Здоровий спосіб життя визнано трендом 2019 року. Але поруч із багатьма здоровими продуктами полиці наших супермаркетів постійно поповнюються солодощами та іншими шкідливими продуктами. Для нас є очевидним, як певні продукти впливають на наше тіло, але це не завжди розуміють наші діти.

Отже, пропонуємо вам добірку завдань, ігор та вправ для того, щоб навчити малюків обирати здорову їжу.

Ігри та експерименти

Yay or nay

Наступного разу, коли ви йтимете у супермаркет, і там будуть каталоги продуктів, не викидайте їх, а зробіть величезний постер із yay and nay продуктами.

Yay для здорової їжі, а nay для їжі, яку можна їсти рідко, тут часто зустрічатиметься та, яка рекламується дітям.

Виріжте продукти із журналу та зверніть увагу на те, як їх розподілять ваші діти. Обговоріть з дітьми їхній вибір та дослідіть «незнаюкудивіднести» їжу.

Звідки я?

Це не те, про що ви подумали, ми не збираємось зараз тут досліджувати родовід, а розмовлятимемо про їжу.

Якщо ви разом їсте яблуко, наприклад, то тоді запитуйте: «Звідки я?». Можна ще вигадувати дивкуваті голоси і робити вигляд, ніби ви справді яблуко. Тобто давати підказки, поки діти не зрозуміють, як грати.

Приклади: лимон – дерево, молоко – корова, хліб – пшениця.

Після гри поясніть той факт, що найбільш поживна їжа має найменшу кількість інгредієнтів (фрукти, овочі, ягоди, зернові).

Гра

Доторкнись і вгадай!

Спробуйте ці ігри для того, щоб покращити дитячі знання про овочі. Покладіть деякі продукти (справжні чи пластикові) до сумки. Попросіть дитину запхати руку у сумку та вгадати, що це за продукт, завдяки дотику, запаху або навіть смаку.

Виберіть букву тижня

Та намагайтесь щотижня смакувати здорові продукти, які починаються з цієї букви.

Наприклад: п – перець, пармезан, помідори.

Вичисли зайве

Назвіть три здорові продукти й один не дуже та попросіть дитину визначити, що зайве у цьому ряді слів.

Наприклад: яблуко, кіндер, банан, ківі.

Створіть дяпчика з овочів

Використайте зубочистки для того, щоб він стояв та мав багато частинок тіла. Якщо ви використовуєте справжні овочі, заохочуйте ваших діток з’їсти своє творіння після сніданку чи обіду.

Екскурсія

Поїздка на ферму, в супермаркет чи на базар – це завжди незабутній досвід та враження.

Обговорюйте з дітьми усе, що ви побачили, малюйте та коштуйте їжу. Дітям завжди цікаво подивитися, як доять корову, а потім можна обговорити, як з молока готують сир та йогурти.

Поїздка на ферму

Алфавіт з їжею

Створіть візуальну абетку з їжею. Діти можуть вирізати картинки їжі з журналів або намалювати їхні власні та наклеїти на величезний постер, який згодом можна почепити на кухні чи у власній кімнаті.

Вирощування трав і овочів (у дворі або у горщиках всередині)

Створіть своєрідний овочевий куточок та заохочуйте дітей поливати та доглядати рослини. Використовуйте завдання як можливість обговорити, звідки їжа походить і як росте та чи інша рослинка. Деякі рослини дуже легко вирощувати, наприклад, помідори, боби, горох чи зелень – а як цікаво!

Вгадувалки

«Я думаю про їжу, яка починається з букви...», – можете дати додаткові підказки, такі як колір, форма, текстура, поки діти правильно не вгадають. Описуйте та вгадуйте їжу по черзі із дітьми.

Операція «Солона картопля»

Заповніть дві маленькі мисочки з водою і розчиніть трохи солі у одній із них. Позначте її так, щоб ви знали, у якій з них солона вода. Розріжте картоплю навпіл і поставте половинки розрізаною частиною донизу в мисочки з водою. Залиште їх приблизно на 30 хвилин і поспостерігайте, що станеться.

Солона вода забирає з картоплі всю воду, її нібито висушує/зіщулює. Поясніть, що так само, як картопля втрачає воду, коли вона у солоній воді, солона їжа та напої роблять людей спраглими. Тож це така їжа, яку ми повинні їсти дуже рідко.

Операція «солона картопля»

Дегустація їжі

Заохочуйте дітей пробувати нову їжу, екзотичні продукти та незвичні поєднання. Діти по черзі пробують їжу і потім описують групі, як ця їжа смакує. Вони також можуть описувати її зовнішній вигляд, запах і текстуру.

Вивчайте про їжу у різних культурах

Відзначати свята та фестивалі різних культур із їхньою національною їжею – дуже смачно та весело для дітей.

На Китайський новий рік можна приготувати овочеві та пісні галушки, на день Святого Патріка спекти ірландський хліб, а день незалежності Італії відзначити салатом «Цезар».

Вежа

Гра, яка на дуже простенькому прикладі показує, чому важливо їсти поживну їжу. З одного боку столу поставте овочі та фрукти, а з іншого – багато чупа-чупсів, наприклад. І попросіть дітей побудувати якомога вищу вежу – спершу зі здорових продуктів, а згодом із солодощів. В 100 зі 100 випадків вежа вийде вищою із поживних продуктів. Запитайте дітей, якщо вежа вища з цих продуктів, то з чого краще будувати своє тіло? Думаю, відповідь очевидна.

Несподіванка

Як на мене, це одна з найбільш класних і ефективних штук для того, щоб не лише розповісти дітям більше про здорову їжу, але й весело провести час!

Потрібно написати на листочках багато-багато завдань. Один листочок – одне завдання (можна якось креативно оформити).

Приклади завдань:

  1. Зробімо суперyummy смузі сьогодні!
  2. Приготувати обід лише з цільнозернових продуктів
  3. Гайда до магазину та виберемо 10 овочів різного кольору

Тут уже скільки вам дозволить ваша уява! Ви можете витягувати одну картку щотижня та виконувати з неї завдання. Буде весело, я обіцяю!

Корисна їжа для дітей

Мобільні додатки

Сучасних дітей звичними іграми вже не здивуєш, ну а батьки часто запитують про корисні додатки, тож пропоную вам список apps, які допоможуть більше дізнатись про здорове харчування дітям.

Healthy food monsters – iTunes – безкоштовно

Приєднайся до команди друзів, яка хоче віднайти усі здорові продукти. Для того, щоб це зробити, потрібно уникати всю шкідливу їжу, яка вибиває вас із гри!

Healthy heroes – Android – безкоштовно

Ця гра дуже сподобалась моїм братам. Пригоди, які розповідають дітям про харчування та провокують здорову поведінку. Йогополіс атакують голодні монстри, які продовжуть усе руйнувати, поки діти не нагодують їх овочами та фруктами.

Healthy eating with Diana – Android – безкоштовно

Дуже універсальний додаток: пазли, розмальовки та ігри, які навчають важливих концепцій правильного харчування.

Awesome Eats – iTunes – безкоштовно

На кожному рівні ви будете складати та сортувати фрукти, овочі та цільнозернові продукти, щоб виграти зірки та зібрати очки. Ваші діти розблокують години захопливих ігор та отримають багато порад з правильного харчування під час цього.

ABC foods – iTunes – безкоштовно

Відкрий своїй дитині захопливий світ їжі! Ця гра вчить дітей нових слів через дотик, звук та відчуття. Вони нарізатимуть селеру, приготують пасту, почистять полуницю та ще більше всього завдяки красивим картинкам, живим відео та інтерактивним сценам.

Поради

Не правило, а звичка

Якщо ви пхаєте дитині броколі, а самі до неї навіть не торкаєтесь, ваші шанси навчити дитину правильно обирати їжу невеликі. Звичка здорового харчування повинна увійти в рутину вашої сім’ї. Для того, щоб привчити обирати здорові продукти, беріть ваше сімейство з собою, коли йдете за продуктами. Малята можуть обирати свіжі фрукти та овочі, старші ж можуть робити список покупок або вибирати рецепти, для яких ви купуєте продукти.

Поради батькам щодо здорового харчування дитини

Припиніть називати їжу хорошою чи поганою

Діти повинні запам’ятати, що уся їжа має місце у їхньому раціоні, поділіть їжу на три категорії (як світлофор):

  • іди – зернові, овочі та фрукти, їх треба вживати щодня;
  • гальмуй – застосовуйте до менш корисної їжі, наприклад крекери або вафлі;
  • зупинись – картопля фрі та інша некорисна їжа не має бути під забороною, але діти повинні подумати двічі перед тим, як їсти її.

Можете гратись і називати продукти, а діти визначатимуть категорію.

Завжди майте здоровий перекус під рукою

Фрукти, овочі, сік, сухофрукти, пастила, галетне печиво (останні, до речі, можна знайти у GC shop) – це має бути будь-що, чим діти могли б поживно перекусити і уникнути батончиків з наповнювачами, солодкої води тощо.

Завжди майте здоровий перекус під рукою

Заправляємось!

Як ми вже згадували раніше, не варто називати їжу хорошою чи поганою. Привчіть дітей розглядати її, як пальне. Так само, як машині потрібне пальне для того, щоб їздити, наше тіло потребує їжі для того, щоб рухатись та думати. Коли ми заповнюємо наші «баки» здоровою їжею, наша енергія зростає і наш мозок готовий працювати.

Читаю, розбираю, знаю!

Ще один цікавий спосіб привчити вже трохи старших дітей до правильного вибору продуктів – це навчити їх читати етикетки. Не потрібно знати кожен продукт, який у складі, лише покажіть, де знайти вміст вуглеводів та жирів, кількість цукру та калорій.

Інколи можна почати з якихось цікавих і смішних фактів про їжу, діти таке люблять!

Якщо погуглити, знайдеться не один десяток несподіванок:

  • яблука, цибуля та картопля смакують однаково, якщо їсти їх з закритим носом;
  • вишні з сім’ї троянд;
  • полуниця – це єдиний фрукт із кісточками ззовні;
  • яблука плавають, тому що вони на 25% складаються з повітря.

Цікаві факти про їжу

На цьому каналі доступно та якісно розповідають про їжу. Сама вперше залипла.

А чому важливо те, щоб діти знали про їжу, не розповість ніхто краще за Джимі Олівера, виступ якого на ТED конференції ви можете переглянути нижче.

Зараз літо – найкращий час для того, щоб навчити діточок їсти здорову їжу, адже усе навколо так і майорить стиглими овочами та фруктами!

 

Як привчити дітей їсти здорову їжу: ігри, додатки, поради Христина Новоставська, викладач Грін Кантрі

Дата публікації: 9 липня 2019