Як легко вивчити англійський алфавіт зі своєю дитиною? Це все можливо, і не просто вивчити, а пограти, поспівати, поліпити, що зробить цей процес цікавим і результативним.

Якщо ви шукаєте цікаві ідеї, то ця стаття саме для вас.

Часто батьки запитують, коли варто починати вивчати алфавіт; у якому порядку дитині вчити абетку; що вчити в першу чергу: букву чи звук. Поділимося з вами цікавими іграми та ресурсами з вивчення літер для дітей різного віку.

Коли ж варто починати вивчати англійські букви?

Якщо хочете почати вивчати англійську з дитиною з перших днів її життя – розраховуйте тільки на свій рівень володіння мовою. Колискові англійською мовою можуть допомогти зробити перший крок до світу іноземної мови.

Слухайте та вивчайте їх тут.

Більшість педагогів і психологів наполягає на тому, що вік 3-5 років – оптимальний для старту. У процесі вивчення мови ви можете розвивати дрібну моторику дитини, увагу, уяву та багато інших навичок.

У молодшому шкільному віці (5-7 років) у дитини дуже швидко збагачується словник рідної мови, діти активно спілкуються з однолітками, вчаться їх слухати. Тому не виникає труднощів із вивченням нових слів і букв англійської мови. Увага дитини стає більш концентрованою. Тому якщо ви до цього не вивчали букви англійської мови, в цьому віці вийде набагато швидше.

Коли починати вчити англійський алфавіт із дитиною?

У якому порядку вчити абетку з дитиною?

Це знову ж таки залежить від її віку. Якщо ваша дитина дошкільник, варто почати з вивчення її імені англійською і букв, які пишуться легко. Якщо ж дитина молодшого шкільного віку, то теж починайте з імені, однак вивчення абетки варто почати з самого початку.

Що вчити в першу чергу: букву або звук? Краще вчити їх паралельно. Далі в статті ми розповімо, як це зробити.

Які ж цікаві методи можна використовувати, щоб малюк вивчив літери?

Отже, перше, що потрібно зробити – це придбати або виготовити самостійно плакат із англійськими літерами і повісити так, щоб дитина його постійно бачила. Для чого? Це допоможе дитині постійно бачити й тренувати літери. Та й сам процес їх виготовлення – це з користю проведений разом час.

Як вивчити англійський алфавіт із дитиною?

Наші діти вже не обходяться без ґаджетів. Тому пропонуємо вам пісеньки-чанти з буквами. Ці відео розроблені командою Грін Кантрі та допоможуть вашій дитині з легкістю вивчити англійський алфавіт і звуки одночасно, паралельно дитина буде вивчати англомовні слова та правильно їх вимовляти. Запевняємо, малюк цілий день буде наспівувати чанти й із легкістю їх засвоїть.

ABC

 

DEF

 

GHI

 

JKL

 

MNO

 

PQR

 

STU

 

VWX

 

YZ

Вивчайте відео поступово: щойно ви бачите, що дитина вивчила три букви, переходьте до наступного.

Далі йде їх відпрацювання. Як же це зробити приємно, цікаво та корисно? Ми підібрали деякі ігри, які підійдуть дітям від 3 до 7 років.

1. Ви малюєте в повітрі букву, а малюк відгадує її – і навпаки. Це допоможе візуально запам'ятати букви та їх написання.

2. Під час прогулянки парком прихопіть із собою м'яч або кульку. Грайте з дитиною, називаючи букву доти, доки не закінчиться абетка. Ви можете грати в цю гру, використовуючи тільки ті букви, які вивчили.

3. «Відтвори прослухані літери». Вам знадобляться картки з буквами алфавіту. Увімкніть пісню про алфавіт і зупиніть її в будь-якому місці. Попросіть дитину викласти картки до того місця, де ви зупинили запис.

4. Ви ховаєте під книгу картку і поступово висуваєте її, дитина повинна її відгадати.

Якщо ви почали вивчати букви по порядку, то пропонуємо такі ігри.

5. Уявіть, що ви готуєте або займаєтеся справами по дому, у вас є можливість паралельно провести час із дитиною і відпрацювати англійський алфавіт. Запропонуйте дитині гру: ви називаєте будь-яку букву, а вона називає наступну, яка йде після неї.

6. Покладіть 4 або 5 букв (пізніше можна більше) і дайте 5 секунд для запам'ятовування. Швидко закрийте їх. Попросіть дитину або прописати, або – якщо у вас є ще один екземпляр букв – викласти в тій самій послідовності, в якій виклали ви. Під час цієї гри враховуйте вік дитини, адже писати вона зможе тільки в молодшому шкільному віці.

7. Підготуйте на будь-якій основі написані букви, напишіть їх також на кришечках від соків або інших напоїв. Попросіть дитину знайти букву та покласти її на відповідне місце.

Поради з вивчення алфавіту з дитиною

8. Іноді можна розбавити вивчення алфавіту онлайн-іграми: наприклад, Starfall.

Starfall

9. Увімкніть мультфільми, які пов'язані з буквами.

10. Якщо ви вирішили почати вивчення букв із 2 років, пропонуємо вам організувати гру «Буква тижня». Наведемо приклад.

День 1. Ви дивитеся мультфільм або відео з буквою і словом, яке починається з неї. Наприклад, «А». Ви починаєте робити власну АВС-книгу з дитиною. Надрукувати можна на А5 або на картоні. Поступово скріплювати кільцем. З цією книгою ваша дитина точно довго не розлучиться.

АВС-книга

День 2. Запропонуйте дитині пограти в сенсорну гру. Потрібно надрукувати набір яскравих букв і засипати їх різнокольоровими бобами або ґудзиками. Запропонуйте знайти букву «А».

Сенсорна гра

День 3. Займіться крафтом. Наприклад, намалюйте контури яблука та виріжте папірці. Запропонуйте заклеїти ними яблуко. Діти обожнюють клеїти, це їм стовідсотково сподобається. Або ж ви можете виліпити букву з пластиліну чи тіста.

Крафт для вивчення алфавіту

День 4. Ознайомтеся з формою літери «А». Роздрукуйте її шаблон, придбайте наклейки з буквами, попросіть наклеїти і знайти необхідну букву.

Вправа на запам'ятовування букв дитиною

День 5. Напишіть букву «А» на стікерах і сховайте їх по кімнаті (у доступних місцях). Запропонуйте зібрати їх і приклеїти на двері.

Стікери в допомогу

День 6. Роздрукуйте шаблон літери «А». Запропонуйте дитині розфарбувати її або можете використовувати маркери Do-a-Dot. І попросіть назвати букву та слово, яке з неї починається, наприклад, «apple».

Вчимо алфавіт і англійські слова

Протягом такого насиченого тижня дитина точно не буде нудьгувати. Адже крім вивчення букв, у неї розвивається уява, моторика й увага.

Якщо ж ваша дитина досягла молодшого шкільного віку (5-7 років), обов'язково треба закріпити вивчені букви та навчитися їх писати. Ви можете взяти чистий зошит у косу лінію, прописати там букви та по ходу вивчення букв просити дитину їх прописувати.

Можна придбати книгу «АВС-book» в будь-якій філії Green Country School (або замовити онлайн), яка розроблена спеціально для чантів вище. У цій книзі є не тільки прописи, але й цікаві вправи: розмалювати, з'єднати, вставити пропущені букви, порахувати. Дитина засвоює не тільки прописи букв, але і їх використання в словах, запам'ятовує слова, а під кінець курсу вже буде мати навички читання. Це такий собі інтенсивний курс із вивчення літер. Особливість його в тому, що дитина, переглянувши відео, може самостійно вивчати букви та виконувати вправи.

АВС-book

Після того як ви вивчили алфавіт, дайте дитині перевірити себе. Ось, наприклад, так.

Завдання для дитини, яка вивчає алфавіт

Головне – підтримуйте дитину, хваліть і заохочуйте її! Вдалого вам вивчення літер!

 

Як вивчити англійську абетку з дитиною

Катя Шевченко, викладач Грін Кантрі

 

Дата публікації: 18 лютого 2020