Вільна розмовна англійська язык – базова навичка, яка необхідна будь-якій сучасній людині. Важко уявити успішне майбутнє нинішніх школярів без знання іноземної мови. Шкільних уроків зазвичай недостатньо для вільного володіння мовою у випускних класах, тому подбати про майбутнє своєї дитини варто вже з молодших класів. Так розмовляти англійською дитина буде легко і невимушено, уникнувши мовного бар'єру в дорослому віці. Але щоб не перетворити навчання на муку, розберемо деякі правила, поради та ресурси.

Зміст

1. Обираємо курси для вивчення розмовної англійської 

1.1. Викладачі – носії мови: що потрібно знати 

1.2. Комунікативний підхід – основа розмовної англійської

1.3. Вартість, локація та інші фактори вибору розмовних курсів

2. Розмовна англійська у доступній формі 

2.1. Розмовна англійська у клубах за інтересами

2.2. Комп'ютерні ігри: вчимося розважаючись

2.3. Літній інтенсив чи табір – швидкий шлях до мети

2.4. Як підготувати дітей до школи та курсів

 

Розмовна англійська: вчимо мову без примусу

Не відкладайте вивчення розмовної англійської мови 

Обираємо курси для вивчення розмовної англійської 

До вибору курсів англійської мови для дитини будь-якого віку варто підійти максимально серйозно. Від вашого вибору залежатиме багато чого: бажання дитини вчити іноземну мову, розмовляти нею, можливість вільно розмовляти з іноземцями. На хороших курсах розмовна англійська досягається не шляхом постійних заучувань правил та текстів, а під час ігор, дискусій, перегляду цікавих відео та інших активностей.

Викладачі – носії мови: що потрібно знати 

Багато батьків пріоритетом №1 при виборі курсів іноземної мови для дитини ставлять викладача з англомовної країни. Впевненість у тому, що дитина швидше та краще вивчить мову не завжди обґрунтована, хоч і має свою частку правди. Добре розмовляти англійською можна навчитися як з нашими викладачами, так і з іноземцями.

Із плюсів викладачів – носіїв мови – відсутність акценту, відмінне почуття мови, розуміння сленгу, різниці у синонімах та інших нюансів. Школяр, який займається з таким викладачем, легко почне розмовляти англійською мовою.

У нашій школі Green Country такі заняття з native speakers проходять максимально цікаво та пізнавально. Фрагмент такого розмовного курсу можна переглянути тут:

 

 

 

Із мінусів вибору викладача-носія – дитина може бути не готова до спілкування з іноземцями, її може налякати неможливість послухати пояснення або запитати щось рідною мовою. Таке може статися з дітьми молодшого віку та тими, хто тільки починає вивчати англійську мову.

Ще одна вада та проблема, з якою можна зіткнутися при виборі курсів розмовної англійської мови, – некомпетентність викладачів. В Україні багато мовних курсів грішать тим, що набирають викладачів без спеціальної освіти. Це можуть бути студенти-іноземці. Такі викладачі хоч і добре розмовляють рідною мовою, але навчати англійської їм важко, а мовний бар'єр може відбити у дитини будь-яке бажання продовжувати вчитися. Викладати іноземну мову можуть лише кваліфіковані викладачі, знайомі з різними методиками. Це стосується не лише дітей, а й дорослих.

Українські викладачі можуть не менш ефективно навчати іноземної мови. Не варто боятися акценту чи неправильної вимови під час розмовної англійської. Обравши хорошу школу, можете бути впевнені у кваліфікації викладачів. Більшість із них пройшли не одні курси, мають різні міжнародні сертифікати та точно знають, як подати учням матеріал. Також українські викладачі можуть не гірше виправляти помилки та пояснювати, чому вони виникли.

Залишилися сумніви, якого викладача вибрати дитині? Спробуйте комбінований варіант. Наприклад, основні заняття дітям можуть викладати українські викладачі, а додаткові розмовні клуби та майстер-класи – нейтів спікери. Так дитина звикне до спілкування з носієм мови та зможе уточнити всі незрозумілі моменти на уроці з українським викладачем.

 

Розмовна англійська: вчимо мову без примусу - 2

Курси іноземної мови – найкраща інвестиція часу та грошей

Комунікативний підхід – основа розмовної англійської 

Щоб розмовна англійська була в пріоритеті й не вийшло так, що школяр знає всі правила, а сказати на канікулах за кордоном нічого не може, обирайте мовну школу з комунікативним підходом (communicative approach). Комунікативний підхід – це сукупність різних методик, орієнтованих на розвиток розмовних навичок. Багато хто помилково думає, що такий підхід виключає систематичне вивчення граматики, і діти не можуть наприкінці школи скласти зовнішнє незалежне тестування чи інші іспити. Насправді комунікативний підхід передбачає саме активне використання всіх вивчених правил граматики та нової лексики у різних життєвих ситуаціях. Діти на таких курсах за допомогою викладача та різних інструментів навчаються висловлювати свою думку та застосовувати нові знання на практиці. Близько 80% всього уроку школярі розмовляють англійською.

На таких заняттях діти багато грають, це можуть бути навіть настільні ігри, активно рухаються, що допомагає виплеснути енергію і краще засвоїти новий матеріал, дивляться уривки з мультфільмів, читають і все це обговорюють. Робота в парах та групах також відмінно розвиває комунікативні навички, діти не просто взаємодіють з викладачем, а вчаться знаходити спільну мову, пояснювати та запитувати про необхідне у ровесників.

Залежно від віку учнів методики можуть змінюватися, але основний принцип залишається тим же. Після закінчення курсів діти не розгубляться в поїздках, під час складання іспитів та в інших ситуаціях, де мало просто завченого тексту з підручника з англійської.

Вартість, локація та інші фактори вибору курсів англійської 

Вибір курсів іноземних мов не обмежується викладачами. Важливу роль відіграють інші очевидні й не дуже чинники. Розберемо їх по черзі.

Розмовну англійську можна вивчити і безкоштовно, але для цього має бути сильна мотивація, вміння вчитися та самодисципліна. У дітей шкільного віку зазвичай відсутні ці компоненти, тому варто розібратися у ціні навчання. Вартість уроків іноземної мови варіюється в широкому діапазоні. І це зовсім не означає, що на найдорожчих курсах дитина вже за кілька тижнів заговорить англійською. На вартість курсів впливають оренда приміщення, кількість учнів, зарплата викладачів, економічні ризики тощо.

Дуже низька ціна може свідчити про не дуже якісний підхід, наприклад, у групі буде надто багато учнів – і викладач не зможе приділити всім увагу. Також мовні школи з низькою вартістю можуть приховувати платежі за дорогі матеріали або той факт, що заняття відбуваються дуже рідко, наприклад, раз на тиждень. Для ефективного навчання розмовної англійської заняття для школярів мають проходити не менше двох разів на тиждень.

Щоб зрозуміти, як сформована ціна на розмовні курси, і не турбуватися про їхню якість, розпитайте адміністрацію про нюанси.

Школа може бути недорогою, але з високим рейтингом. Зазвичай це мережі мовних шкіл, у яких добре налагоджена структура, є свої розроблені методики, матеріали для занять, навчальні платформи та репутація. Такі школи можуть не закладати у вартість ризики та можуть знизити ціну за рахунок величезної кількості учнів у різних філіях.

Також на вартість впливає формат занять. Курс розмовної англійської може бути й дистанційним, а ціна його буде нижчою. Школи не витрачаються на оренду приміщень, завдяки цьому знижують ціну на навчання. Рівень викладання при цьому не знижується, дитина не витрачає час на дорогу та може зручно працювати вдома. Такі курси відмінно підійдуть учням середніх та старших класів. Їм легше зосередитись і більше розмовляти на занятті без активних вправ. Молодшим школярам важко довго утримувати увагу біля монітора, для таких дітей рекомендується обирати офлайн-заняття, де можна задіяти активні ігри.

 

Розмовна англійська: вчимо мову без примусу - 3

Розмовну англійську можна вивчати і вдома

Розмовна англійська у доступній формі 

У вивченні розмовної англійської важливо не зупинятися і не обмежуватися лише базовими заняттями на курсах й у школі. Велику роль грає самопідготовка та саморозвиток. Примушування вивчати мову не дасть позитивного ефекту, важливо показати дитині на власному прикладі, як і навіщо потрібно вивчати мову. Абстрактні умовляння про світле майбутнє не діють на дітей та підлітків. Потрібно вміти апелювати фактами, зрозумілими школярам.

Можете обрати день, коли всі в сім'ї розмовляють англійською. У поїздках за кордон не втрачайте можливості залучити дитину до розмови з іноземцями, навіть просто попросивши щось купити в магазині. Перегляд фільмів та мультфільмів в оригіналі та навіть комп'ютерні ігри можуть відмінно вплинути на зацікавленість дитини.

Ще один варіант – заохочення за кожен пройдений рівень та досягнення. У такому разі головне не переборщити, але спочатку можна задіяти і такий метод. У нашій школі Грін Кантрі учні заробляють кантрики на заняттях, за які можуть придбати сувеніри у спеціальному магазині. Можете повторити подібну схему вдома, виплачуючи спеціальні купони за певні досягнення у розмовній англійській мові. Це стимулюватиме дитину більш ретельно вчитися і покаже наочно, як знання англійської мови може вплинути на майбутню роботу.

Розмовна англійська у клубах за інтересами

Якщо дитина цікавиться ІТ, мистецтвом, музикою, любить писати чи читати, вчитися проєктувати чи створювати мультфільми, спробуйте поєднати ці заняття. Вчити англійську мову важливо через призму якогось заняття, адже мова – це не мета, а спосіб її досягнення. У великих містах можна знайти різні дитячі секції з англійською мовою. Діти, займаючись улюбленою справою і дізнаючись про неї щось нове, розвивають одночасно розмовну англійську мову.

Не знайшли відповідних секцій та заходів у своєму місті? Переходьте онлайн. Наприклад, для учнів, які люблять літературу чи створювати та розповідати свої історії, підійде онлайн-платформа StoryBird.

Також старшим учням може бути цікаво шукати нову літературу, читати та писати відгуки про прочитане. Так можна розвивати не тільки розмовну англійську, а й письмову. Відмінна платформа з мільйонами рекомендацій GoodReads допоможе зануритися з головою у світ літератури.

Для молодших школярів цікавими можуть бути заняття англійською мовою, де роблять хендмейд-вироби, співають і грають. Також разом з дитиною можете дивитися навчальні відео на YouTube, вивчати пісеньки, ставити домашні вистави або грати всією родиною. У магазинах є величезний вибір настільних ігор на будь-який вік, який допоможе весело та з користю провести час. Розмовна англійська у дітей розвивається простіше, якщо не акцентувати увагу на навчанні, дитину легко захопити у процесі, в якому можна добре натренувати розмовні навички.

Комп'ютерні ігри: вчимося розважаючись 

Сучасні підлітки все частіше розвивають свої навички розмовної англійської, просто граючи в комп'ютерні ігри. Звичайно, такої активності не вистачить, щоб добре скласти ЗНО, але це цілком допоможе впевнено почуватися за кордоном та в колективі іноземців. Граючи онлайн, школярі з усього світу спілкуються, не замислюючись про те, як правильно сказати те чи інше речення, а сленг та жива розмовна мова схоплюються на льоту.

Ще один варіант комп'ютерних ігор – навчальні. Вони не настільки захопливі, як різні онлайн-стратегії, але дають непоганий ефект у вивченні нових слів та правил. Багато шкіл вже практикують домашні завдання в ігровій формі на різних онлайн-платформах.

Можна встановити різні мобільні програми для вивчення нових слів. Створивши списки, дитина у вільний час може просто грати, вивчаючи нову лексику. Розмовну англійську можна вивчати і в додатках із різними відео, де пропонується пройти завдання на розуміння тексту та запам'ятовування слів.

Для молодших діток можна знайти прості ігри з анімаційними героями та вивчати англійську мову не менш весело та інтерактивно.

 

Розмовна англійська: вчимо мову без примусу - 4

Розмовну англійську можна тренувати під час гри

Літній інтенсив чи табір – швидкий шлях до мети 

За літні канікули дитина може забути половину того, що вивчила протягом року. Щоб знання не випарувалися, а гроші та час не були витрачені даремно, варто звернути увагу на літні програми. Головна перевага літніх мовних програм – багато вільного часу в дитини без навантаження шкільними уроками іншими секціями. За одні канікули рівень розмовної англійської можна суттєво підвищити.

Для старшокласників чудово підійдуть інтенсивні програми. Там можна як удосконалити розмовні навички, так і підготуватися до іспитів. Залежно від потреб можна продовжувати займатися на загальних курсах або обрати підготовку до міжнародних тестів, наприклад IELTS або TOEFL. Такі тести можуть знадобитися під час вступу до іноземних навчальних закладів. Окрім акценту на теми розмовної англійської, що зустрічаються у тестах, на таких курсах докладно розбирають структуру іспитів, тренуються писати тести, звертають увагу на типові помилки. Паралельно з підготовкою до іспитів можна проходити курс англійської мови. Так знання накопичуватимуться максимально ефективно, а теорія доповнюватиметься максимумом практики.

Літо – час відпочинку та розваг, а розмовну англійську можна зробити частиною захопливої пригоди. На ринку є безліч пропозицій літніх мовних таборів для школярів різного віку. Ви можете обрати програму на будь-який смак та ціновий діапазон.

Літній табір для вивчення англійської можна обрати й за кордоном. Це найдорожчий і найефективніший варіант підтягнути рівень розмовної англійської. Зазвичай до таких таборів з'їжджаються діти з різних країн, тому єдиний спосіб комунікації – англійська мова. Усю зміну діти розважаються, відпочивають, дізнаються щось нове та заводять нових друзів. Такий вид відпочинку підійде школярам з базою знань, щоб не розгубитися і не налякатися. Перш ніж обирати закордонний табір, варто поговорити з дитиною, залучити її до вибору, налаштувати на подорож, адже такий вид відпочинку для деяких дітей може перетворитися на стрес та відбити бажання розмовляти англійською.

Мовні табори в Україні також бувають різних типів: з повним зануренням у мовне середовище та інтенсивними заняттями. Обираючи перший варіант, ви не виключаєте повністю рідної мови, адже інші діти можуть не завжди розмовляти англійською, але всі активності будуть англійською. Цього достатньо для розвитку навичок сприйняття на слух та говоріння. При цьому викладачі ретельно стежитимуть, щоб англійська була максимально використана.

Також такі табори влаштовують при школах англійської мови, програма відрізняється від звичайної, вноситься більше інтерактиву. Наприклад, це можуть бути кулінарні курси англійською мовою, де діти навчаються готувати, грають – і все це розмовляючи іноземною мовою.

Табори часто мають тематичні зміни. Табір буде не просто місцем для добре проведених канікул і вдосконалення розмовної англійської, а й допоможе дитині заглибитися в тему. Це може бути програмування, дизайн, музика, мода, мультиплікація, література та інші. Розмовна англійська викладатиметься через призму інших цікавих занять.

Останнім часом популярними стають онлайн-табори. Діти на канікулах можуть залишатися вдома або мандрувати з батьками, при цьому займатися в літньому онлайн-таборі, де можна дізнатися багато нового.

 

Розмовна англійська: вчимо мову без примусу - 5

Як підготувати дітей до школи та курсів 

Розмовна англійська дітям дається простіше, тому закладати базу можна і самостійно з 2-5 років. Вчити англійську з дошкільнятами можна за тим самим принципом, що й рідну мову. Використовуйте всі можливі матеріали – барвисті книжки, кубики, відео на YouTube для найменших. Дитина на інтуїтивному рівні розуміє більшість і запам'ятовує, головне – вивчайте англійську в контексті.

Розмовляти англійською з дитиною важливо повними фразами, називайте кольори, вказуйте на тварин під час прогулянки. Наприклад, побачивши кота, скажіть не cat, а this is cat. Але не перевантажуйте дитину інформацією та не змушуйте повторювати за собою. Коли вона буде готова, вона сама все повторить та почне говорити.

Вигадайте ритуали з танцем чи пісенькою, щоб налаштувати малюка на вивчення англійської мови. Багато варіантів можна знайти в інтернеті. Для найменших є ігри з картками, які можна показувати малюкові, питаючи, що за тварина чи предмет. З картками можна грати в Yes/No, показуючи дитині, наприклад, собаку, а говорити, що це тигр. Дитина має підтвердити чи заперечити.

Маленькі дітки дуже люблять ігри для розвитку дрібної моторики, використовуйте різні ігри англійською мовою. Чим більше ви розмовлятимете з малюком англійською і додаватимете англомовний контент, тим швидше на курсах він прогресуватиме. Навіть якщо думаєте, що дитина нічого не запам'ятовує і не хоче розмовляти англійською, пасивні знання вже накопичилися і вимагають лише каталізатора у вигляді досвідченого викладача.

Але не поспішайте віддавати дитину на курси з раннього віку. Оптимально розпочинати навчання на курсах з 5-6 років. До цього краще проводити заняття вдома або обрати дитячий садок із вивченням мови. Така підготовка малюка до школи дасть максимальний ефект та зменшить стрес.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 9 листопада 2021