Зовнішнє незалежне оцінювання чи ЗНО з англійської мови викликає жах не в одного старшокласника. Від результатів ЗНО залежить майбутня освіта й робота, тому підготовку не варто відкладати на останні місяці, а то й тижні. Підготовка до ЗНО з англійської має бути поетапною та систематичною, тоді можна уникнути стресів та досягти максимальних результатів. Давай розбирати всі деталі, лайфхаки та секрети успішного складання іспиту.

Зміст

1. Підготовка до ЗНО з англійської мови

1.1. Визначаємо рівень 

1.2. Читання (Reading) 

1.3. Використання мови (Use of English) 

1.4. Письмо (Writing) 

1.5. Аудіювання (Listening) 

2. Лайфхаки з підготовки до ЗНО з англійської мови 

2.1. Сучасні інструменти для підготовки до ЗНО з англійської 

2.2. Приборкуємо хвилювання 

2.3. Розраховуємо час та пріоритезуємо завдання ЗНО з англійської 

3. Як розраховуються бали з англійської на ЗНО 

 

ЗНО з англійської мови: як успішно скласти тест

Підготовку до ЗНО з англійської варто розпочинати заздалегідь

Підготовка до ЗНО з англійської мови

Залежно від рівня загального володіння англійською мовою підготовку до ЗНО варто починати за рік чи два. Самостійна підготовка до зовнішнього оцінювання зазвичай малоефективна, адже потребує серйозної самодисципліни та сильної мотивації. Матеріали для підготовки та програма також мають підбиратися з урахуванням твоїх знань і всіх завдань ЗНО. Ще один пункт, без якого якісна підготовка до ЗНО з іноземної мови неможлива, – робота над помилками. В англійській мові важко самостійно вловити та виправити їх.

Незалежно від того, чи навчаєшся ти в школі зі звичайним курсом англійської мови або поглибленим, швидше за все тобі знадобляться додаткові заняття, адже центр оцінювання якості освіти розділив випускників на дві категорії. Тепер ті, хто вчив у школі іноземну поглиблено, повинні знати програму на рівні Upper-Intermediate, а зі звичайним курсом – на рівні Intermediate. При цьому досить розвиненими мають бути всі навички: читання, письмо, розуміння на слух і використання мови. В іншому випадку варто обрати якісні мовні курси зі спеціальною програмою вивчення англійської мови до ЗНО.

Визначаємо рівень

Перш ніж записуватись на курси підготовки до ЗНО з англійської мови, варто оцінити свій рівень знань. Краще це робити не пізніше 10 класу, щоб був час підтягнути знання на загальних курсах.

Визначити свій рівень англійської самостійно важко. Тести в інтернеті на 20-50 запитань часто дають викривлені результати. Для точного самостійного оцінювання потрібен тест із близько 500 різними питаннями. Але навіть якщо ти такий знайдеш, на його виконання потрібно багато часу. Найкращий спосіб точно оцінити свій рівень володіння мовою – пройти тестування та співбесіду у мовній школі. Досвідчені викладачі зможуть якісно визначити рівень та дати рекомендації щодо вивчення мови.

Часто при тому, що випускники старанно вчать англійську мову, деякі теми залишаються «білими плямами». Щоб надолужити згаяне, можна присвятити літні канікули перед 11 класом вивчення англійської мови на інтенсивних курсах. Займаючись щодня, за три місяці ти зможеш підтягнути знання на два рівні. А з нового навчального року записатися на курс підготовки до ЗНО з англійської мови. А далі починай системну роботу над кожною навичкою та тестом загалом.

Читання (Reading) 

Окремим блоком питань у ЗНО з англійської мови винесено зорове сприйняття. Для рівня В1 передбачено текст на 350-400 слів, а рівня В2 – на 400-450.

Також 22 питання із секції читання у ЗНО діляться на 4 блоки, перші два для абітурієнтів, які обрали рівень В1, а другі – для рівня В2.

Одразу зауважимо, помилки найчастіше трапляються у цій частині питань не через незнання деяких слів, а через неуважність. Учасники ЗНО можуть просто перенервувати та не помітити деталі, сконцентрувавшись на нових словах. Зазвичай контекст тексту можна зрозуміти і не знаючи 100% слів. Тому, читаючи текст, не акцентуй увагу на незнайомій лексиці, спробуй зрозуміти загальний зміст тексту.

Далі переходимо до блоку питань. Прочитай завдання та спробуй визначити ключові слова та фрази. Підкресли такі ж елементи в тексті, тобі буде простіше орієнтуватися в пошуку правильної відповіді. У першому блоці питань необхідно встановити відповідність. Для цього діє те саме правило – не намагайся перекласти кожне слово, сконцентруйся на загальному значенні. Після вибору відповідей ще раз перевір, щоб той самий варіант не повторювався.

У другому блоці питань ЗНО з англійської мови потрібно вибрати одну правильну відповідь. Поширена помилка – шукати в тексті однакові слова. Зазвичай слова з варіантів відповідей знайти у тексті можна, але вони мають інший зміст. У цьому блоці важливо звернути увагу на синоніми. Важко знайти правильну відповідь? Намагайся йти шляхом винятків.

Третій блок питань схожий на перший, але з великою кількістю варіантів відповідей та складнішим контекстом. У четвертому блоці слід вставити пропущені елементи у текст. І хоч ці питання вважаються найскладнішими, уважно прочитавши текст і варіанти відповідей, ти за логікою знайдеш правильний варіант.

Щоб розвивати розуміння текстів, візьми собі за правило під час підготовки до ЗНО з англійської мови читати щонайменше один текст на день. Наприклад, читай невеликі статті на ВВС. Там же можна знайти й уроки англійської, вони стануть чудовим доповненням до курсів підготовки англійської мови до ЗНО.

 

ЗНО з англійської мови: як успішно скласти тест - 2

Тренуй навичку читання для ЗНО з англійської мови щодня

Використання мови (Use of English) 

Граматика – те, що ми любимо вчити найменше. Учні не завжди розуміють правила, адже вони кардинально відрізняються від правил рідної мови. При неправильному викладанні правила граматики вивчаються без контексту, просто через заучування незрозумілих конструкцій та визначень. Щоб успішно пройти блок завдань на граматику англійської мови у ЗНО, пройдися по основних темах, визнач слабкі місця та попрацюй над ними старанніше. Це не означає, що потрібно зубрити формули та правила. Найкращим способом зрозуміти граматику англійської буде розбір кожного правила на власних прикладах.

І останній етап – доведи пасивні знання до автоматизму. Для цього на кожне правило вигадай кілька прикладів з власного досвіду англійською мовою. Це не мають бути абстрактні речі, краще вигадувати речення зі свого життя, щоб їх легше було згадати, провівши асоціативний ланцюг. Наприклад, не потрібно вигадувати речення про абстрактного собаку, якщо у тебе його немає.

Під час написання тестів ЗНО у блоці використання мови діє те саме правило, що й для читання: увага до деталей. Вирішальним може стати як контекст, так і форма слова, час, прийменник, герундій чи інфінітив.

Письмо (Writing) 

Під час підготовки до ЗНО з англійської мови у цьому завданні можна бути впевненим, якщо маєш багато практики. За обсягом завдання невелике. Раніше була вимога не менше 100 слів, але її прибрали. Але не варто розраховувати вкласти відповідь у два невеликі речення. Якщо дотримуватись усіх вимог до цього завдання, вийде щонайменше 150 слів.

Не забувай використовувати у ЗНО з іноземної мови зв'язувальні слова. Переходи мають бути логічними та пов'язаними, не обривай думку і різко не починай нову. Випиши собі варіанти слів-зв'язок і спробуй вигадати різні контексти, де їх можна використовувати. При написанні відкритої відповіді не забувай про логіку та послідовність викладу.

Часто абітурієнти плутають writing з есе. Формат цього письмового завдання ЗНО передбачає написання саме ділового чи особистого листа.

При оцінюванні відповіді не останню роль грає використана лексика та граматика. Не варто писати весь лист в Past Simple, будувати прості та дуже короткі речення. Використовуй синоніми, різні лексичні конструкції у ЗНО. Якщо ти не впевнений(а) в написанні слова, спробуй замінити його на інше, адже помилки впливають на твій бал за ЗНО з англійської мови.

На письмі не потрібно демонструвати свою креативність та творчо підходити до завдання. Щоб отримати високий бал на ЗНО, важливо написати максимально структурований текст, навіть шаблонний. Людина, що перевірятиме твої відповіді, повинна швидко пробігтися очима по тексту, вловити сенс і знайти помилки.

Тренуйся регулярно писати листи, можна брати теми з попередніх ЗНО з англійської мови або приклади з підручників. Проси викладачів давати фідбек і вказувати на слабкі моменти. Щоразу тобі буде все легше писати подібні тексти.

За це завдання на ЗНО можна отримати цілих 14 балів, непогано, правда? Якщо в тестах можна зробити помилку через мінімальну неуважність, то письмо можна добре натренувати, і тут успіх буде залежати тільки від тебе.

Аудіювання (Listening) 

Сприйняття на слух тренувати, мабуть, найцікавіше. Дивись улюблені серіали чи фільми в оригіналі. Спочатку можна використовувати англійські субтитри, згодом відмовся і від них. Не намагайся перекласти дослівно кожне почуте слово, концентруйся на загальному розумінні, тоді все нові слова будуть зрозумілі з контексту. Так поповнюватиметься лексичний запас, а конструкції будуть правильними навіть на листі. Для тренування аудіювання та письма можна взяти за правило слухати по одному випуску подкастів TED talks. Так ти розшириш свої знання англійської мови для ЗНО, поповнивши лексичний запас, навчишся добре сприймати на слух людей з різним темпом мовлення та акцентом, а також назбираєш ідеї, які можна використовувати у завданні з відкритою відповіддю – writing.

Слухання чи аудіювання не важко виконати, адже текст вмикається двічі. Перший раз краще зосередитись на загальному сенсі, під час другого прослуховування роби позначки біля завдань. Перед прослуховуванням тексту ознайомся з питаннями, тоді зможеш уже в процесі вловити думку і запам'ятати відповідь.

У мережі також можна знайти безліч тренажерів для аудіювання, де після прослуханого тексту є завдання. Чим більше таких завдань зробиш до ЗНО з англійської мови, тим легше буде впоратися.

Лайфхаки з підготовки до ЗНО з англійської мови

ЗНО з англійської мови – це приблизно 60% твоїх знань та 40% – стратегія та тайм-менеджмент. Наші викладачі вже підготували невелике відео, де коротко розповіли про основні нюанси та лайфхаки, які допоможуть впоратися з тестом:

 

 

Якщо протягом року або двох ти тренувався(лась) писати тести і працював(ла) над слабкими місцями, хвилюватися немає сенсу.

Сучасні інструменти для підготовки до ЗНО з англійської 

Під час підготовки твоєї англійської до ЗНО хороші всі методи. Написання тренувальних тестів – добре, але комплексне розуміння іноземної значно важливіше. Тому обирай для себе інструменти, з якими цікаво. Це можуть бути різні мобільні додатки або збірки тестів. Тестуй себе і наступного дня повертайся до проблемних моментів.

Окрім курсів англійської, дивись додатково відео з підготовки до ЗНО із лайфхаками від абітурієнтів минулих років.

Намагайся використовувати іноземну мову якнайчастіше: відвідуй розмовні клуби офлайн або онлайн, тренуйся з друзями, які також вивчають мову. Навіть комп'ютерні ігри англійською можуть бути корисними. Тільки не забувай, що це додаткова практика, а не основна.

Заведи шпаргалки з проблемними темами або фразами, переглядай ці картки якнайчастіше, поки не запам'ятаєш. Вчи слова чи висловлювання в контексті. Проблеми з прийменниками? Запам'ятай їх зі словами, чим більше таких слів із прийменниками запам'ятаєш, тим більший шанс не помилитись у ході ЗНО. Така ж історія з ідіомами. Вони можуть мати зовсім інший зміст, ніж кожне слово окремо. Запам'ятовуйте синоніми до різних слів, також можна зробити картки по групах.

Намагайся про себе складати речення, описувати все, що ти бачиш чи що думаєш. Не знаходиш потрібних слів? Запиши їх у телефон рідною мовою і не забудь знайти та вивчити їх пізніше.

І, звичайно, не ігноруй домашні завдання на курсах підготовки до ЗНО з англійської мови. На заняттях здається все просто та зрозуміло? Не поспішай розслаблятися, адже вдома під час самостійної роботи тести можуть бути не такими легкими, а вивчена тема не такою зрозумілою. Працюй над кожною темою, поки не виконуватимеш усі тестові завдання швидко та легко.

Учасники попередніх ЗНО не радять виправляти відповіді, це зазвичай призводить до виправлення правильного варіанту на неправильний.

Приборкуємо хвилювання

Найбільший ворог абітурієнтів, які вирішили складати ЗНО з англійської мови – хвилювання. Ти можеш добре знати мову, але зробити помилку через неуважність і стрес. Щоб подолати страх і стрес, дотримуйся кількох правил.

  1. За день до тестів відклади всі навчальні матеріали та відпочинь, прогулянки на свіжому повітрі точно не будуть зайвими. Багато хто ігнорує це правило і намагається за останню ніч вивчити все, що не встигли за рік. Але така стратегія тільки все погіршить, ти втомишся і не зможеш сконцентруватися навіть на тих завданнях, які добре знаєш.

  2. Увечері склади всі документи, ручки, підготуй одяг, щоб вранці нічого не забути та не запізнитися.

  3. Лягай спати не пізно, тоді впоратися з тестами без перевтоми буде набагато простіше. І це стосується не лише ночі перед тестом, стеж за своїм режимом під час підготовки до зовнішнього оцінювання весь рік. Це буде набагато краще, ніж постійно хотіти спати.

  4. Впоратися з хвилюванням допоможуть прості дихальні практики. Щоб заспокоїтися, кілька разів глибоко вдихни та видихни. Не забувай про чисту воду, вона також допоможе впоратися з хвилюванням. Не зважай на інших учасників ЗНО. У тебе є свій зошит та час. Згадай, скільки роботи та зусиль було вкладено у підготовку, похвали себе та скажи, що ти все зможеш.

ЗНО з англійської мови: як успішно скласти тест - 3

Прогуляйся на свіжому повітрі перед ЗНО з англійської

Розраховуємо час та пріоритезуємо завдання ЗНО з англійської 

При підготовці до тестів з іноземної мови не забувай про момент тайм-менеджменту. Правильно розрахований час – запорука успіху. Щоразу, тренуючись писати тести, засікай час або став таймер. Так ти розумітимеш, скільки часу на яке завдання ти витрачаєш. Приміром, на письмове завдання рекомендують приділити 30 хвилин. Деяким учасникам ЗНО з англійської лист легше писати спочатку, а решту часу приділити тестам, деякі ж навпаки – спочатку роблять усі тести, а потім переходять до письмового завдання з відкритою відповіддю.

Тести рекомендують писати в три етапи. Спочатку пройдися по всіх завданнях і зроби найпростіші, на кожне з яких ти витратиш не більше хвилини. Таких завдань зазвичай у ЗНО близько третини. Далі приділи час складнішим завданням. А решту часу витрать на завдання, на які не знаєш відповіді. У такому разі краще діяти шляхом виключення абсурдних варіантів. Але не залишай питання без будь-якої відповіді. Краще спробувати вгадати, аніж зовсім нічого не написати.

Щоб не забути про пропущені тести, роби позначки, наприкінці переглянь усе та перевір, чи не залишилося пропущених завдань. Під час підготовки до тестів спробуй різні стратегії, щоб визначити найзручнішу для себе.

Як розраховуються бали з англійської на ЗНО

Усього на написання тестів з англійської мови передбачено 150 хвилин, за які потрібно встигнути зробити 59 завдань. При цьому максимальна кількість балів, які можна набрати за ці завдання, – 72.

  • Завдання з однією правильною відповіддю, яких загалом 16, оцінюються в 1 бал. 5 завдань на «правильно-неправильно» також оцінюються в 1 бал.

  • Також у тесті є 11 завдань на встановлення відповідності. За кожне можна отримати по 1 балу. При цьому за частково правильну відповідь бал не нараховується.

  • Завдань на заповнення пропусків 26, вони оцінюються також у 1 бал, який нараховується, якщо учасник вказав єдино правильну відповідь.

  • Також 14 балів можна набрати за письмове завдання зовнішнього незалежного оцінювання.

Зазначимо, що кожного року таблиці з переведенням балів в оцінки відрізняються та публікуються на сайті Центру оцінювання якості освіти протягом 10-20 днів з моменту проведення ЗНО з іноземної мови. Таблиці публікують після перевірки тестів кожного учасника та складання рейтингової таблиці, яка визначає «склав/не склав».

Далі ці бали можна перевести в оцінку за 200-бальною та 12-бальною шкалою. Наприклад, наведемо таблички з балами за 2020 рік:

ЗНО з англійської мови: як успішно скласти тест - 4

Як переводили бали за завдання в оцінку за 200-бальною шкалою

 

ЗНО з англійської мови: як успішно скласти тест - 5

Як перевести бали ЗНО з англійської мови в оцінку за 12-бальною шкалою

 

На сайтах кожного вищого навчального закладу можна перевірити граничний бал для абітурієнтів. Щоб оцінити свої шанси, можна також запитати у приймальній комісії чи переглянути минулорічні рейтинги. Щороку вони різняться, але дозволять зрозуміти загальну картину.

Після отримання результатів ЗНО з англійської мови визнач для себе найвідповідніші ВНЗ із високими шансами проходження та чекай на офіційні результати вступної кампанії. Успіхів!

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 16 листопада 2021