Найкраща стратегія - це почати якнайраніше і будувати навчання на грі, зробивши його стилем життя. Можливо, звучить надто складно і нереалістично, але давайте розберемо ці поради крок за кроком.

 

Все в нашому житті взаємопов'язане одне з іншим і створює певну екосистему. Наприклад, якщо сімя хоче, щоб їх діти були успішними - їм точно потрібно створити умови для вивчення англійської та її практичного застосування в житті дітей. Для того, щоб створити такі умови - потрібно, щоб батьки володіли англійською хоча б на середньому чи вище середнього рівні. Для того, щоб знати англійську - її потрібно вивчати. Якщо батьки вивчають і застосовують знання - то і дітям не має необхідності пояснювати в чому суть навчання. Тому, якщо англійська не ваш коник - починати виправляти ситуацію потрібно сьогодні. 

Отож, якщо ви молоді люди, які планують розвиватися, подорожувати, брати участь в міжнародних проєктах, навчатися онлайн, давати своїм дітям знання, досвід громадянина світу - вам потрібна англійська. Сьогодні. Не після Нового Року.

Давайте припустимо, що ваш рівень ОК і тепер питання лише як мотивувати дітей вивчати мову. 

 

Як мотивувати дитину вивчати англійську мову та роль батьків у навчальному процесі

Ось тут в дію вступає моя друга порада - починати потрібно якнайраніше і зробити англійську частиною повсякденного життя. Що я маю на увазі: будь-яка мама чи тато з базовим рівнем англійської може спілкуватися із своїм немовлям чи дошкільням англійською в побуті. А знання, яких не вистачає, будуть у вас накопичуватися під час читання дитячих книг, спільному вивченні віршиків, пісень, перегляді англомовних відео. Тобто найкраща стратегія - це спілкуватися з дитиною англійською хоча б 2-3 рази в день по 30хв. Вже через 1-2 роки результат не те що здивує, а шокує! Адже дитина буде абсолютно легко переключатися між мовами, розуміючи обидві на однаковому рівні.  

У віці 2-3 років бажано підключити трішки соціалізації: приєднатися до білінгвальних груп / сімей, які є у вашому місті, або ж ініціювати створення власної, відвідувати заняття, що відбуваються англійською (це можуть бути мовні курси для малят, або інші заняття, напр, музичні, спортивні, художні, які проводяться англійською). Не має таких у вашому місті? Значить це чудова можливість організувати їх для своєї дитини та ще кількох десятків зацікавлених батьків. 

У віці 4-6 років почніть відвідувати англомовні події, напр. святкові заходи, розмовні клуби, приєднайтеся до міжнародних груп. Це може звучати нереалістично поки ви не почнете шукати такі групи і можливості, а далі такі міжнародні тусовки стануть для вас буденними :)

Під час всього цього процесу природного вивчення англійської як другої рідної не потрібно тиснути на дітей з вимогою повторювати якісь слова, виправляти їх вимову чи структуру речення, просити щось перекласти з однієї мови на іншу. Просто дайте дитині спокійно розвиватися. 

І ось тепер, коли дитина йде до школи, вона може не вміти ні читати, ні писати англійською, може робити граматичні помилки, але як же легко і природньо у її голові будуть засвоюватися нові знання та навички!

 

Як мотивувати дитину вивчати англійську мову та роль батьків у навчальному процесі, 2

Ну ок, давайте тепер розберемо ситуацію, коли вашій дитині вже 6+, а подібна інформація вперше вам потрапила в очі. Ні, не все пропало. Просто тепер шлях буде дещо інший, потрібно з нуля напрацьовувати базові навички, проте знання будуть накопичуватися швидше. 

Ось кілька ідей:

1. Придбайте в дім англомовного консультанта: Google Home / Alexa / Siri. З ним дитина може дізнаватися погоду, рецепти, налаштовувати будильник, виконувати математичні приклади, співати пісні, танцювати - одним словом все, що заманеться і головне - все англійською.

2. Домовтеся з дитиною, що на всі повідомлення у телеграмі / вайбері ви будете відповідати англійською. Спершу буде складно, але потім звикнете і ви, і дитина.

3. Почніть щовечора вести з дитиною відео-блог, щоденник, сторізи чи ін., але обов'язково англійською. Вони можуть бути публічними, або ж закритими лише для вас. Тут головне - процес і його регулярність. Через кілька місяців переглянувши перше та останнє відео ви побачите, що відбудеться гігантський стрибок англійської. Якщо ви переповнені ентузіазму - можете робити ці відео запланованими, з завчасно підібраними словами, структурою, сценарієм. Дитина точно буде щаслива знімати таке міні-кіно про своє життя разом із батьками. 

4.  Придбайте кілька англомовних курсів з математики / малювання / танців відповідно до інтересів дитини. Навіть, якщо на старті дитина нічого не розумітиме і їй потрібна буде допомога - вже через 2-3 місяці вона зможе самостійно справлятися із завданнями.

5. Спробуйте разом із дитиною провести експеримент: пошукайте в різних сервісах / мережах одну і ту ж інформацію рідною та англійською мовами. Дитина буде здивована, наскільки яскравішим та цікавішим є контент при пошуку різними мовами. Можете аналогічний експеримент провести шукаючи відео в ютубі, інформацію в інстаграмі, пошуку відео ігор, інформації для шкільного проекту чи ідей для творчості. 

6. Якщо дитина зацікавлена брати участь у міжнародних проєктах, подіях, олімпіадах - підшукайте щось в онлайні і разом готуйтеся до них або залучіть на цьому етапі курси / репетитора.

7. Наголошу ще раз про важливість відвідувати англомовні заходи хоча б кілька разів за рік, відвідувати кінотеатри при трансляції фільмів мовою оригіналу, бути частиною білінгвальних спільнот.

8. Останнє, але дуже важливе - підберіть курси англійської, які стануть частиною життя дитини, на яких вона отримуватиме поступовий і планомірний прогрес відповідно до віку та рівня знань, за розробленою програмою, а також дружнє середовище. Оскільки мова - це інструмент комунікації, то і вивчатися вона має в колективі. Для переважної більшості дітей курси - найкраща альтернатива. Репетитора раціонально залучати на короткий час для підтягування конкретних прогалин. 

 

Як мотивувати дитину вивчати англійську мову та роль батьків у навчальному процесі, 3

Що можна організувати у колаборації із класним керівником, шкільним вчителем англійської або іншими батьками-ентузіастами:

1. Підібрати сучасні навчальні матеріали, бажано із геймифікованою інтерактивною платформою, де діти можуть самостійно виконувати завдання, перевіряти їх, накопичувати бонуси, змагатися між собою. Тобто дітям потрібна постійна мотивація і короткострокові цілі.

2. Закупити призовий фонд (наклейки, магніти, дрібні канцтовари), які діти могли б отримувати за супер-прогрес та старання.

3. Запланувати протягом року кілька внутрішніх олімпіад, змагань, подій, які з однієї сторони будуть командоутворюючими, а з іншої - базуватимуться на знаннях з англійської. Напр, проведення дня іменинника, що? де? коли?, перший мільйон - таких ідей є достатньо у відкритому доступі. Їх можна взяти за основу і запланувати власні, або з замовити проведення заходів у зовнішніх операторів (аніматори, школи англійської та ін). Зокрема, такі події можна проводити онлайн із залученням всієї сім'ї.

4. Знайти носія мови, який приєднувався б час від часу онлайн на уроки вашого класу або на позашкільні зустрічі / гуртки. Спілкування з іноземцями додає нових барв та сенсу у процес вивчення англійської. 

5. Обговоріть із шкільним вчителем можливість працювати за концепцією "Перевернутий Урок". Її принцип у тому, що діти самостійно ознайомлюються вдома із новими словами, завданнями, граматикою за допомогою аудіо та відео. На уроці учні використовують ці знання, а вчитель лише корегує неточності. Таким чином, кожен учень може приділити вдома для підготовки до уроку стільки часу скільки йому потрібно, що підвищує інтерес дітей у навчанні та їх впевненість у собі. При цьому, процес говоріння займатиме більшу частину уроку, адже вчителю не потрібно буде опрацьовувати кожне слово окремо, читати з дітьми текст, писати його, а урок будується на комунікативній методиці з роботою в міні-групах, парах, де говорять діти, а не вчитель. 

 

Як мотивувати дитину вивчати англійську мову та роль батьків у навчальному процесі, 4

Давайте також поговоримо про організацію навчального процесу, роль батьків та зони відповідальності дитини.

Оскільки навчання - це завжди рутинний процес і з нього дуже легко випасти, то прозора система, дисципліна, а також постійна мотивація - невід'ємні складові процесу і запорука успіху, особливо, якщо ви плануєте навчати дитину самостійно або ж за допомогою онлайн програм. Зокрема, великої популярності набувають онлайн курси з вивчення англійської, тому закцентуюся на організації онлайн навчання. Про що батькам варто подбати:

1. Власний гаджет. Найкраще, щоб їх було два: планшет + смартфон або комп'ютер + смартфон. 

2. Навчити дитину користуватися гугл-календарем та системою нагадувань на смартфоні та а покласти відповідальність за слідування графіку на учня, а не батьків. 

3. Скласти графік навчання і відходити від нього лише в дуже крайніх випадках. Одне пропущене заняття різко зменшує залученість дитини в процес, а 2-3 фактично призводять до пропуску цілої навчальної теми і внутрішнього дискомфорту та небажання повертатися до навчання.

Як мотивувати дитину вивчати англійську мову та роль батьків у навчальному процесі, 5

Навчання - це водночас і цікаво, і складно, і відповідально. Результат досягають ті, хто методично і регулярно "забивають свій цвях". Так, школа, програма, методика мають величезне значення, але навіть вони безсилі, якщо учень не займається регулярно і не має достатньої мотивації та дисципліни. Батьківська роль в навчальному процесі значна, адже від них залежить чи вдасться підібрати для своєї дитини програму, що їй підійде, чи вдасться підтримати інтерес до навчання або трішки підштовхнути, коли вчитися геть не хочеться, чи вдасться організувати дитячий простір та побут так, щоб дитина почувалася ситою, бажаною, в теплі та безпеці, чи є вони рольовою моделлю для своїх дітей.

 

 

 Наталя Лотоцька, керівниця мережі шкіл англійської для школярів Грін Кантрі

 

Як мотивувати дитину вивчати англійську мову та роль батьків у навчальному процесі, 6

 

Дата публікації: 5 січня 2021