Отже, ви все гарненько обдумали, зважили всі «за» та «проти» – і твердо вирішили вчити з дитиною англійську мову з нуля. Тепер перед батьками стоїть інше завдання, а саме – пояснити дитині, навіщо це потрібно. Адже всі плюси того, щоб почати вчити англійську з нуля для дітей не такі очевидні, як для батьків. Ваші аргументи з приводу вступу до ВНЗ, хорошої високооплачуваної роботи й закордонних відряджень для дошкільника прозвучать непереконливо. Адже до цього ще далеко, а до занять треба готуватися вже зараз.

Вчити англійську з нуля: чи цікаво для дітей?
Починаючи вивчати англійську мову з дітьми, пам'ятайте, що навчання має бути цікавим для дитини

Спершу вивчення англійської з нуля для дітей навряд чи здаватиметься цікавішим, ніж гра в приставку або перегляд мультиків. Дитині дуже важко довго сидіти на місці та концентруватися. Швидше за все, вже на п'ятій букві англійського алфавіту вона занудьгує та захоче повернутися до своїх звичних занять. Єдиний правильний вихід – перетворити уроки на гру. Зробіть так, щоб дитина повірила в те, що ми не просто вивчаємо англійську мову з нуля для дітей, а граємо! Зробити це не так вже й складно. Благо, зараз, крім книжок і зошитів, існує безліч додаткових матеріалів:

  • розвивальні іграшки, що «говорять»;
  • настільні ігри;
  • барвисті картки;
  • аудіо- та відеоматеріали для дітей.

До того ж, завжди можна поєднати приємне з корисним. Наприклад, якщо дитина хоче подивитися мультфільм, увімкніть їй діснеївських «Короля лева» або «Русалоньку» в оригіналі. Дітей приваблює саме яскрава картинка, і поки вони будуть нею насолоджуватися, вони також будуть несвідомо вловлювати англійську мову, запам'ятовувати її та намагатися повторити. За таким же принципом можна зацікавити дитину якою-небудь дитячою книжкою англійською мовою. Головне, щоб у ній було побільше картинок. Батьки повинні продемонструвати щирий інтерес до сюжету й пообіцяти, що якщо малюк буде добре вчитися, то зможе дочитати книжку до кінця, дізнавшись, що ж сталося з героями.

Як би ви не намагалися зробити заняття веселими та захопливими, малюк швидко втратить до них інтерес, якщо ви не поясните, чому вони такі важливі. Тому якщо дитина запитає, для чого їй потрібна англійська, дайте їй переконливу відповідь. Вона не має ґрунтуватися на чомусь примарному та далекоглядному. У цьому випадку дуже добре працюють заохочення у вигляді обіцянки нової іграшки, ласощів, походу в місце, де дитина завжди хотіла побувати, тощо. До того ж, діти набагато охочіше будуть займатися англійською, якщо їх хвалити й підтримувати. Адже поки вони маленькі, що б вони не робили, вони прагнуть побачити, що батьки ними пишаються. Принаймні спочатку це дуже хороша тактика, щоб прищепити дитині інтерес до вивчення іноземних мов. А ось щоб виховати в неї відповідальне ставлення до занять, краще віддати малюка до мовної школи, де досвідчені педагоги навчать її уважно слухати, виконувати домашні завдання та використовувати отримані знання на практиці.

Дата публікації: 11 березня 2020