11 клас – це не тільки думки про випускний і мрії про майбутнє, це багато турбот, пов'язаних із вибором майбутньої професії, університету, та, звичайно, підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Підготовка до ЗНО з англійської має починатися не за пару місяців до складання тесту. Добре, коли до випускного класу учень вже має рівень В1 або В2. У такому випадку потрібно буде просто пройтися по типах завдань, повторити граматику та скласти пробний тест. Якщо ж рівень англійської нижче середнього, підготовку з учителем слід починати за 6-12 місяців залежно від інтенсивності занять.

Зміст

1. Коли починати підготовку до ЗНО з англійської
2. Чи можливо підготуватися до ЗНО з англійської за пів року?
     2.1. Вчимо основи
     2.2. Пробні тести ЗНО
     2.3. За пару місяців до ЗНО
     2.4. За день до тестування
3. Питання на ЗНО з англійської мови
     3.1. З чого краще почати тест
     3.2. Як підготуватися до аудіювання на ЗНО з англійської мови
     3.3. Як підготуватися до письмового завдання на ЗНО

 

Підготовка до ЗНО з англійської від Грін Кантрі

Коли починати підготовку до ЗНО з англійської

Для складання зовнішнього тестування з англійської на максимальний бал підготовку потрібно починати за кілька років, а краще з дитинства. Але це не означає, що необхідно роками практикувати писати самі тести. Важливо загалом вчити англійську, приділяти увагу всім її аспектам – слуханню, письму, читанню та говорінню. Адже мета – не просто скласти іспит, а опанувати іноземну мову, щоб застосовувати її на практиці в майбутньому під час навчання, роботи й відпочинку. Коли базових знань достатньо, підготовка до ЗНО з англійської буде безболісною, потрібно буде тільки розібратися в типах завдань і попрактикувати кожен блок окремо.
 

Підготовка до ЗНО з англійської: як встигнути за пів року - 2
Не варто затягувати з підготовкою до тестів з англійської

Старшокласнику, що вирішив складати ЗНО з англійської, підготовку краще починати з визначення рівня знань. Тести можна знайти в інтернеті. Бажано обирати з великою кількістю питань на сайтах міжнародних курсів або університетів. Також свій рівень володіння мовою можна перевірити на курсах англійської. Адже викладач оцінить не тільки рівень знання граматики, а й розмовну англійську. З’ясувавши рівень володіння мовою та слабкі сторони, старшокласнику простіше буде зорієнтуватися, чому приділити особливу увагу та як розставити акценти.

Чи можливо підготуватися до ЗНО з англійської за пів року?

Оцінивши свій рівень володіння мовою, беремося за роботу. Якщо знання дозволяють не зупинятися на всіх азах, можна йти на спеціалізовані курси підготовки до ЗНО і вивчати питання тесту, практикуватися у виконанні всіх типів завдань. Так, наприклад, у Green Country можна за кілька місяців пройти курс підготовки, займаючись інтенсивно з викладачем у невеликих групах лише раз на тиждень. Решту часу можна витрачати на самостійну роботу в спеціальних додатках, записувати питання, які потребують розбору на уроці з викладачем. Така методика буде ефективна для тих, у кого є база знань, достатня для складання іспиту. Що ж робити абітурієнту з недостатнім рівнем мови? Давайте розберемо, як підтягнути англійську в стислі терміни.

Вчимо основи

Програма ЗНО з англійської передбачає володіння всім шкільним матеріалом. Тому доведеться пройтися по всій програмі англійської. У школах часто не вистачає часу й ресурсів, щоб заглибитися в кожну з тем, тому запасіться терпінням і мотивацією для самостійної роботи або занять із викладачем. Щоб вивчити все швидко, потрібно займатися щодня. Витратьте кілька місяців на базову граматику та набір лексичного запасу. Вивчайте слова щодня, розбирайте правила та робіть вправи на їх закріплення.

Пробні тести ЗНО

Набравши лексичний запас і повторивши (вивчивши) основні правила граматики, переходимо до тренувань за тестами ЗНО. В інтернеті можна знайти тести за всі минулі роки, а також спеціальні тренажери, розроблені викладачами. Вони включають всі види завдань, що зустрічаються в тестах ЗНО. Пройдіть якомога більше варіантів тесту, щоб не тільки побачити, які бувають завдання, але й зрозуміти для себе, з чого краще починати, на які завдання потрібно більше часу.

Якщо в тестах зустрічаються незнайомі слова, краще їх виписувати, адже вони можуть повторитися в тесті. З незрозумілими граматичними завданнями те ж саме. Не лінуйтеся зупинятися й детально розбирати кожне питання, на яке не знаєте відповіді. Добре, коли ви займаєтеся на курсах і можете попросити допомоги викладача у важких питаннях, тоді часу піде менше.
 

Підготовка до ЗНО з англійської: як встигнути за пів року - 3
Хороша підготовка до ЗНО з англійської – це максимум практики

За пару місяців до ЗНО

Якщо раптом усі тести вже пройдені, не призупиняйте підготовку до ЗНО з англійської. Поверніться до важких питань, пройдіться для закріплення по всьому матеріалу. Продовжуйте набирати словниковий запас. У цьому допоможуть книги, статті, подкасти та відео. Важливо також побільше писати. Наприклад, після прослуховування короткого подкасту можна виписати англійською основні ідеї або ж просто записувати текст як диктант. Після інтенсивного навчання протягом 4-5 місяців розуміти живу мову буде вже не так важко.

За день до тестування

Пам'ятайте, що на будь-який іспит потрібно приходити «свіжим» і зосередженим, а не після важкої ночі зубріння. Варто дати собі перезавантажитися й за день до ЗНО влаштувати собі активний відпочинок або хоча б просто не намагатися перечитати всі підручники заново. Ще одне важливе завдання – впоратися з хвилюванням. Читати в соцмережах пости про «суперважкі» тести цього року й те, що «скласти ЗНО з англійської нереально на хороший бал» – не найкраще рішення. Якщо звільнити свою голову від думок про тест на один день, ви не забудете все вивчене, а навпаки допоможете собі налаштуватися на важливу роботу.
 

Підготовка до ЗНО з англійської: як встигнути за пів року - 4
До ЗНО з англійської готуватися потрібно й морально також – намагайтеся не хвилюватися

Питання на ЗНО з англійської мови

Тести з англійської мови складаються з декількох типів питань у чотирьох блоках: аудіювання, читання, використання мови та письмо. Вам потрібно буде відповісти на запитання з однією правильною відповіддю, визначити правильність чи неправильність твердження, встановити відповідність, заповнити пропуски в тексті та написати завдання з відкритою формою відповіді. Під час підготовки до тестів з англійської важливо засікати час на всі види завдань, щоб орієнтуватися, як вкластися у виділені 150 хвилин. Тренуючись виконувати різні типи завдань, намагайтеся виробити свою стратегію й алгоритм дій. Потрібно чітко розуміти, з яких питань краще починати, чи можна пропускати запитання та чи варто повертатися до них.

З чого краще почати тест

Часто викладачі радять почати з написання твору на чернетці. Так із більшою ймовірністю ви зможете побачити свої помилки та виправити їх або ж згадати потрібне слово. Також можна починати з найпростіших завдань. Ви зможете трохи заспокоїтися, опанувати себе, зрозуміти, що завдання не такі вже страшні та складні. Психологічно вам легше буде перейти до важчих завдань, вже зробивши один блок. Водночас не варто залишати незаповненими відповіді на деякі питання, є шанс просто забути про них і втратити бали. Залиште декілька хвилин на перевірку або з самого початку спокійно виконуйте всі завдання, вдумливо читаючи кожне запитання.

Дуже часта помилка під час складання ЗНО – поверхневе прочитання завдань і запитань. Одне неуважно прочитане слово може спотворити все запитання, а ви втратите бал. Не поспішайте, приділяйте достатньо часу запитанням, адже в них можуть бути й відповіді.

Як підготуватися до аудіювання на ЗНО з англійської мови

Важливою навичкою для успішного складання тестів з іноземної мови є слухання (listening). Тренувати її треба багато та завчасно. Дорогою до школи, на курси, в транспорті намагайтеся якомога більше слухати подкасти та аудіокниги. Потрібно не тільки розуміти окремі фрази, а й ловити суть усього тексту. Вмикайте різних спікерів, тренуйте розуміння різних акцентів, вимови й темпу. Обирайте аудіо на різні теми. Після кожного прослуховування спробуйте виділити тему, основні ідеї, тезами можна записати, про що йшлося. Навичка сприйняття тексту на слух допоможе швидко зорієнтуватися та правильно виконати завдання.

Як підготуватися до письмового завдання на ЗНО

Письмо (writing) – одне з найважчих завдань на ЗНО з англійської мови. Учасники тестування повинні написати твір у формі листа обсягом не менше ста слів, а для рівня В2 – не менше 150 слів. Здавалося б, не так багато. Але в цьому завданні будуть враховувати як зміст, так і граматику. Зверніть увагу на лексичне наповнення. Сформулюйте для себе основну думку, продумайте, як почати і закінчити текст. Речення мають бути логічними та зв'язними. Зміст грає ключову роль у завданні. Якщо отримати за цей пункт 0 балів, то всі інші пункти, незалежно від їх правильності, оцінюються теж у 0 балів.
 

Підготовка до ЗНО з англійської: як встигнути за пів року - 5
ЗНО з іноземної мови передбачає написання твору

Важливо вживати всі слова в правильному контексті й формі. Тож краще не намагатися вразити того, хто буде перевіряти тест, якимись хитромудрими та красивими словами, а використовувати тільки ті, в значенні, доречності та правописі яких ви впевнені. Правильні граматичні конструкції також впливають на бал тесту, тому тут теж краще не експериментувати, а писати короткими реченнями.

Під час підготовки до ЗНО з англійської виписуйте собі універсальні конструкції, які можна буде використовувати на письмі. Це можуть бути вставні конструкції для зв'язку мови: «From my point of view», «Personally I feel that», «The best example is» тощо. З ними текст не буде виглядати прісно, і ви суттєво підвищите шанс на високий бал.

ЗНО з англійської мови не таке страшне, яким його малюють, головне – серйозно підійти до підготовки.

 

Олена Задворна

 

Дата публікації: 3 листопада 2020