іноземну мову. Це одна з найчастіших причин неефективності уроків англійської для дітей-початківців. Відсутність бажання вчитися виникає через неготовність опановувати велику кількість матеріалу, нечасте обговорення занять з батьками й так далі. Ваше завдання – дізнатися в дитини, що впливає на її мотивацію вчитися, опрацювати проблеми. Без діалогу навчання буде даватися все гірше, а кожен похід на заняття закінчуватиметься скандалом.
     
  2. Страх робити помилки. Він притаманний дуже відповідальним студентам-початківцям або тим, хто ніколи раніше не проводив роботу над помилками. Поясніть дитині, що англійська для дітей-початківців абсолютно не страшна, право на помилку мають усі. Ніхто не знає матеріал в ідеалі, а якісна робота над помилками тільки покращує знання. Спробуйте згадати приклад зі свого навчання, який міг би допомогти дитині позбутися страху помилок і показати, як з ними працювати. Якщо якась тема погано дається, не лайте, а заохочуйте чимось і запропонуйте розібратися разом. Також пам'ятайте, якщо ви не можете впоратись із якоюсь проблемою, завжди можна звернутися до викладача в школі англійської мови.
     
  3. Невідповідна атмосфера для навчання. Добре організоване місце навчання – важливий пункт не тільки у вивченні англійської для дітей-початківців, а й для дорослих. Одразу після першого заняття дитини дізнайтеся у дитини, чи сподобалася їй школа. Важливо, щоб там було не тільки чисто, зручно й затишно, а й щоб група відповідала вашій дитині. Дітей розподіляють у групи, спираючись на вік і рівень володіння англійською. Якщо ви бачите невідповідність, то можете звернутися до адміністратора школи. Коли дитина подружиться з однолітками, у неї з'явиться додаткова мотивація – і вона буде відвідувати уроки англійської для початківців із задоволенням.
     
  4. Неправильно підібрані навчальні матеріали. Програма англійської для дітей-початківців має бути складена з урахуванням потреб та інтересів дитини. Діти молодшого віку люблять яскраві матеріали, а для підлітків важливе висвітлення цікавих і актуальних для них тем. Зверніть увагу на те, чи надають школи аудіо- та відеоматеріали для початківців, додатки або онлайн-платформу для роботи. Різні види роботи, в тому числі інтерактив, роблять навчання цікавим, веселим і розвивають усі навички англійської. Нудні матеріали й уроки, проведені над книгами, навряд чи зацікавлять дитину – і вам рано чи пізно доведеться шукати іншу школу.
     
  5. Відсутність контакту з викладачем. Досвідчений педагог вміє знайти підхід до будь-якого учня, адже всі діти дуже різні. Тому важливо, щоб у нього встановилися хороші взаємини з дитиною, щоб його не боялися, але й поважали водночас. Нехай учитель також стане хорошим прикладом того, як потрібно знати англійську мову та чому це важливо.

Якщо бачите, що дитина чимось незадоволена або не може з чимось впоратись на курсах англійської, не кидайте одразу заняття. Поговоріть спершу з самою дитиною, запропонуйте свою допомогу та підтримку, а потім поспілкуйтеся і з педагогом – вирішити проблему часто можна просто за допомогою бесіди.

Як урізноманітнити вивчення англійської для дітей-початківців

Новий матеріал для дітей добре подавати у вигляді гри. Якщо дитина втомилася від звичних занять, це не означає, що не можна навчатися в процесі відпочинку всією сім'єю. Нові методики допоможуть показати дітям, що навчання – це цікаво та зовсім не важко.
 

Англійська для дітей-початківців: як допомогти дитині в навчанні - 4
Починайте навчання всією сім'єю – це весело!

  1. Мобільні додатки. Сучасні технології не тільки дуже цікаві дітям, а й пропонують безліч можливостей для навчання. Проводячи час за смартфоном або планшетом, дитина навіть не буде помічати, як вивчає щось нове. Практикувати англійську для дітей-початківців можна за допомогою спеціальних додатків. Можете підібрати їх самі або разом із дитиною. Найчастіше такі застосунки пропонують невеликі тести з вибором одного варіанту відповіді. Є програми, які тренують розуміння англійської мови на слух і допомагають поліпшити вимову. А додатки в форматі міні-ігор зацікавлять навіть найменшеньких. Грайте разом із дітьми, цікавтеся їхніми результатами та просіть розповісти, що нового вони дізналися.
     
  2. Мультфільми англійською мовою. Це один із найкращих способів навчання англійської мови для початківців. Дитина запам'ятає нові слова, потренується слухати й розуміти англійську, поліпшить вимову – і все це без підручників. Обов'язково надайте вибір мультфільму дітям – нам важливо, щоб їм було цікаво. Нехай це буде улюблений мультик, який вони бачили вже дуже багато разів, на початкових етапах це спростить розуміння іноземної мови.

    Якщо дитина добре читає рідною мовою, можна підключити субтитри. Але субтитри англійською для початківців будуть не особливо ефективними. Дивіться мультфільм разом і періодично робіть паузи, щоб обговорити переглянуте. Розбирайте значення незрозумілих і часто повторюваних слів. Можете завести красивий блокнот, куди дитина буде їх записувати. Дозвольте їй прикрасити його за своїм бажанням, адже вона веде його для себе.

Пам'ятайте, що підтримка батьків грає ключову роль, коли дитина починає вивчення іноземної мови. Скориставшись нашими простими порадами, ви зможете підготуватися до занять у школі, подолати всі труднощі та зробити навчання веселим, цікавим і ефективним.

 

Дмитро Журавльов

 

Дата публікації: 17 лютого 2021