Сучасний світ диктує свої правила не лише дорослим, а й дітям. Школа, безліч гуртків, додаткові заняття. Як не розгубитися і встигнути все? Ми підготували 10 практичних порад для батьків super busy школярів, що допоможуть самоорганізуватися вашій дитині та встигнути все:

1.Готуємо підґрунтя.
Проведіть з дитиною щиру бесіду. Поясніть, що час – це найцінніша річ, яка є в житті кожної людини. Приведіть аргументи на користь раціонального використання часового ресурсу. Покажіть свій робочий Planer, в якому ви плануєте свої справи. Розкажіть дитині історію з власного досвіду, коли невдале планування привело до неприємних наслідків.

Time management для школярів: 10 лайфхаків

2.Навчіть відрізняти чорне і біле.
Допоможіть своїй дитині навчитися правильно розставляти пріоритети. Поясніть, які справи треба вважати першочерговими, а які - другорядними. Для закріплення цих понять у дітей молодшого шкільного віку, ви можете зіграти з ними в гру за допомогою кольорових карток. Так, наприклад, червона картка означатиме першочергову справу, а жовта – другорядну. Ви називаєте дитині справу, а вона мусить підняти картку відповідного кольору, потім ви можете помінятися місцями.

3.Записи – основа планування.
Звичка складати та записувати свої плани на найближчий час допоможе дитині не вибитися з сил і встигнути все. Для того щоб ця «доросла справа» не набридла дитині, придумайте якийсь цікавий спосіб ведення подібного розпорядку.
Наприклад, якщо ви купите для дитини гарний блокнот, то не забудьте також придбати кольорові наліпки, барвисті закладки, блискучі ручки та інший декор. Всі ці маленькі дрібнички допоможуть прикрасити щоденний розклад дитини, а також кольорові деталі дуже допомагають запам’ятовувати написане в щоденнику.
Для планування тижня ви можете використати ватман або причепити на стіну в дитячій кімнаті крейдяну чи маркерну дошку. На таких масштабних поверхнях дуже зручно буде зобразити розклад у вигляді таблички, а кожну виконану справу відмічати галочками.

Time management для школярів: 10 лайфхаків, 2

4.Увага до деталей.
Плануючи з дитиною справи на тиждень, намагайтеся вкласти в завдання якомога більше конкретики. Діти дуже гарно виконують чітко поставлені задачі і навпаки - не справляються з абстрактними поясненнями. На вашу думку, яке з двох завдань дитина зрозуміє і виконає правильно: «Green Country літо» чи «Дізнатися чи буде денний табір в Green Country влітку»? Тому записуйте завдання максимально чітко і ваша дитина точно буде виконувати все з першого разу.

Time management для школярів: 10 лайфхаків, 3

5.Не форматні ситуації.
Склавши гарний графік, ви 100% зрозумієте, що є ще декілька завдань, які ви ані логічно, ані практично не можете внести в графік. Це ситуації, які потребують щоб певні обставини склалися сприятливо. Наприклад, «Поздоровити Дашу з Днем народження, коли побачу її наступного разу», «Коли я наберусь сміливості, обов’язково навчусь кататися на гіроборді». Щоб зафіксувати такі плани і наміри, скористайтеся кольоровими стікерами, ставте нагадування на телефон, або можна використати найстаріший прийомчик – поставити хрестик на зап’ястку

6.Границі часу.
Дуже важливо навчити дитину розраховувати свої сили і час. Прорахуйте з вашою дитиною час для виконання того чи іншого завдання. Якщо ж дитина не встигатиме робити завдання за відведений проміжок часу, ви можете або переглянути часові рамки, або попрацювати над поліпшенням результату. Для того щоб дитина самостійно розставляла час на виконання завдань, намалюйте з нею табличку-підказку і вкажіть на графіку необхідні часові рамки.

Time management для школярів: 10 лайфхаків, 4

7.Робоче місце.
Чисте та гарне робоче місце допоможе вашій дитині ефективніше виконувати домашні завдання. Ідеальний порядок швидко налаштує на робочий лад. Для підтримання порядку придбайте лоточки для паперів та підставки для канцелярського приладдя. Також, запропонуйте дитині прикрасити своє робоче місце гарними фото та задекорувати все hand made аксесуарами.   

8.Приберіть зайве.
Підчас виконання домашнього завдання, музичних репетицій або вивчення неправильних дієслів дитині категорично не рекомендується відволікатися. Домовтеся про те, що телефон та всі соціальні мережі дитина відкладає на потім. Адже всі ми знаємо як швидко плине час, коли листаєш Facebook.

Time management для школярів: 10 лайфхаків, 5

9.Тверезо оцініть можливості.
Дуже часто дорослі переоцінюють можливості своїх дітей. Ми звикли ідеалізувати свою дитину і думаємо, що їй все під силу. Перш ніж дати тисячу і одне завдання, загляньте в графік дитини і переконайтеся, що там є час на виконання вашого завдання. Порадьтеся з дитиною чи зручно їй було б виконати ваше завдання саме в цей час.

10.Відпочинок.
І не забувайте, що в будь-якому графіку обов’язково треба знайти час на відпочинок. Дітям потрібне дитинство, зустрічі з друзями і час на себе.

Скористайтеся цими порадами і ви побачите, що ваша дитина стане організованою і дисциплінованою, а в майбутньому ці навички тайм-менеджменту допоможуть з легкістю організовувати час в дорослому житті.

 

Time management для школярів: 10 лайфхаків, 6

Матеріал підготувала:

Анна Веріс, керівник філії Грін Кантрі

"Якщо наше покоління познайомилось з значенням слова "time-management" приблизно в університеті, то сучасні школярі стикаються з необхідністю планування свого часу значно раніше."

 

 

 

Дата публікації: 7 лютого 2018