Умовні речення в англійській мові вже стали страшилкою серед учнів, але насправді нічого дуже складного в них немає. У цій статті ми розглянемо 1 Conditional, який спершу може заплутати, адже має свої secrets and pitfalls (секрети й підводні камені), та він простіший, ніж може здатися на перший погляд.

Коли вживати 1 Conditional

Перший тип умовних речень в англійській мові вживається, коли ми думаємо про майбутнє. Та це не означає, що все речення будується в Future tenses. 

Ознайомимося із випадками вживання 1 Conditional детальніше.

  1. Дія, що відбудеться в майбутньому за певних теперішніх обставин 

Якщо зараз відбувається певна дія, ми будемо мати від неї результат у майбутньому, правда ж? В if clause ми описуємо певну дію, а в main clause – її прогнозований результат.

  • If Sara eats a lot of chocolate and sweets, she will have skin problems anyway. – Якщо Сара їстиме багато шоколаду та цукерок, вона безсумнівно матиме проблеми зі шкірою.

  • If your son doesn’t learn English at all, he will get a lot of problems with his future career. – Якщо ваш син не вчитиме англійську мову взагалі, він буде мати багато проблем з його майбутньою кар'єрою.

  • If this cherry pie is so tasty, perhaps I will try it. – Якщо цей вишневий пиріг настільки смачний, напевно, я спробую його. 

Усі таємниці та підводні камені 1 Conditional

 

  1. Порада на майбутнє, спонукання чи застереження

За допомогою 1 Conditional ми також можемо висловити пораду, заклик, спонукання, а можемо застерегти когось від наслідків дії, яка буде зроблена. У такому випадку можна навіть не використовувати if на початку речення. Натомість знадобляться слова-поради keep on, don’t stop, don’t try тощо. 

  • If you ride your horse too fast, you will fall! – Якщо ти будеш їхати занадто швидко на своєму коні, ти впадеш!

  • (If you) keep on studying, next year you'll enter the best university in Ukraine. – Якщо ти продовжиш навчатися, наступного року ти вступиш до найкращого університету в Україні. 

  • Don't even try to cheat on the exam, Mr. Black will be very angry. – Навіть не намагайся списувати на іспиті, містер Блек буде дуже злий.

Структура речення в 1 Conditional 

Говорячи про формулу побудови першого типу умовних речень, для початку давай поглянемо на таблицю:
 

Умова

If + Present Simple

Результат

Future Simple

If I earn a lot of money,

I will go on holiday to Maldives or Jamaica

If my daughter speaks German,

she will definitely study in Munich

If Kate cooks all the time

she will be very tired and exhausted one day

 

Отже, у стверджувальному реченні в першій (умовній) частині вживається теперішній простий час (Present Simple), а в другій – майбутній (Future Simple). 

Що стосується заперечень, то вони будуються за класичною формулою negative sentence:
 

Умова

If + Present Simple + not

Результат

Future Simple

If Carry doesn’t want to think about her health,

she will have a lot of diseases in future

If the weather isn’t good and sunny,

we will stay home

If they don’t hurry up,

they will miss their flight

 

Умовна частина – це Present Simple із запереченням, а результатна – звичайний Future Simple. Але заперечення може також переміститись із умови в результат. Тоді частка not стоятиме в частині з Future Simple. Подивимось, як це буває:
 

Умова

If + Present Simple

Результат

Future Simple + not

If you drink a lot of water,

you won't have so many skin problems

If I learn 1st conditional,

you will not be able to say that I’m stupid

If Helen crashes my car one more time,

I won't take it anymore

 

І насамкінець – питальні речення:
 

Умова

If + Present Simple

Результат

Future Simple

If I help you with your biology project,

will you help me with my English homework?

If Liam decides to be a good lawyer,

will he study better?

If these teachers don’t have C1+ level,

are you sure they will work in Green Country? 

 

Частина з умовою тут нічим не відрізняється від стверджувального речення, а в частині з результатом ми змінюємо порядок слів відповідно до правил побудови питального речення.

Слова, якими можна замінити if

Речення в 1 Conditional не завжди починається зі звичного слова if. Його можуть заміняти синоніми, які не сильно змінюють сенс речення. Проте варто сказати, що все-таки є певна відмінність між реченням, в якому ми маємо if та, наприклад, when. Розглянемо більш детально такі замінники.

  1. Unless

По суті, це те саме, що if not (якщо ні). Але ми мусимо звернути увагу на те, що коли ставимо даний замінник, то вже не використовуємо негативну форму в умовній частині речення, бо це слово вже і так має в собі негативне значення.

Unless you feel the hunger, you won’t come to kitchen! – Поки ти не відчуєш голод, ти не зайдеш на кухню! 

  1. Provided that

В заміннику, що означає «за умови», одразу відчувається невпевненість. Тобто якщо щось станеться, то будемо мати такий-то результат, але вірогідність мала.

Provided that Liam has the best marks, he will have an opportunity to go abroad for summer holidays with his friends. – За умови, що в Ліама будуть найкращі оцінки, він матиме можливість поїхати з друзями за кордон на літні канікули.

  1. When 

А це вже слово для впевнених. Згадай, в українській мові теж є фраза «не якщо, а коли». Тобто ми впевнені, що це станеться.

When I graduate from the university, I will definitely marry Susan. – Коли я завершу університет, я точно одружуся зі Сьюзан.

  1. As long as 

Поки триватиме певна дія в умовній частині, до того часу й буде можливим результат.

As long as Robert talks to Jane, he will be the happiest in the world. – Поки Роберт говорить з Джейн, він буде найщасливіший у світі.

  1. After

Після того, як відбудеться одна дія, стане можлива і друга. Тобто, фактично, між after та when можна поставити знак рівності.

After you visit Paris, we will talk about your attitude to croissants. – Після того, як ти побуваєш у Парижі, ми поговоримо про твоє ставлення до круасанів. 

 

Усі таємниці та підводні камені 1 Conditional - 2

 

Слова, якими можна замінити will

Залежно від контексту в частині з результатом ми також можемо застосовувати інші дієслова замість will, зокрема модальні. Поглянемо на приклади таких модальних дієслів.

  1. Can 

If Terry knows German, he can work in Munich with us. – Якщо Террі знає німецьку, він може працювати з нами в Мюнхені.

  1. Must

Your parents must work hard, if they want you to go to college. – Твої батьки мусять важко працювати, якщо вони хочуть, аби ти пішов в коледж.

  1. May

If you want to call me, you may call me on Viber or Whatsapp. – Якщо ти хочеш мені подзвонити, ти можеш набрати мене у Вайбері чи Ватсапі.

  1. Should

If your father wants to become healthier, he should sleep a lot and stop drinking a lot of alcohol. – Якщо твій батько хоче стати здоровішим, він має більше спати та припинити вживати багато алкоголю. 

  1. Have to

If Chris earns 3000$ per month, he has to take care about his ill sister. – Якщо Кріс зароблятиме 3000$ на місяць, він має піклуватися про свою хвору сестру.

Пісні з 1 Conditional

А тепер найприємніше! Пісні з використанням 1 Conditional для практики та кращого запам'ятовування конструкцій. 

У цьому прикладі Джастін Бібер говорить про те, що поки існує кохання, все можливо. До речі, із замінником слова if:

As long as you love me
I’ll be your platinum
I’ll be your silver
I’ll be your gold

 


Ось відома меланхолійна пісня Лани Дель Рей про те, що навіть часові не під силу зруйнувати справжнє кохання, і приклад запитання:

Will you still love me
when I’m no longer young and beautiful?

 


І наостанок – позитивний Бруно Марс із треком про те, як важливо мати на світі людину, на яку ти справді можеш розраховувати:

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

We'll find out what we're made of
When we are called to help our friends in need

And if you ever forget how much you really mean to me
Every day I will remind you

 

 

Марія Діброва

 

Дата публікації: 25 жовтня 2022