Як покращити вимову дитини за 5хв :)

Марія Ольховик, автор рубрики "Підказки БАТЬКАМ". Марія - викладач, що закоханий у дітей, а особливо у першокласників. Вона з року в рік випускає групу першачків і знову бере нову, тому вона так багато про них знає і з радістю поділиться своїми секретами.

В наш час дитині важко кого-небудь здивувати вивченням іноземних мов. Навіть першокласники вивчають кілька мов у школі чи гуртках. Але, лише знання лексики та граматики не є достатніми, щоб комфортно почувати себе серед іноземців. Як правило, саме невпевненість у вимові і є причиною того, що діти соромляться говорити англійською (хоча насправді вони набагато легше долають мовний барєр, ніж дорослі!!!).

Мовленнєвий розвиток дошкільнят та першокласників є дуже динамічним і тому виправити та покращити вимову дітей такої вікової категорії надзвичайно просто. Варто лише систематично промовляти проблемні звуки та слова, де ці звуки зустрічаються, до тих пір, поки вимова не стане правильною. Але ж не можна змусити дитину повторювати складні слова по 20 разів на день:) Тут на допомогу прийдуть дитячі скоромовки, за допомогою яких можна легко виправити вимову проблемних звуків, а отже і покращити її загалом.

Запропонуйте дитині повчити скоромовки та пограти в гру на швидкість та правильність вимови слів. Це досить весело, так як зазвичай дітям подобаються скоромовки із схожими звуками, словами чи смішним змістом. Щоб таке завдання було цікавішим – можна разом намалювати ілюстрацію до кожної скоромовки та підписати використані слова (така візуалізація не лише зробить вивчення скоромовок веселішим, а й значно полегшить процес їх запам’ятовування).

Які саме скоромовки використовувати? В цілому, всі скоромовки розраховані на відпрацювання окремих звуків. Наприклад:

Chicken chocolate and cheese
in a sandwich, please!

Double bubble gum, bubbles double.

Johnny can juggle and
Jump in the jungle.

Very well, very well, very well…

Але починати треба з легших (чим менше слів у скоромовці та чим коротші ці слова – тим легшою вона буде для учня) і поступово переходити до більш складних. Як наприклад:
 

Sister Suzie sews.
Sister Suzie sewing shirts for soldiers.
Switch watch, wrist watch.
If two witches watched two watches, which witch would watch which watch?


Безліч скоромовок різного рівня складності та для відпрацювання різних звуків можна знайти в Інтернеті.
Перед батьками, які беруться за покращення вимови дитини нерідко постає питання: а як дізнатись як правильно вимовляється слово чи звук? Відповідь на це питання є елементарною – прослухати окремі слова (чи й всю скоромовку) в Інтернеті. Безліч он-лайн словників пропонують функцію прослуховування слів (тому навіть не доведеться читати складні транскрипції, а лише прослухати потрібне слово, використовуючи, наприклад, он-лайн словник Google).

Отже, вибравши кілька скоромовок на різні звуки та намалювавши до них власну ілюстрацію, батьки можуть не лише покращити вимову дитини і заохотити її до вивчення іноземної мови в позаурочний час, а й за необхідності покращити власну вимову та знання англійської:)

Успіхів у навчанні!

Дата публікації: 29 березня 2012