Для кожного школяра ДПА – це той рубіж, від якого залежить його майбутнє. Якість підготовки до атестації безпосередньо впливає на вступ до коледжу або університету, а пізніше – успішного працевлаштування. Якщо ви починаєте підготовку до ДПА з англійської мови, наша стаття допоможе вам правильно організувати свій час та вивчити максимальну кількість інформації у стислий термін. Про це вам не розкажуть шкільні вчителі!

Зміст

1. Вивчіть структуру майбутнього іспиту

2. План дій при підготовці до іспитів з англійської мови

3. Поради для повного занурення в англомовне середовище під час підготовки до ДПА

4. Чи можна підготуватись до іспиту за короткий термін?

 

Підготовка до ДПА: як швидко вивчити англійську та успішно скласти іспит

Вивчіть структуру майбутнього іспиту

Кожен предмет має свої особливості та відмінності, які слід враховувати під час підготовки до ДПА. У випадку з англійською мовою ДПА організовується так, щоб перевірити знання учня максимально широко. Тобто це не просто тест на те, скільки англійських слів знає школяр, тут перевіряється розуміння англійської мови, уміння правильно писати і навіть сприйняття англійської мови на слух. Відповідно, ДПА розбивається на кілька блоків, мета кожного з яких полягає у тестуванні окремої навички учня.

Перш ніж повторювати англійську перед ДПА рекомендуємо вам детально ознайомитися зі структурою майбутнього іспиту. Потім ви зможете готуватися до складання кожного окремого блоку. Отже, ми підготували докладний опис усіх частин ДПА з англійської мови.

  1. Аудіювання

Під час підготовки до ДПА аудіюванню варто приділяти максимальну кількість часу. Адже якщо ви не навчитеся сприймати інформацію на слух, ви просто не зможете зрозуміти завдання. Як проводиться аудіювання на ДПА?

  • Учням вмикається аудіозапис. На записі може звучати будь-яка інформація – від фрагменту реальної радіопередачі до розповіді про тварин із наукового телешоу. Головна складність у тому, що говорять носії мови з оригінальним британським акцентом. А бонус у тому, що записи дозволяють прослухати двічі. Слухаючи аудіювання на ДПА, ви зможете зробити кілька нотаток на чистому аркуші паперу, виділивши головну інформацію.

  • Учні виконують завдання щодо прослуханого матеріалу. Після того, як запис буде вимкнено, ви зможете ознайомитись із тестами. Це кілька питань, у яких або необхідно вибрати одну з трьох правильних відповідей, або вказати, правильним є твердження чи ні. Рекомендуємо регулярно виконувати подібні завдання у процесі підготовки до ДПА, щоб не розгубитися та розуміти, які завдання чекають вас на кожному етапі.

Запис триває до двох хвилин (тривалість може збільшитись, якщо ваш клас або школа вирізняються поглибленим вивченням англійської мови). Якщо в школі не буде приладів для відтворення запису, текст читатиме ваш учитель англійської.

  1. Читання

Цей розділ ДПА трохи схожий на попередній. У ньому учням також пропонується інформаційний матеріал, лише тепер його потрібно не прослухати, а прочитати. Як текст для ДПА з англійської мови в українських школах беруть уривки пізнавальних статей, листів, оголошень, меню та навіть рецепти популярних страв. Саме тому підготовку до ДПА краще починати заздалегідь і не слід сподіватися на те, що буде легко.

Внизу під текстом для читання розміщуються питання, націлені на визначення того, наскільки добре школяр зрозумів текст англійською мовою і його сенс. Запитань може бути набагато більше, ніж у розділі з аудіюванням, і на ДПА вони зазвичай поділяються на кілька категорій:

  • питання з вибором коректної відповіді з кількох поданих варіантів;
  • пошук відповідності;
  • коротка відповідь;
  • пошук логічного ряду;
  • наведення аргументації;
  • пошук зв'язків між різними частинами тексту;
  • підбір абзаців тексту під конкретні назви.

Щоб результативно провести підготовку до ДПА та успішно виконати завдання з читанням, важливо мати максимально великий словниковий запас і знати, як пишуться різні слова англійської мови. Але в процесі підготовки важливо не лише зубрити англомовні словники, а й вчитися розуміти сенс усього тексту, знаючи лише частину слів. Для цього рекомендуємо працювати з текстами, які розраховані на вищі рівні знання англійської мови, ніж у вас.

 

Підготовка до ДПА: як швидко вивчити англійську та успішно скласти іспит - 2

Ретельна підготовка – головна умова успіху на атестації

  1. Застосування мови на практиці

Ми вже говорили, що підготовка до ДПА має бути різнобічною. У тому числі вона має обов'язково включати розвиток розмовної мови та вивчення граматики англійської мови. Маючи хорошу граматичну та практичну підготовку, ви добре впораєтеся з практичними завданнями ДПА.

У такому блоці ДПА вам будуть дані тексти або окремі речення з пропусками. Ваше завдання – визначити, яке саме слово пропущено, та правильно вписати його у спеціально відведене місце. Правильно – значить у відповідному часі та роді. Отже, підготовка до атестації неможлива без вивчення граматики.

Мета блоку ДПА на застосування англійської мови на практиці – визначити, наскільки добре учень:

  • володіє лексикою та граматикою англійської;
  • розуміє значення різних слів, словосполучень, здатний вловлювати контекст окремих речень та цілих текстів.

Щоб успішно пройти блок у підготовці до фінальної ДПА, необхідно не просто виконувати типові завдання. Необхідно дійсно приділити час граматиці. А для цього важливо знайти досвідченого наставника.

  1. Письмова мова

Для багатьох школярів ця частина ДПА є найскладнішою, оскільки тут потрібно написати повноцінний текст від руки. Заздалегідь підготувати текст англійською для атестації ви не зможете, тому що конкретне завдання буде дано безпосередньо на іспиті.

Ще на етапі підготовки до ДПА ви повинні знати, що найчастіше учням пропонується написати текст на підставі словесних підказок чи картинок. Щоб успішно впоратися з цим блоком, необхідно:

  • навчитися викладати свої думки коротко і зрозуміло, використовуючи правильну згідно з англійською граматикою структуру речень;

  • використовувати у тексті на ДПА різні часи, щоб продемонструвати володіння граматикою;

  • попрацювати над власним почерком, щоб не збільшити кількість помилок через незрозумілі «завитки».

У процесі підготовки до ДПА багато вчителів радять своїм підопічним звертати увагу на синоніми різних слів. Наприклад, якщо ви хочете написати про учнів, але не знаєте, як це слово правильно пишеться англійською, ви можете замінити його словами «діти», «школярі».

План дій при підготовці до іспитів з англійської мови

Ми вже розібралися, до чого потрібно звести підготовку перед ДПА. Тепер можна починати безпосередньо готуватися: правильно оцінити свої сили і раціонально розподілити час, що залишився. Не слід братися за англійську мову лише самотужки – краще записатися на спеціальний курс та віддати відповідальність за структурування матеріалу досвідченому викладачу.

  1. Заплануйте підготовку до ДПА

Найчастіше школярі відкладають підготовку до іспитів на останній момент, а потім перед ДПА не сплять ночами і страшно хвилюються. Однак перед іспитом потрібно обов'язково добре виспатися, щоб прийти на нього з упевненістю та гарним настроєм. Щоб уникнути безсонних ночей у процесі підготовки до ДПА, прямо зараз відкрийте календар і підрахуйте, скільки тижнів залишилося до атестації (сподіваємось, що залишилися тижні, а не дні). Потім виділіть у своєму графіку час, який ви присвячуватимете англійській мові:

  • займатися зі шкільним учителем на додаткових заняттях;
  • відвідувати мовні курси;
  • займатися вдома самостійно;
  • дивитися розважальний матеріал англійською мовою.

Бажано, щоб підготовці до ДПА у вас були присвячені практично всі дні. Тобто займатися слід щодня, чергуючи види вправ. Якщо ви запишетесь на мовний курс, то планом підготовки за вас займуться викладачі. Вам лише залишиться старанно відвідувати заняття з англійської та виконувати всі завдання.

  1. Оцініть свої знання

Для початку необхідно визначити, а на якому рівні ви зараз. Зробити це можна за допомогою онлайн-тестів або ж у мовній школі, яка проводить тестування всіх своїх учнів.

Врахуйте, що для успішного складання ДПА ви повинні володіти рівнем:

  • А2 для 9 класу звичайної школи;
  • В1 для 9 класу з поглибленим вивченням англійської мови;
  • В2 для складання ЗНО в 11 класі.

Зі знанням свого рівня англійської вам простіше розпочинати підготовку до ДПА, оскільки ви зможете підібрати собі відповідні підручники.

  1. Знайдіть досвідченого наставника

Чому ми так часто говоримо, що під час підготовки до складання ДПА з англійської мови краще записатися на мовні курси?

  • На курсах англійської ви зможете одночасно практикувати різні навички для складання атестації – від аудіювання до письма та граматики.

  • Курси для школярів складаються на основі програми, за якою пишуться завдання для ДПА, тому школярі вивчають усе те, що гарантовано буде на іспиті.

  • Програма курсу складається так, щоб поступово розширювати знання учнів на основі інформації, якою вони вже володіють, та поетапно підготувати до ДПА.

  • Заняття проводяться в ігровій та розважальній формі – школярам цікаво на занятті, а англійську вони запам'ятовують неусвідомлено, просто під час активностей з іншими учнями.

  • На заняттях з англійської діти виконують завдання майбутньої атестації.

Головне у підготовці до ДПА вибрати не просто мовну школу, яка проводить заняття для дітей. Важливо, щоб курс був спрямований безпосередньо на підготовку до іспиту. Також врахуйте, що є тривалі курси, які проводяться протягом усього року, а є прискорені, які допомагають підготуватися до складання тестів лише за 1-2 місяці.

 

Підготовка до ДПА: як швидко вивчити англійську та успішно скласти іспит - 3

Під час підготовки до ДПА важливо не тільки читати підручники, але й практикуватися у використанні англійської мови

  1. Виконуйте завдання з ДПА минулих років

Найкращий спосіб зрозуміти, наскільки успішно йде підготовка до ДПА, – пройти завдання з англійської, які дістались вашим попередникам. Зазвичай такі завдання збирають в окремі підручники, які можна знайти у книгарнях.

Втім не забувайте стежити за оновленнями Міністерства освіти. Нерідко представники Міністерства вносять зміни до структури завдань на ДПА для учнів 9-х класів та ЗНО для випускників шкіл. Тому ваше ДПА може суттєво відрізнятись від атестації, яку проходили діти у минулих роках. Відповідно, і підготовку доведеться проводити по-новому.

  1. Працюйте над усіма необхідними навичками

Вище ми докладно описали вам кожен із розділів майбутнього іспиту. Отже, процес підготовки до ДПА вам також слід проводити відповідно до кожного розділу. Ось кілька простих рекомендацій, які допоможуть вам у підготовці:

  • Знайдіть на YouTube, в Instagram або TikTok цікавих вам англомовних блогерів, постійно переглядайте їх новий контент і перекладайте те, що не розумієте. Подібна розвага допоможе розвинути розуміння англійської мови на слух та через читання.

  • Регулярно займайтеся граматикою. Однак у підготовці до атестації мало просто вивчати правила. Варто одразу ж пробувати використовувати їх на практиці. Також важливо мати наставника, який зможе виправити помилки, що виникають, і дати корисні підказки.

  • Об'єднуйтесь із однокласниками, щоб проводити підготовку до ДПА разом. Ви можете просто збиратися та обговорювати цікаві теми англійською мовою або підбирати одне для одного цікаві тексти та писати завдання до них – тобто створювати власне ДПА з англійської мови.

Намагайтеся максимально креативити і використовувати різні можливості для занурення в англійську мову. У підготовці до іспитів це має значення.

  1. Налаштуйтесь на позитив

Найчастіше психологічний настрій відіграє найважливішу роль в успішному виконанні завдань на ДПА. Тому:

  • припиніть програвати у голові негативні сценарії розвитку подій – коли помічаєте подібні думки, одразу їх зупиняйте;

  • приділяючи час підготовці до ДПА чи ЗНО, не забувайте про відпочинок – намагайтеся гуляти надворі, бачитись із друзями, займатися активним спортом;

  • не надавайте майбутньому екзамену всю важливість свого життя – зрозумійте, що оцінки не визначають вас як особистість та будь-яку оцінку можна виправити;

  • намагайтеся уникати спілкування з однокласниками, які дуже пеерймаються з приводу іспитів і заражають вас своїми емоціями – це може лише зіпсувати вашу підготовку;

  • знайдіть старшокласників, які вже складали ДПА, та розпитайте їх, як саме проходив іспит, що допомогло їм скласти, чого не слід робити під час підготовки.

На атестацію не забудьте взяти з собою пляшечку із чистою водою, ви раптово можете захотіти пити. Також пам'ятайте, навіть якщо перед дверима екзаменаційного кабінету вас трясе від переживань, коли ви побачите текст завдання, ви заспокоїтеся, оскільки мозок включиться в роботу.

Поради для повного занурення в англомовне середовище під час підготовки до ДПА

Головний секрет успіху маленьких дітей, які лише починають опановувати свою рідну мову, полягає у повному зануренні в одне мовне середовище. Тож під час підготовки також намагайтеся забезпечити собі англомовне середовище. Як це зробити мешканцю звичайного українського міста? Ось кілька доступних варіантів:

  • заведіть англомовних друзів у соціальних мережах та почніть з ними чатитись – друзів можна шукати за інтересами (наприклад, комп'ютерні ігри, малювання, музика);

  • ходіть на розмовні клуби, де люди збираються, щоб англійською мовою обговорити близькі їм теми, що особливо важливо для підготовки до ДПА;

  • запишіться на курси англійської, які веде носій мови, щоб переймати від нього правильну оригінальну вимову та розуміти те, що кажуть нейтіви.

Якщо ваші батьки готові підтримувати вас під час підготовки до іспитів, підключіть їх до вивчення англійської мови. Завдяки цьому англомовне середовище з'явиться безпосередньо у вашому домі, а ваші шанси на успішне складання ДПА зростуть у рази.

Чи можна підготуватись до іспиту за короткий термін?

Безперечно, розпочинати підготовку до ДПА слід з того моменту, як у вас у шкільній програмі з'явиться англійська мова. Адже на ДПА перевірятимуться всі ті знання, які ви мали отримати за час навчання у попередніх класах.

Якщо ж вам не вдавалось вчитися старанно і ви розумієте, що ваших знань не вистачить для ДПА, починайте підготовку хоча б на початку навчального року. Завдяки цьому у вас буде 9 повноцінних місяців для того, щоб швидко надолужити згаяний час та якісно підготуватися.

Подумайте також про прискорене навчання на спеціальних курсах підготовки до ДПА – це:

  • максимально інтенсивне навчання, що включає 3-5 занять на тиждень;

  • комунікативна методика, завдяки якій учням вдається швидше позбутися психологічних страхів помилитися та заговорити англійською мовою;

  • велика кількість практики з акцентом на граматиці та вивчення тієї лексики, яка гарантовано знадобиться на ДПА;

  • креативні та цікаві домашні завдання, які буквально хочеться якнайшвидше виконати, що виключає сильну втомлюваність.

Інтенсивна підготовка до ДПА має свої недоліки. Зокрема, це дуже високе навантаження через велику кількість занять. Адже важливо пам'ятати, що у 9 та 11 класах школярі складають не лише англійську мову, а й інші предмети, яким необхідно приділяти не менше уваги. Відповідно, перш ніж записатися на курс, радимо обов'язково перевірити графік занять і скомбінувати його зі своїми іншими заняттями. Також важливо враховувати час для відпочинку – не просто робити 1-2 вихідні дні на тиждень, а виділяти пару годин на день для поїздок на велосипеді або просто для того, щоб полежати та розслабитися у ванній.

Також для економії часу рекомендуємо розглянути варіант мовних курсів підготовки до ДПА, які проводяться онлайн. Такі заняття дозволяють школяру залишатися вдома, але відвідувати повноцінне заняття з англійської мови з досвідченим наставником, а також спілкуватися з іншими учнями. Ідея з онлайн-курсами порадує і батьків, оскільки подібний формат занять зазвичай коштує дешевше, ніж очні курси. Щоправда, не все дешеве є якісним, тому обирати варіант навчання для своїх дітей, які розпочинають підготовку до ДПА, необхідно з усією ретельністю. Зокрема, не забудьте почитати відгуки та записатися на безкоштовне пробне заняття.

Високих балів на ДПА з англійської мови!

 

Світлана Федорчук

 

Дата публікації: 18 січня 2022