За час мого викладання англійської я неодноразово чула від студентів прохання допомогти знайти мотивацію та натхнення до навчання. Ехх, як це знайомо й мені.

1. Твій шлях розпочинається з вивчення таблички неправильних дієслів, та за першої ж спроби утворити Past Simple замість необхідного «fell» мозок згадує лише «felt».

2. Намагаєшся осилити Present Continuous, і ніби ти вже розібравсь, що цей час ми вживаємо для позначення тривалої дії, запам’ятав, завчив, але тут дізнаєшся, що «I am cooking dinner at 7 am» зовсім не значить, що ти саме зараз стоїш біля плити.
 

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?


3. Однак ти не здаєшся, береш на опанування, здавалося б, чіткі та зрозумілі State Verbs. Хмм... Та що там? Лише зазубрити, що ми їх ніколи не вживаємо у «тривалих» часах. І все добре, поки ти не чуєш «You are being so annoying».

4. Ну а ще зі середньої школи тобі говорили, що «mustn’t» – дуже строге значення фрази «не повинен», як згодом на занятті з граматики тобі пояснюють, що «mustn’t» має рекомендаційний характер і значно м'якше за «don’t have to».

5. Старанно вивчаючи артиклі, ти добре усвідомив, що «a» в жодному разі не вживається з множинними предметами, проте з’являється «I’ve bought a few books» – і тут усе абсолютно правильно...

І тут у твоїй свідомості, що так наполегливо долає бар’єри англійської мови, висвічується ERROR.
 

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?


Ну на граматиці ж світ не закінчується, все ж ти маєш неабиякий словниковий запас, то чому б не глянути свій улюблений серіал тепер уже мовою оригіналу... Вауу! Яка гарна картинка, спецефекти, вражаюча локація зйомки, робота дизайнерів і гра акторів, нууу, загалом, іншими епітетами ти й не в змозі описати переглянуте, адже не розумієш суті фільму та більшості сказаного персонажами... 

Знайомо?

Здавалося б, як після такого не втратити мотивацію та продовжити вивчення англійської мови? Саме для цього я пишу цю статтю, аби поділитися з тобою власним досвідом і досвідом колег із Green Country та зарядити тебе рушійною енергією для нових звершень у вдосконаленні своїх мовних навичок :)
 

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?

Ставити конкретні цілі

Це перша й основна порада. Просто запитай себе: «А для чого я вивчаю англійську»? Поглянь, скільки нових можливостей тобі стануть доступними лише завдяки знанню іноземної.

  1. Успішне просування кар'єрними сходами. Адже працівник, який володіє іноземною мовою, цінується набагато вище. Відповідно, шанси отримати більш високу посаду значно зростають. До того ж є можливість влаштуватись на роботу в іноземну компанію або сміливо вирушати працювати за кордон. Володіння англійською дозволяє вести листування та переговори з іноземними партнерами, писати наукові праці, статті та публікуватися у закордонних виданнях, що також значно підвищує кар'єрні перспективи.
     
  2. Можливість навчатися за кордоном. Знаючи мову, ти можеш спробувати свої сили та вступити до іноземного університету або ж пройти стажування за своєю спеціальністю за кордоном.
     
  3. Необмежений доступ до інформації. Англійська мова – це міжнародний засіб спілкування, тому що саме нею проходить більшість міжнаціональних конференцій, форумів, семінарів, видається величезна кількість технічної та наукової літератури. За даними «Вікіпедії», більше 50% усієї інформації, розміщеної в інтернеті, опубліковано саме англійською, що відкриває величезні можливості з вивчення будь-якої теми.
     
  4. Задоволення власних амбіцій і прагнення до саморозвитку. Успішне освоєння англійської мови – це прекрасна можливість продемонструвати наполегливість у досягненні поставленої мети, а також власні інтелектуальні здібності. Вивчення будь-якої мови є й чудовим тренуванням пам'яті, що в подальшому дозволяє легше засвоювати будь-який матеріал.
     
  5. Відсутність мовного бар'єру під час подорожей. Англійську в якості рідної використовують понад 400 млн осіб, ще близько 1 млрд вільно нею розмовляє. Англійська мова використовується в усіх готелях світу, аеропортах, на вокзалах, у великих музеях, тому її знання автоматично вирішує численні проблеми, з якими може зіткнутися турист під час подорожі. Знання англійської призводить до стирання культурних і національних кордонів, бо людина починає відчувати себе громадянином світу й може легко вступати в контакт із представниками інших народів.
     
  6. Можливість насолоджуватися творами мистецтва в оригіналі (книги, пісні, фільми, вистави тощо). Відомо, що під час перекладу з іноземної мови перекладач інтерпретує твір по-своєму. А перегляд фільмів англійською дозволяє не тільки оцінити видовищність картини та її сюжет, а й отримати задоволення від гри акторів, яка повністю втрачається в дубляжі.
     

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?

Бачити успіхи та не помічати невдачі

Ця порада випливає з того, що я описувана на початку статті. Адже невдача веде до розчарування – розчарування веде до браку мотивації – брак мотивації веде до прямої відмови зробити ще одну спробу. І навпаки, успіх веде до перемоги – перемога веде до мотивації – мотивація веде до бажання перемагати – і до нових успіхів.

Зосереджуйся не на помилках, а на процесі вивчення мови, хвали себе за навіть маленькі досягнення та ніколи не засмучуйся, якщо не вдається щось зрозуміти чи осягнути швидко. Усі ми проходили цей шлях, і так само стикалися з проблемами, проте головне – аби такі дрібниці тебе не зупиняли!

Навіть досвідчені користувачі мови помиляються та забувають слова (знаю, про що кажу).
 

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?

Атмосфера занять

Зовнішні фактори, як не як, важливі в процесі навчання. Вибери ті з них, які впливають на тебе найкраще за все. Для мене це улюблена музика, фільми, книги англійською, які надихають мене навчатися. Також мені особисто важлива й обстановка під час навчання: якщо набридло сидіти в кімнаті – вийди надвір, у парк, затишне кафе та продовжуй урок там. Зміна звичної обстановки допоможе тобі розкрити нові емоції та почуття для своєї позитивної мотивації до навчання.
 

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?

Надихатися прикладами успішних людей

Ти можеш обрати будь-яку особистість, якою захоплюєшся. Для мене таким прикладом у вивченні іноземних мов служить угорська письменниця, перекладачка й одна з перших синхронних перекладачів у світі – Като Ломб. Вона могла вільно перекладати 10 іноземними мовами, перекладала технічну літературу на 6, а загалом володіла 16 мовами, які вивчила самостійно. Свої поради щодо успішного вивчення іноземних мов вона виклала у книзі «Як я вивчаю мови».

Головне – розпочати

Ніщо так чудово не мотивує, як позитивний результат після виконання якої-небудь справи. Поступово прогрес буде ставати все помітнішим, а подальше навчання буде проходити тільки в задоволення. Адже з кожним новим заняттям процес засвоєння матеріалу проходить швидше, а значить, і вивчення мови буде просуватися набагато ефективніше.
 

Як не втрачати мотивацію під час вивчення іноземної мови?


І головний секрет: починаючи вивчати мову, стань одержимим цією ідеєю. Потрібно вчитися, старатися, діяти – і все вийде.

Keep moving, you are improving!

 

Юлія Онуфрієць, викладач Грін Кантрі

Юлія Онуфрієць

Дата публікації: 8 грудня 2020