Рік підготовки, змагання з самим собою, нескінченні тести, оцінки, бали, написання листів… Це все ЗНО – зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови. Абітурієнти вже отримали результати та готові до вступу до вищого навчального закладу. Але від чого залежали ці результати? Від рівня англійської, репетитора, курсів англійської чи школи та підготовки? На це питання дамо відповідь у статті та проаналізуємо результати студентів Грін Кантрі, які склали ЗНО з англійської в 2021 році.

 

ЗНО: аналіз результатів наших студентів і програма підготовки

 

Перш за все, важливо розуміти, що складати будь-який іспит потрібно з базою знань, яку неможливо сформувати за 9 місяців випускного класу. Щоби скласти ЗНО з англійської на 180+ балів, потрібно на старті 11 класу мати впевнений В1, а краще В2. На опанування 1 рівня англійської потрібно +/- 40 навчальних тижнів, тобто 8-9 місяців регулярної роботи. Це при навантаженні 3 години на тиждень занять із викладачем (у групі чи індивідуально) + 2 години домашньої роботи. 

Тобто 1 рівень англійської = 9 місяців у режимі 5 годин на тиждень або 5 місяців при 10 годинах на тиждень.

Знаючи це + поточний рівень дитини, ви можете підрахувати, коли слід розпочинати підготовку до ЗНО, і розробити власну стратегію.

Проте рівень англійської – один із факторів, що впливають на успішне складання іспиту. Ми в Грін Кантрі провели аналіз результатів студентів курсу підготовки до ЗНО та порівняли результати з різними показниками. 

Щоб зрозуміти правильну стратегію підготовки, необхідно визначити найскладнішу частину тесту. 

Структура ЗНО

Як відомо, ЗНО складається з 4 частин:

  • Аудіювання (listening);
  • Читання (reading);
  • Використання мови (use of English);
  • Письмо (writing). 

Зазвичай найскладнішими частинами є listening та use of English. Аудіювання складне за рахунок ліміту часу та неможливісті прочитати інформацію, а використання мови – через велику кількість варіантів відповідей, що вимагають глибоких знань не тільки граматики, але й лексики та різних конструкцій. Але щоб зрозуміти свій рівень та найскладнішу частину тесту, необхідно написати пробний тест ЗНО. Будь-який тест минулих років можна знайти на офіційному сайті УРЦОЯО.

За статистичними даними, студенти Грін Кантрі мають такі показники:

 

ЗНО: аналіз результатів наших студентів і програма підготовки - 1

 

Після уважного вивчення інформації щодо рівня та початкового результату кожного учня було виявлено, що студенти, які отримали результат до 160 балів, мали недостатньо навичок оперування мовою – мінімальний рівень для здачі ЗНО має бути В1 (Intermediate). Тому важливо пам’ятати, що потрібно правильно оцінити рівень англійської мови та розуміти, на який бал можна розраховувати. Вивчати правильні відповіді або заучувати правила напам’ять не є ефективними для ЗНО, тому що тест перевіряє різні аспекти мови. 

Студенти, які отримали від 160 до 180 балів, мали рівень А2 – B1, але згідно з поточними тестами, не мали сильної мотивації до навчання. Тому навіть якщо рівень англійської відповідає необхідному для складання тесту, студенти мають бути вмотивованими навчатися. Будь-яка мова забувається, якщо її не практикувати, тим більше граматичні правила. Тому безперервна підготовка та достатній рівень англійської є запорукою високого балу. 

Учні, які отримали високі бали (від 180 до 200), мали комбінацію факторів, що посприяли такому результату. Студенти мали рівень В1/В2, безперервно готувалися, проходили пробні тестування та аналізували свої помилки. Саме це допомогло відчувати себе впевнено та зробити усі завдання вчасно та якісно. 

ЗНО: аналіз результатів наших студентів і програма підготовки - 3

Отже, як підготуватися до ЗНО майбутньому абітурєнту? Є декілька варіантів.

  1. Курси підготовки до ЗНО – заняття у групі допоможе не тільки якісно підготуватися, але й обмінюватися знаннями з однолітками. Часто виконання складних завдань у парі або групі значно краще допомагає розібратися у матеріалі, ніж самостійно. У Грін Кантрі заняття проводять досвідчені викладачі або методисти, на заняттях використовується не тільки підручник для підготовки, але й додаткові матеріали: пробні тести, завдання для граматичної, лексичної практики у межах ЗНО. Кожне заняття присвячено двом частинам. Наприклад, перша частина уроку відведена для читання, а друга на граматику або аудіювання та лексику. Таким чином, підготовка є системною та логічною.

    Викладач також подає різні лайфхаки для виконання тих чи інших типів завдань, які допоможуть зберегти час та не заплутатися у відповідях, наприклад, у завданнях Use of English правильну відповідь можна вгадати через відсутність артикля або прийменника. У Грін Кантрі підготовка структурована так, що перед заняттям студент самостійно готується, виконуючи селф-стаді (наприклад, вивчає слова, виконує тренувальні вправи, дивиться граматичні відео, використовує таблиці, проходить граматичні тренажери) та вже на занятті використовує ці знання на практиці. Цей підхід допомагає розподілити час правильно та відвести максимум на найголовніше – практику. 

  2. Самостійна підготовка – не є ефективною, якщо англійська нижче за В2 (Upper Intermediate). Тільки досвідчений викладач може підібрати правильний план підготовки, тести, завдання для самостійного опрацювання, список тем, що мають бути покриті, та темп підготовки. 

 

Готуєтеся до ЗНО з англійської 2022? Розглянемо декілька варіантів дій.

  • Початковий рівень А2 (Pre-Intermediate) та нижче (Elementary/Beginner) – у такому разі підготуватися за рік буде важко, але можливо. За літо рекомендовано пройти загальну англійську, щоб на осінь вже мати мінімальний рівень для підготовки. Це може бути літній інтенсив (з рівнем допоможуть визначатися наші адміністратори та методисти). Зареєструватися та отримати консультацію можна тут. Можна вибрати дистанційний або офлайн-курс. 

  • Початковий рівень В1 (невпевнений) – дуже часто абітурієнти мають рівень В1 (Intermediate), але із значними пробілами у знаннях. Це дуже заважає під час підготовки, тому що завжди є відчуття «недовивченості» теми. Наприклад, студент знає правила Present Continuous та його використання для дій, що виконуються у момент говоріння, але не пам’ятає про використання цього граматичного часу для майбутніх планів та використовують Future Simple у всіх випадках, що не є правильним. У такому разі можна зареєструватися на літній інтенсив В1.1 та з осені на другу частину рівня В1 на повного курсу «Підготовка до ЗНО з англійської». Цей курс передбачає заняття тричі на тиждень – загальна англійська та спеціальна підготовка до тесту.

  • Для 10-класників рекомендуємо пройти курс «Комплексний» (повний) загальної англійської за рік та з 11 класу починати спеціальний курс підготовки, комбінуючи його з загальною англійською. Також не забувайте про англійську і на канікулах – наші студенти зазвичай обирають курс «Розмовний» із носієм мови, щоб «прокачати» розмовні навички, адже англійська – це не тільки про ЗНО, це мова, яка відкриває світ.

Отже, пам’ятати про ЗНО та починати роботу краще з 10-го класу, щоб підготовка була легшою та ефективнішою. Тільки правильно розподілений час може значно посприяти отриманню високого балу, тому що знання, отримані швидко, дуже важко використовувати одразу, тим паче у стані стресу на тесті. 

Щоб підготуватися до ЗНО вже зараз, реєструйтеся на нашому сайті та отримайте консультацію – ми допоможемо визначити рівень англійської та запропонуємо найефективніший варіант для кожного.

 

Юлія Михайлова, методистка, старша викладачка Грін Кантрі

 

Дата публікації: 1 липня 2021