Карантинні обмеження стали справжнім випробуванням для освітнього процесу. У перші ж дні карантину ми всі відчули напруження та страх перед невизначеністю, особливо це торкнулося закладів освіти. Проте світ стрімко змінюється, диктує нам нові правила та умови. Важливим є вміння адаптуватись та використовувати всі можливі ресурси. Для багатьох такі складнощі стали справжнім викликом, зважаючи на незвичність та непристосованість до онлайн-формату навчання, страх перед новими платформами та способами викладання.   

Однак значна кількість учнів оцінила дистанційне навчання як задовільне, а інколи навіть краще за офлайн. туденти говорили про зручність, економію часу на дорогу, різноманіття домашнього завдання. Та й усе ж таки світ стрімко прямує до діджиталізації багатьох сфер, і такий досвід є надважливим для освітньої галузі.

У перший місяць карантину навчальні заклади освіти показали, як швидко можна перейти в онлайн-формат освіти в умовах пандемії. Але, на жаль, цей перехід не завжди був якісним. Основними скаргами учнів та їхніх батьків була низька кількість проведених уроків та пояснення теоретичних даних, велика кількість програм та додатків для навчання, що постійно змінювалися та знижували продуктивність навчання через незручний інструментарій та інтерфейс.

Оскільки ризик бути непідготовленим до проведення дистанційних уроків знову існує, ми вирішили підібрати 7 схвалених учнями та вчителями платформ та додатків для вивчення англійської мови, які можуть допомогти якісно та в короткі терміни повернутися до дистанційного формату навчання або ж зробити цікавішими проведення уроків у класі. 

Онлайн-платформа TalkEn.Cloud

Що надає платформа?

TalkEn.Cloud – це онлайн-платформа для викладання англійської мови з інтерактивними підручниками, системою менеджменту навчального процесу (LMS) та тренінговим центром для викладачів. Платформа однаково зручна як для індивідуального викладання, так і для керування курсами та великими школами англійської.

До екосистеми TalkEn.Cloud входять:

1) бібліотека з понад 50-ти інтерактивних підручників для школярів і дорослих із планами занять і комплексом автоматизованих тестів, що допомагають визначити рівень;

2) система менеджменту освітнього процесу (LMS), яка об’єднує кабінети адміністратора, вчителів та учнів і дозволяє самостійно адмініструвати власну школу;

3) тренінговий центр TalkEn Training Centre, якій проводить освітні заходи в декількох напрямах: підвищує кваліфікацію вчителів, консультує наявні чи майбутні мовні освітні заклади, навчає за запитом клієнтів тощо.
 

TalkEn.Cloud


Які плюси?

Екосистема TalkEn.Cloud дозволяє репетиторам та освітнім закладам проводити заняття онлайн, офлайн або змінювати формат за першої потреби і при цьому не втрачати якість навчання.

Інтерактивні підручники побудовані за сучасною системою «Flipped Classroom», де всі теоретичні матеріали учень проходить вдома, а на уроці практикується, спілкується зі своїми однолітками та робить продуктивні завдання для остаточного засвоєння матеріалу.

Для вчителів у підручниках готові деталізовані плани занять та інші методичні вказівки, що дає можливість сконцентруватись саме на учнях та не відволікатись на рутинні організаційні моменти.

Які мінуси?

Страх батьків від використання гаджетів на уроці, незвичність нової системи навчання, яка в процесі змінюється на задоволення, комфорт та успішні результати навчального курсу.

Для переходу в онлайн-формат доведеться використовувати додаткові програми для зустрічей, такі як Zoom.

ClassDojo

Що надає платформа? 

На платформі ClassDojo ви маєте можливість виставляти оцінки учням, відмічати їхню присутність та контролювати відвідуваність уроків, додавати до групи класу батьків та ділитися успіхами, фотографіями та зайнятістю студентів. Також платформа надає можливість виставляти таймер на виконання активності, навмання вибирати студентів зі списку та ділити студентів на групи, контролювати рівень шуму в класі тощо. 
 

ClassDojo


Які плюси? 

Платформа допомагає у ситуаціях, коли учні не хочуть ділитися на групи або звинувачують вчителя в упередженості у виборі того, хто відповідатиме. Також тут зручно ділитися з батьками всім, чим діти займаються в класі. А «шумометр», який є у програмі, – це ще один інструмент для встановлення дисципліни на уроці. 

Великим плюсом є те, що дітям дуже подобаються аватарки у вигляді монстриків, яку отримує кожен учень, та якісний інтерфейс програми, який робить атмосферу класу приємнішою.

Які мінуси? 

Іноді платформа може самостійно створювати «двійників студентів», тобто такого самого студента з таким самим ім’ям, що заважатиме поділу учнів на пари. Це завдає незручностей під час уроку та підбиття підсумків навчального процесу, оскільки оцінка може бути поставлена копії учня, яку вчитель, ймовірно, видалить у кінці уроку. 

Classroom Screen або «Дошка»

Що надає платформа? 

Classroom Screen – це платформа, яка фактично заміняє шкільну дошку. У додатку можна змінювати фон дошки та мову, якою будуть підписані функції дошки. Також, як і на звичайній дошці, вчитель та учні можуть малювати, писати. 

Від звичайної шкільної дошки Classroom Screen відрізняється тим, що надає функцію регулювання звуку: вчитель може підвищити свою гучність та зменшити гучність своїх учнів. Тут можна виставляти таймер на виконання завдання, навмання визначати учня, який буде відповідати, та «сигналізувати» про початок роботи за допомогою світлофору. З особливих функцій – швидка генерація QR-кодів будь-якої сторінки в інтернеті, яка потрібна для навчання. Гарним доповненням до всіх функцій «Дошки» є можливість транслювання матеріалів.
 

Classroom Screen


Які плюси? 

До плюсів програми можна віднести великий інструментарій для проведення уроку, досить зручну навігацію для вчителя та учнів. 

Які мінуси? 

Деякі функції можуть бути обмеженими за передплатою, іноді існує складність під час транслювання учбових матеріалів на дошку через збої системи в разі її великого навантаження. Платформу треба поєднувати з іншими платформами для онлайн-зустрічей.

Google Classroom

Що надає платформа? 

Google Classroom є альтернативою шкільному журналу, сюди можна записати імена учнів, їхні оцінки, переглянути їхню успішність. Також тут можна створювати оголошення, додавати завдання, які учень має пройти в класі або вдома. 

Зокрема, завдання можна ділити за темами, відстежувати їх виконання та сортувати на перевірені та неперевірені. 
 

Google Classroom


Які плюси? 

Одним із основних плюсів платформи є те, що вчитель може створити автоматичний графік, за яким публікуватимуться завдання, що вчитель завчасно додав до програми. 

Також програма допомагає переглядати, які завдання вже були виконані учнем, а які ні.

Які мінуси? 

Досить мала кількість інструментів, яку можна використовувати для навчання. На платформі не можна позначати відвідуваність учнів.

Zoom

Що надає платформа?

Zoom – це платформа для онлайн-зустрічей, яка також має інструментарій для проведення уроків в онлайн-форматі. У Zoom ви можете скористатися дошкою для записів, на якій можна проводити роботу над помилками, давати завдання, писати тему уроку тощо.

У доповнення платформа дозволяє включити трансляцію свого екрану, показувати презентації, ділити учнів на пари або групи в «сесійних залах». Вчитель також має можливість вимкнути або увімкнути звук учня, який заважає на уроці.

Zoom

Які плюси?

На платформі зручно проводити уроки, позаяк усі матеріали можна транслювати на екран учню. На додачу легше слідкувати за дисципліною, бо вчитель може вимкнути звук учня, якщо той говорить не за темою або перебиває учасників навчального процесу.

Які мінуси?

Якщо вчитель не використовує пароль для входу на урок, до класу можуть долучитися сторонні глядачі, які можуть зіпсувати весь навчальний процес. Під час перегляду «важких» матеріалів платформа може «викидати» вчителя або учнів із уроку. 

Islcollective

Що надає платформа? 

Платформа надає стокові освітні матеріали для вивчення англійської мови, які завантажують інші вчителі зі всього світу або методисти платформи. На платформі можна знайти завдання для аудіювання, завдання з відео- та аудіоскладовими, завдання для читання, засвоєння граматики та лексики тощо. Деякі матеріали є платними. 

Islcollective


Які плюси?

Матеріалів, як і тем, для яких вони створені, дуже багато. Практично кожен вчитель може знайти завдання для своєї вікової групи та рівня.

Які мінуси?

Складна навігація сайту. Існує ризик завантажити матеріал з граматичними помилками або неповним обсягом інформації для вивчення певної теми. Іншим мінусом є те, що через велику кількість матеріалів на платформі вчитель може витратити велику кількість часу на пошук потрібних матеріалів, оскільки вони не поділені на вікові групи та теми. 

British Council Materials

Що надає платформа? 

British Council надає доступ до матеріалів для вивчення англійської мови та практики: читання, письма, граматики, лексики, – а також тем для дискусій, аудіо- та відеоматеріалів, тестів та методичних матеріалів для вивчення більшості тем. Платформа створена для допомоги вчителям у пошуку додаткових матеріалів для проведення уроку.

British Council Materials

Які плюси?

Дуже легка навігація: завдання поділені на граматичні та лексичні теми та рівні учнів. Зокрема, існує розділ з матеріалами для дітей дошкільного віку та початкових класів. Сайт також може підійти для самостійного опрацювання деяких легких тем, тому що теоретичні матеріали викладаються на платформі у вигляді статей.

Які мінуси?

На жаль, вчитель не зможе використовувати лише цей сайт для повноцінного навчання учнів, бо платформа створена для поширення обмеженої кількості матеріалів. Також перевірити виконання тесту учнем можна лише за умови, що він надішле скріншот тесту. 


За час карантину ми отримали вимушений, але неймовірно цікавий та корисний досвід онлайн-освіти, впевнились у її зручності та надалі будемо використовувати як доповнення до офлайну.

А щоб зробити своє викладання ще кращим, завжди важливо пам’ятати про зацікавленість учня та комфорт вчителя, які є очевидними показниками успішності школи та впливають на бажання в ній навчатися та працювати.

 

Іван Залогін, викладач Грін Кантрі

Як легко перейти на викладання англійської онлайн: 7 додатків і платформ

Дата публікації: 18 серпня 2020