«Гроші правлять світом» - кожен чув цей вираз. І це правда, адже гроші – це одна із основ сучасного світу, і діти повинні освоїти урок управління ними ще змалечку. У дитинстві закладається базовий фундамент нашого дорослого життя майже у всіх його проявах, тому такі розмови принесуть лише користь дитині у майбутньому.
 
Як говорити з дітьми про гроші
 
То як же почати говорити з дітьми на, здавалося б, таке непросте питання?
1) Говорити. Не потрібно боятися обговорювати фінансові аспекти з дітьми. Це можуть бути коротенькі хвилинні розмови час від часу з чоловіком чи дружиною, типу: «ця іграшка коштує 500 грн, мені здається вона того не варта», чи «місяць дрібних заощаджень – і в нас нова мікрохвильовка», або інші будь-які репліки такого плану, які будуть поступово відкладатися у дітей в пам’яті. 
 
2) Подавати гарний приклад. Всі ж знають, що таке імпульсивні покупки? Ви йдете в магазин, запланувавши купити одну річ. Прогулюєтесь, роздивляєтесь полиці, червоний цінник – і річ у вашому кошику. Шоколадка, гумка на касі – і знову в ціль. Діти, спостерігаючи таку поведінку, отримують досвід неправильного планування витрат. У майбутньому на підсвідомому рівні вони можуть робити такі ж помилки. 
 
3) Практика. Необхідно відвести час на обговорення з дітьми базових основ управління грошима (money management). Money management – це процес формування бюджету, заощаджень, інвестицій та витрат особи чи групи осіб.
 
Пункт перший: закласти теоретичний фундамент. 
Пункт другий: закріпити теорію практикою.
 
Базові принципи управління грошима у дітей можна розвинути шляхом гри в "Монополію". "Монополія" чудово відобразить для дитини функцію грошей у світі та як же з ними справлятися. Крім того, такий тип проводження часу дуже зближує, тому це чудова ідея для сімейних розваг. Це стосовно теоретичної частини.
 
Далі можна перейти і до практичної:
Які надходження є у дітей? Це можуть бути кишенькові гроші, подарунки у грошовій формі від рідних на свята, винагорода за гарне навчання і т.п. Із надходженнями все зрозуміло. Тепер як бути із витратами? Тут допоможе принцип «трьох скарбничок». Можна використовувати скарбнички, баночки, пляшечки, коробки, які, крім основної функції, ще й зможуть виконувати естетичну :)
Відповідно до даного принципу маємо: 1 скарбничку – на витрати (80%), 2 – на заощадження (10%) , 3 – на подарунки (10%).
Як говорити з дітьми про гроші, 2
Скарбничка на подарунки допоможе дітям навчитися отримувати задоволення не лише від процесу отримання подарунків, а і від дарування. Адже дитина за свої власні гроші зможе купувати подарунки рідним і друзям. Також це допоможе розвинути такі риси характеру як: самостійність та доброта.
Скарбничка для заощаджень навчить дитину здійснювати обдумані покупки і отримувати задоволення від них. Необхідно обговорити з дитиною на що вона хоче збирати гроші, чи воно того варте, чи ні, скільки саме дитина бажає відкладати у дану скарбничку. Бажаною ціллю може бути будь-що: іграшка, телефон, велосипед, планшет, гіроскутер і т.п. Головне правильно розставити пріоритети, і обговорити з дитиною чи дійсно ця річ їй потрібна.
Скарбничка для витрат допоможе усвідомити реальну цінність грошей та речей. Тут можна надати дитині свободу і дозволити самій розпоряджатися своїми витратами, та робити помилки, досвід з яких стане у пригоді. І все ж, не забувайте говорити з дитиною, навіть якщо тут і надається свобода, все одно запитуйте: «яку найдорожчу річ ти придбав цього тижня?», «чи дійсно вона була того варта?», «яку найдешевшу?». Можливо вам навіть вдасться разом створювати бюджет надходжень та витрат, а може і взагалі виявиться, що у вашій сім’ї росте природжений економіст чи математик. У будь-якому випадку такий принцип розпорядження грошима надасть стійкий фундамент для майбутнього та навчить вашу дитину основних принципів розпорядження грошима.
 
Для любителів додатків на смартфонах, як батьків, так і дітей, є декілька додатків, які допоможуть у розпорядженні грошима, тому радимо перевірити такі з них: 
  • Pigby’s Fair (для дітей 4-6 років). Пігбі та його друзі – герої гри, що беруть участь у пригодах на ярмарках, вони мають вибір: заощадити чи витратити;
  • RoosterMoney Pocket Money Tracker – управління кишеньковими грошима дітей, можна попвнити їх рахунок, а також завантажити фото бажаної покупки для дитини;
  • iAllowance – управління кишеньковими грошима, можна додавати список винагород та домашніх справ, за які дитина отримає гроші, наявні діаграми для коротко- та довгострокових заощаджень; 
  • Kids Money Pocket Money Calculator – калькулятор грошових коштів для дітей, можна вводити суми надходжень і витрат, цільову суму заощаджень та спостерігати скільки часу залишилось до бажаної покупки.

Як говорити з дітьми про гроші, 3

Школа англійської мови Green Country також в темі! Ми допомагаємо дітям отримувати базові навички управління грошима. Адже у нашій англійській, зеленій та незалежній країні обертається реальна валюта – кантрики. Діти заробляють кантрики на заняттях за активність, а потім, заощадивши пару десятків кантриків, можуть витратити їх на щось крутезне у нашому офісі: чашку, ручку, блокнотик, стікери, солодощі та інші кльові штучки. Приходьте – перевіряйте! 
 
Як говорити з дітьми про гроші, 4
 
Яна Бобрікова, викладач Green Country.
 
Як говорити з дітьми про гроші, 5
 
Дата публікації: 21 січня 2019