Обов'язковими атрибутами навчальних матеріалів, які дозволяють дітям ефективно вивчати англійську для дошкільнят, є яскраві кольори, цікаві форми й текстури. Тому жодне заняття не обходиться без м'яких іграшок, кубиків із яскравими літерами, кольорових олівців та інших розвивальних дрібниць, які можуть привернути увагу дівчат і хлопців. 

Зміст

1. Уроки англійської для дошкільнят та їхніх батьків – переваги спільного навчання
2. Що варто пам'ятати батькам дошкільнят, які вивчають англійську
3. Уроки англійської для дошкільнят – вивчення алфавіту, метод рим та інші ефективні способи

 

Уроки англійської для дошкільнят з ілюстрованими книжками


Але який же урок англійської для дошкільнят без книг? Йдеться не про класичні традиційні посібники з правилами, граматикою та лексикою. Беручи до уваги те, як дошкільнятам подобаються книжки з картинками, сучасні педагоги ефективно впроваджують їх у методики вивчення англійської мови та користуються ними на уроках.

Щорічно видаються тисячі книжок з яскравими ілюстраціями. Дитячі куточки книгарень пропонують приголомшливий вибір як нових творів, так і добре знайомих історій. На сторінках «живуть» веселі й добрі персонажі, а художники оригінально зображують пригоди казкових героїв. Використовуючи такі книги під час дитячих уроків англійської, ви підвищите ефективність запам'ятовування та дозволите дошкільнятам отримати задоволення від навчального процесу. У цій статті ми дамо вчителям і батькам корисні поради щодо того, як обрати правильні книги для дошкільнят і використовувати їх для вивчення англійської мови.
 

Уроки англійської для дошкільнят та їхніх батьків – переваги спільного навчання

Уроки англійської для дошкільнят нерідко проходять за активної участі батьків. Багато мовних шкіл наполягає на тому, щоб мама або тато були присутні хоча б на перших двох-трьох уроках, щоб дитина змогла звикнути до нової для неї обстановки та викладача. Хоч, у цілому, педагоги радять починати навчання з шестирічного віку, часто батьки віддають ще дошкільнят на уроки англійської. Для дітей, які лише навчилися говорити рідною мовою, вивчення іноземної може стати стресом. Тому підтримка батьків має велике значення для малюків і впливає не тільки на результати навчання, але й на емоційний стан. 

Підтримка особливо знадобиться малятам, коли настане час вчитися читати англійською. Звичайно, спочатку це мало буде схоже на читання в звичайному розумінні. Читати будуть, в основному, батьки та вчителі, а діти, швидше за все, навіть не будуть особливо слухати. Але це абсолютно нормальна поведінка для дошкільнят на уроках англійської. Вони ще погано концентруються, тому їхню увагу слід привернути яскравими картинками, цікавими текстурами, насиченими кольорами та навіть певною інтонацією в голосі. Звичайно, у вчителя є необхідний досвід і навички спілкування з дітьми дошкільного віку, але завдання батьків полягає в тому, щоб контролювати поведінку дитини на уроках і продемонструвати свою зацікавленість у вивченні англійської. Тоді й дитина більш серйозно поставиться до занять і зможе чогось навчитися. 

У спільного навчання іноземної мови є й інші переваги.

  1. Коли діти й батьки взаємодіють одне з одним, наприклад, під час читання книги, це дає додаткові можливості для повноцінного та цілісного розвитку малюка. Так у дитини виробляється власний темп навчання, який прискорюється, якщо вона бачить заохочення з боку мами й тата. Що більше книг прочитано разом із батьками, то більше в дітей впевненості в собі, їм стає по-справжньому цікаво вивчати англійську на уроках для дошкільнят. 

  2. Читаючи книгу з яскравими картинками на уроці англійської в мовній школі, а потім використовуючи вивчені звідти слова та фрази вдома, ви демонструєте дитині, наскільки захопливо та просто розмовляти іншою мовою. Впроваджуючи англійську в повсякденну, «домашню» мову, ви подаєте дітям приклад, як її можна використовувати, даєте чіткішу мотивацію далі відвідувати уроки.

  3. Оскільки батьки часто самі не впевнені у власних мовних навичках, відвідуючи уроки англійської для дошкільнят разом із малюками, вони отримують прекрасну опору. Адже вам доведеться надалі підтримувати та заохочувати своїх дітей, а для цього непогано й самим підтягнути англійську. Тому читання дитячих книжок на уроках англійської в мовній школі буде корисним не тільки для дошкільнят, але й для їхніх батьків.
     

Уроки англійської для дошкільнят з ілюстрованими книжками - 2
Читання англійською – одна з головних мовних навичок у дітей, тому краще почати розвивати її в дошкільному віці

Що варто пам'ятати батькам дошкільнят, які вивчають англійську

Дуже важливо займатися англійською з дошкільнятами не тільки на уроках. Ви самі знаєте, що без практики навички англійської мови можна легко розгубити. А для дітей, які дуже швидко перемикають увагу з одного заняття на інше, це ще простіше. Тому батькам, які всерйоз зацікавлені в тому, щоб дитина вивчила англійську, необхідно знайти час на те, щоб закріпити набуті на уроках навички. 

Швидше за все, дитина буде не в захваті від таких домашніх занять. Діти дошкільного віку, які ще не знають, що таке уроки й завдання додому, протестуватимуть проти того, щоб витрачати час на навчання. Адже вдома потрібно грати, тут усі улюблені іграшки. Тому потрібно зробити так, щоб читання англійських книжок було максимально комфортним для дитини. Тільки тоді воно зможе принести хороші результати. 

Якщо ви щойно почали відвідувати уроки англійської для дошкільнят, ці поради стануть вам у пригоді.

  1. Переконайтеся, що малюк досить близько, щоб бачити, як ваші губи ворушаться. Чітко вимовляйте кожен звук, а також своїми жестами та мімікою передавайте емоції. Це дозволить дитині краще зрозуміти прочитане. До того ж, вона буде намагатися повторювати слова та фрази за вами. Що чіткіше ви будете їх вимовляти, то кращою буде вимова малюка. 

  2. Читайте у зручному для дитини темпі. Дозвольте їй дивитися на картинку стільки, скільки потрібно. Діти дошкільного віку звикли отримувати візуальну інформацію через кольори та форми. Навіть якщо малюк не зрозуміє зміст тексту, він зможе інтуїтивно здогадатися, про що йдеться в книзі, якщо уважно вивчить малюнок. 

  3. Під час читання використовуйте різні кумедні голоси для тварин і людських персонажів. Це не тільки зробить процес більш веселим для малюка, але і дозволить йому поступово звикати до різного звучання англійської мови. До того ж, він почне асоціювати слова та фрази з вашим смішним голосом, а це сприяє кращому запам'ятовуванню. 

  4. Вказуйте пальцем на кожне слово під час читання, проводячи плавну лінію. Дитина почне неусвідомлено стежити за текстом поглядом, що дозволить їй зрозуміти форму слів і запам'ятати букви.

  5. Залучайте дитину до читання. Дозвольте вашому малюкові прочитати коротке речення самостійно або читайте з ним по ролях. 

  6. Після закінчення читання закрийте книгу та помовчіть кілька секунд. Діти можуть перебувати у власному уявному світі, і їм потрібен час, перш ніж вони будуть готові покинути його.

  7. Не ставте багато запитань про книгу й не наполягайте на відповідях. Інакше в малюка складеться враження, що він на уроці англійської для дошкільнят. Краще поцікавтеся, який момент йому найбільше сподобався, кого з персонажів він більше любить, а про граматику та лексику подбає безпосередньо вчитель.
     

Уроки англійської для дошкільнят з ілюстрованими книжками - 3
Діти дошкільного віку обожнюють слухати казки та розглядати гарні картинки, тому поєднайте приємне з корисним – читайте книжки англійською разом зі своїм малюком

Скоро ви помітите, що дитина почала використовувати вивчені на уроках англійські слова та фрази в повсякденному житті. Дошкільнята часто поєднують іноземну мову з рідною або намагаються повторити англійські слова на свій лад. Це граматично неправильно, але все ж це хороший знак. Малюк починає поступово розуміти структуру та ритміку мови, набуває навичок вимови, а це дуже допоможе йому в подальшому вивченні. 

Уроки англійської для дошкільнят – вивчення алфавіту, метод рим та інші ефективні способи

Дошкільнята дуже легко навчаються. Якщо батьки володіють хоча б початковим рівнем англійської, вони без зусиль зможуть навчити своїх малюків азів мови. У принципі, вивчення бази іноземної мови мало чим відрізняється від навчання рідної для дитини мови. Усе починається з алфавіту та вивчення основних англійських звуків. Важкість полягає в тому, що в англійській мові далеко не все «пишеться, як чується». Малюкові буде легше запам'ятати вимову слів, якщо дати йому певну асоціацію. Ось тут і прийдуть на допомогу яскраві книжки з картинками. 

Дуже ефективними є і музичні методи вивчення англійської. Римований текст, певний ритм і темп – все це сприяє запам'ятовуванню англійських слів і фраз. Але римувати можна не тільки в піснях. Є цілі діалоги, призначені для дошкільнят, які вивчають англійську. Вони побудовані так, щоб рядки читалися в особливому ритмі, а останнє слово попереднього рядка римувалося з останнім словом наступного. Для зовсім маленьких можна використовувати прості віршики:

Rain, rain, go away!
All the children want to play.
Rain, rain, go away!
Come again another day.

 

Уроки англійської для дошкільнят з ілюстрованими книжками - 4
На уроках англійської важливо використовувати різні матеріали, які дозволять дошкільнятам швидко вивчити алфавіт і навчитися читати

Якщо ви хочете сформувати у своєї дитини правильну вимову, запишіть її на уроки англійської для дошкільнят. Якщо ваш малюк відвідує дитячий сад, краще обрати групове навчання з іншими хлопцями та дівчатами. Індивідуальні уроки англійської з викладачем можуть стати для дитини стресом, адже вона звикла, що крім вихователя або вчителя, є й інші діти. До приватних занять можна перейти, коли малюк пройде хоча б одну чверть першого класу. 

Час не стоїть на місці. І хоч дитячі книжки для вивчення англійської мови все ще є основними навчальними матеріалами, сучасні вчителі знаходять все більше актуальних способів навчання дошкільнят. Одним із найбільш зручних і ефективних інструментів, що дозволяють дошкільнятам навчитися читати англійською, є додаток Storybird. Це конструктор для створення цифрових книг з ілюстраціями. Його дуже легко та зручно використовувати на уроках – оберіть тему (макет) і підставляйте відповідні картинки у свою історію. Після того як ви підібрали малюнки, ви можете написати свою розповідь. Додаток передбачає і участь батьків, які можуть допомогти своєму малюкові. За допомогою цього сервісу вчитель англійської зможе виконувати зі своїми учнями різні проєкти.

 

Тетяна Огородник

 

Дата публікації: 9 лютого 2021