Спілкуючись із батьками дітей, які вивчають або хочуть вивчити англійську мову, я зрозуміла, що є певні міфи, які батьки часто вигадують. Давайте розберемо та спростуємо ці міфи, щоб не було жодних стопів для вивчення іноземної.

Міф 1. Немає хисту до вивчення мов, або Генетика – велика сила

Часом від батьків дітей можна почути такі думки: «Та вона/він у мене математик. Я, наприклад, математик. Чоловік також. Тож генетично дитина не схильна до вивчення мов. Яка англійська? Там ніяк.. Ні англійська, ні німецька..». Або інший варіант: «У нас з англійською все туго… та в принципі про яку англійську можна говорити, якщо з українською біда… От просто немає хисту до вивчення мов. Це все не її/його».

Міф 1. Немає хисту до вивчення мов, або Генетика – велика сила

Як на мене, то батьки часом роблять поспішні висновки. Тут потрібно зрозуміти, що пішло не так під час вивчення мови. Задумайтесь: найкраще, за даними EF English Proficiency Index, серед європейських країн англійську знають у Швеції (70,94% населення), Нідерландах (70,58%) та Данії (70,05%). Тобто більша частина населення цих країн впевнено володіє іноземною мовою. Невже в усіх цих людей є той самий хист чи у всіх дітей генетика філологів і вони суперталановиті? Звичайно ж, ні! Тут питання в мотивації, цілях, в інвестиції часу та бажання і, звичайно, в ефективній методиці навчання.

Рекомендація: Створіть приємні умови для спілкування з дитиною, наприклад, запропонуйте дитині попити чаю і постарайтесь вивести розмову на дружній рівень. Дізнайтеся думку дитини стосовно вивчення мови. Яке її бачення того, чому їй «тяжко дається» мова. При такому підході ймовірніше за все ви почуєте щиру відповідь і знатимете, як можна зарадити.

Міф 2. Вивчення мови забирає надто багато часу

У нас усіх так багато справ і так мало часу… Однак не зовсім правильно думати, що потрібно багато часу, щоб вивчити англійську. Деякі батьки скаржаться, що діти перевантажені, у школі насичена програма і часу на додаткове вивчення англійської просто немає. Проте для дитини достатньо 15-20 хвилин щодня або ж півтори години двічі на тиждень для вивчення іноземної мови. Погодьтесь, це вже не так і багато часу, якщо зважати на те, що ви інвестуєте в майбутнє дитини, в її перспективи і впевненість. Тому варто розставити пріоритети й обрати основне, відкинувши другорядне.

Міф 2. Вивчення мови забирає надто багато часу

Рекомендація: Почніть вводити англійську у будь-який вільний час дитини: поки їдете/йдете до школи, слухайте англійські пісні, спробуйте гру «Скажи слово, що починається з останньої літери попереднього» і т.д. Або оберіть онлайн-курс від Грін Кантрі та навчайтесь у зручний для вас час.

Міф 3. Якісно вивчити мову можна лише в англомовній країні

Якби всіх дітей для вивчення англійської відправляли в Англію, то кількість тих, хто все ж таки вивчив мову, була б мізерною. Не кожен може дозволити собі подорож дитини до англомовної країни. І причини різні: в одних матеріальні труднощі, в інших гіперопіка, у третіх і перше, і друге.

Міф 3. Якісно вивчити мову можна лише в англомовній країні

Дитині для вивчення мови потрібні систематичність і занурення в англомовне середовище.

Рекомендація: Англомовне середовище можна створити штучно: використовуйте англомовні відео, пісні, дивіться серіали чи фільми, слухайте радіо, навіть якщо дитина частково розуміє інформацію, – не страшно, адже підсвідомість робить свою справу! Також хорошою ідеєю є відвідування англомовного табору або розмовних клубів. Пам’ятайте, вихід завжди є!

Міф 4. Шанс втрачено. Треба було вивчати з раннього віку!

Є ситуації, коли батьки тінейджерів приходять у розпач, у їхніх головах сидить величезний айсберг-переконання, що шанс втрачено, бо запізно згадали.

Міф 4. Шанс втрачено. Треба було вивчати з раннього віку!

Усі ми знаємо фразу «краще пізно, ніж ніколи». У цій ситуації так само. Звичайно, та дитина, яка вивчала мову змалку, почуває себе впевненим, а іноді і вільним користувачем іноземної, а та, яка лише почала її вивчати, повинна більше працювати, віддаючи себе на всі сто. Головне, що вивчати мову ніколи не пізно!

Рекомендація: Батьки, налаштуйте себе і своїх дітей на позитив і вірте всіма силами, що нічого ще не втраченого і почати ніколи не пізно!

Міф 5. Якщо в житті нічого не цікавить, то вивчення англійської нереальне

«Моя дитина не вивчить англійську, бо їй нічого в цьому світі не цікаво», – каже одна мама.

Багато батьків скаржаться на те, що сучасні діти нічим не цікавляться. Все, що їм потрібно – комп’ютер та інтернет. Вивчення іноземної мови – примусово.

Міф 5. Якщо в житті нічого не цікавить, то вивчення англійської нереальне

Гаразд, є така проблема, але далеко не у всіх дітей. Але якщо говорити про тих, для кого ця ситуація актуальна, тоді вам допоможуть якісні курси, які занурять у вивчення англійської за допомогою новітніх технологій, гейміфікації, цікавої подачі інформації та дружньої атмосфери!

Рекомендація: Запропонуйте дитині відвідувати англомовні курси, спробувати різну подачу інформації. Іноді від того, що дитині не підходить тип подачі інформації, зникає бажання навчатися. Тому відшукайте комфортне для дитини середовище та занурюйтесь у нього!

Вивчати англійську у XXI столітті – легко! Завдяки безлічі онлайн-ресурсів, курсів, програм та додатків можна щодня йти до мети. І зовсім скоро ваша дитина зможе speak English like a native!

Яна Думін, викладач Грін Кантрі

 

Дата публікації: 3 грудня 2019