Під час опанування англійської мови Present Continuous або теперішній тривалий час часто плутають з іншими часовими формами. Зокрема, така ситуація склалася через відсутність аналогічної конструкції в українській мові.

У цій статті розглядаються основні правила використання Present Continuous, а також відмінності від інших граматичних часів.

Зміст 

1. Ще трошки про теперішнє: у чому сенс Present Continuous 

2. Правила та приклади використання Present Continuous 

2.1. Дія, що відбувається в момент мовлення

2.2. Запланована дія, що відбудеться в майбутньому 

2.3. Дія відбувається around now (не обов’язково в момент мовлення) 

2.4. Задля вираження емоційності ситуації чи моменту

3. Сигнальні слова для Present Continuous: приклади

4. Правила утворення Present Continuous і формула  

5. Які дієслова не вживаються у часах групи Continuous 

6. Висновки

Ще трошки про теперішнє: у чому сенс Present Continuous 

Що ви робите прямо зараз? Читаєте цю статтю? Думаєте про правила? Може, п’єте чай? Як виразити всі ці процеси англійською? Саме тут у пригоді й стануть правила Present Continuous, адже суть часу – в тому, аби говорити про процеси, що відбуваються саме зараз, у цю мить. Проте теперішній тривалий час має чимало секретів його використання, саме час у них розібратись! 

Правила та приклади використання Present Continuous 

Теперішній тривалий час – це один з найбільш поширених часів у повсякденній англійській мові. Не складно запам'ятати, як утворюються приклади Present Continuous та відповідні правила, але набагато важливіше зрозуміти, в яких випадках їх слід використовувати. 

Основна складність полягає в тому, що правила Present Continuous можна використовувати не лише для теперішнього, але й говорячи про події найближчого майбутнього. Тобто якщо ви плануєте зустріч із другом на завтра, можна використовувати правила Present Continuous, незважаючи на те, що дія відбудеться в майбутньому (I’m meeting my friend tomorrow). Це може здатися дивним, адже говорячи про майбутнє, ми використовуємо Future Simple. Однак наведений приклад Present Continuous передає відчуття конкретності, підкреслює, що дія вже запланована.

Також досить часто виникає плутанина між правилами та прикладами Present Continuous та Present Simple. Особливо коли описується регулярна дія або загальні факти. Саме тому важливо аналізувати контекст і обирати ту часову форму, яка найкраще передасть ваші думки.
 

Англійська онлайн у Грін Кантрі (банер)

Дія, що відбувається в момент мовлення

Найперше та найважливіше використання правил Present Continuous – це демонстрація певної тривалої дії, що відбувається прямо зараз, в момент мовлення. Часто в реченні можна зустріти маркери часу: 

  • now – зараз;
  • at the moment – у цей момент;
  • right now – прямо зараз.
  • Kate is busy. She is reading a book right now.– Кейт зайнята. Прямо зараз вона читає книжку.

Або ж існує відповідний контекст, з якого зрозуміло, що дія відбувається зараз:

  • Look! They’re jumping with parachutes. – Дивись! Вони стрибають з парашутами! 

  • Listen! Your best friend is gossiping about you. – Слухай! Твоя найкращий друг пліткує про тебе. 

Запланована дія, що відбудеться в майбутньому 

Ви можете зустріти приклади використання Present Continuous у контексті майбутнього. Коли йдеться про так звану arrangement – домовленість на майбутнє, то використання правил Present Continuous має підкреслити запланований характер згаданої дії. Говорячи про таку домовленість у реченні, ми згадуємо мінімум дві з трьох речей:

  • час (коли точно відбудеться дія);
  • місце (де саме це станеться);
  • інша особа (з якою ми домовились).

Тут ідеться про 100% план, задля якого були зроблені певні дії (ви заздалегідь подбали про всі деталі – і ця подія ось-ось відбудеться). Чому ж тоді для майбутнього використовуються правила Present Continuous? В українській мові теж зустрічається схожа ситуація: ми використовуємо дієслово в теперішньому часі, коли певні, що подія станеться, а тому ми вже почали емоційно її проживати:

  • I’m leaving for Kyiv tomorrow. – Я їду до Києва завтра. (Не «поїду», а саме «їду». Процес уже почався з моменту купівлі квитків.)

  • We are having our final test today. – Ми сьогодні пишемо фінальний іспит. (Не «писатимемо», не «збираємося/будемо писати», а саме «пишемо». Адже такий тест запланований з самого початку навчального року.)

  • I’m meeting my dentist on Monday at 5 pm. – Я зустрічаюсь зі своїм дантистом у понеділок о 5 вечора. (Запланована дія, яка точно відбудеться. При цьому нам відомо де, коли та з ким буде зустріч.)
     

Дія відбувається around now (не обов’язково в момент мовлення)

У прикладах правил Present Continuous можна зустріти такий пункт: «для опису дій, що відбуваються around now». Що це означає? Ця фраза вказує на певний тимчасовий період вашого життя. Наприклад, це може бути короткотривала дія (читання книги) або більш тривала (новий навчальний проєкт). У будь-якому випадку правила Present Continuous мають на меті підкреслити, що ви перебуваєте на конкретному етапі свого життя у даний момент. Згадані приклади Present Continuous вказують на тимчасовий характер цього періоду, який не буде тривати вічно й скоро завершиться.

Тож якщо ви говорите про навчання у школі, вживання правил Present Continuous у прикладах акцентує увагу на тому, що ви зараз перебуваєте на певному етапі свого життя і це є тимчасовим станом. Такий вибір часової форми допомагає вам передати ідею, що цей період є обмеженим у часі та скоро зміниться.

  • We are using an old car. – Ми користуємося старою автівкою. (Це скоро закінчиться, бо незабаром ми купимо нову машину.)

  • I’m reading a new book about criminals. – Я читаю нову книгу про зловмисників. (Не прямо зараз, у цю саму секунду, а на даному етапі життя.)

  • They’re living in Kharkiv. – Вони живуть у Харкові. (Це тимчасово. Зараз вони поживуть там, а через певний час змінять країну чи місто проживання.)

Задля вираження емоційності ситуації чи моменту

Приклади використання Present Continuous можна почути в емоційних висловлюваннях. У таких реченнях теперішній тривалий час виконує роль підсилювача емоцій. Саме тому, як правило, не потрібно використовувати слово very чи його синоніми, адже сам по собі такий зворот вважається вже досить емоційним. 

Найчастіше використовується для вираження роздратування або злості через певну однотипну, повторювану поведінку чи звичку іншої людини, що для вас є неприємною. У цих прикладах разом з Present Continuous зустрічаються такі слова як:

  1. usually – зазвичай;
  2. always – завжди;
  3. constantly – постійно/без упину;
  4. continually – безперестанку.
  • You’re always scrolling your Instagram when I’m trying to tell you something! – Ти постійно гортаєш Інстаграм, коли я намагаюсь розповісти тобі про щось!

  • He’s constantly doing everything at the last moment! – Він завжди робить усе в останній момент!

Сигнальні слова для Present Continuous: приклади

Виходячи з усіх попередній прикладів Present Continuous, ми можемо помітити, що вживання цього часу залежить від певних слів, які вказують на тимчасовий характер цієї дії. Отож, словами-маркерами для теперішнього тривалого часу є: 

  • now – зараз;
  • right now – прямо зараз;
  • still – все ще;
  • currently – тепер, в цей час;
  • at the moment – в цей момент;
  • at present – в теперішній час;
  • this morning, evening, afternoon  – цього ранку, вечора, обіду;
  • today – сьогодні (удень);
  • tonight – сьогодні (ввечері);
  • these days – на днях;
  • nowadays – в наші дні.

Правила утворення Present Continuous і формула

Правила формування Present Continuous досить прості, тож завчити їх буде нескладно. Давайте розглянемо, як утворюються приклади стверджувальних речень Present Continuous. Зокрема, варто вжити допоміжне дієслово to be у відповідній формі (am/is/are), а до основного дієслова додати закінчення -ing.

Subject + am/is/are + Ving

  • I am watching a movie with my friends now. – Я зараз дивлюсь фільм зі своїми друзями.

  • She is learning how to play the guitar this semester. – Цього семестру вона вчиться грати на гітарі. 
     


Аби побудувати заперечний приклад Present Continuous, необхідно додати частку not до дієслова to be:

Subject + am/is/are + not + Ving

  • They are not working on the project at the moment. – Зараз вони не працюють над цим проєктом. 

  • We are not attending those extra classes next week . – Ми не відвідаємо ті додаткові заняття наступного тижня.

Нерідко як на письмі, так і в усному мовленні можна зустріти такі скорочення: 

  • I am not – I’m not (am завжди скорочується з підметом I, а не заперечною часткою not, на відміну від усіх інших форм);
  • is not – isn’t;
  • are not – aren’t.

А як утворити приклад питання в Present Continuous? За загальним правилом побудови питальних речень в англійській мові, допоміжне дієслово (auxiliary verb) необхідно винести на перше місце, після нього йде підмет і дієслово із закінченням -ing.

Am/is/are + subject + Ving? 

  • Are you preparing for your exams right now? – Ти готуєшся до своїх іспитів зараз? 

  • Is he participating in the marathon this weekend? – Чи бере він участь у марафоні цього тижня? 

За бажанням можна також додати питальні слова (what, which, how, when etc.). Так само, як і раніше, утворюється питання в Present Continuous за загальними правилами, просто на початок речення виноситься питальне слово, решта формули зберігається. 

Wh + am/is/are + subject + Ving? 

  • What are you doing this weekend? – Чим ти будеш займатись цих вихідних?

  • Why is she singing the song in the shower? – Чому вона співає пісню в душі? 

Які дієслова не вживаються у часах групи Continuous 

Певні дієслова не можна вживати у часах групи Continuous через їх статичний характер. Non-continuous або state verbs вказують на почуття, емоції та в цілому абстрактні поняття. Контролювати або змінювати темп цих процесів неможливо, тому ми не кажемо: «Are you understanding?». То як же утворити приклад Present Continuous зі згаданими дієсловами? У такому випадку слід вжити Present Simple: «Do you understand?». Нижче наведені найбільш поширені дієслова стану, поділені на категорії:
 

Category

Verbs

Translation

Senses and perception

to feel, to hear, to see, to smell, to taste

відчувати, чути, бачити, нюхати, куштувати

Opinion

to assume, to believe, to consider, to doubt, to feel (= to think), to find (= to consider), to think

припускати, вірити, вважати, сумніватись, відчувати (в значенні мати думку), знаходити (вважати), думати

Emotions and desires

to envy, to fear, to dislike, to hate, to hope, to like, to love, to prefer, to regret, to want, to wish

заздрити, боятись, не любити, ненавидіти, сподіватись, вподобати, любити, надавати перевагу, жаліти, хотіти, бажати 

Mental states

to forget, to imagine, to know, to mean, to notice, to recognize, to remember, to understand

забувати, уявляти, знати, значити, помічати, впізнавати, памʼятати, розуміти

Measurement

to contain, to cost, to measure, to weigh

містити, коштувати, міряти, важити

Possession 

to have (= to possess), to belong

володіти/мати, належати

 

Висновки

Використання правил та прикладів Present Continuous є досить поширеним і часто зустрічається у повсякденному мовленні. У статті наведені лише базові правила використання цього часу та певні його особливості. 

Для ефективного засвоєння правил Present Continuous необхідно багато розмовної практики й ситуативного використання. Якщо у вас поки немає такої можливості, приділіть увагу створенню письмових прикладів у Present Continuous – це дозволить засвоїти структуру речення набагато швидше.

 

Юлія Скрипник

 

Дата публікації: 2 лютого 2024