Часто на тестування приходить мама з підлітком.. І з одного погляду стає зрозуміло, що між ними оголошена холодна війна! 
Як же батькам порозумітися з тінейджерами? Ми вирішили запитати порад у викладачів, що працюють з групами такого віку в Грін Кантрі.  Ділимось лайфхаками, які вони нам розповіли:
 
1. Підготовка.
Перш за все підготуйте себе. Попереджений -  значить озброєний! Вам необхідно зрозуміти, що ваша крихітна Катруся, чи ваш кумедний Дмитрик вже не малеча і до них треба відповідно ставитися. Запасіться спеціальною літературою, відвідайте семінари, поGOOGLіть. Згадайте себе в цьому віці, адже точно, хоча б раз, ви ловили себе на думці: «Коли я буду мамою, я так не робитиму!». Проаналізуйте своїх батьків, подумайте які методи виховання вам подобалися, а які б ви ніколи не застосували до своїх дітей. Чим більше ви дізнаєтесь, вивчите й проявите емпатії, тим краще зможете зрозуміти вашого підлітка та його проблеми.
 
10 лайфхаків батькам тінейджерів з досвіду викладачів Грін Кантрі
 
2. Дотримуйтесь балансу.
Багато батьків вважають, що повинні бути для підлітка друзями, а не батьками. Доля правди в цьому є, адже довіра у будь-яких стосунках – це родючий грунт, що згодом дасть свої плоди. Але не треба забувати й про дисципліну і батьківський авторитет. Тінейджер не повинен думати, що йому зійдуть з рук дрібні проступки чи невиконання домашніх обов’язків. Тому дотримуйтесь балансу. В будь-якому випадку межі дозволеного в кожної родини свої, проте, намагайтеся дотримуватися «золотої середини».
 
3. Не час грати в хорошого і поганого поліцейського.
Good cop and bad cop – це класичний психологічний прийом, котрий використовують у вихованні дітей. Якщо в молодшому віці такий важіль впливу дієво допомагав у вирішенні дрібних побутових проблем, то з підлітками його краще відкласти в довгий ящик.
Підліток – це надзвичайно допитлива, розумна та категорична людина. Для тінейджера світ не має напівтонів, у тінейджерському світі існує лише чорне чи біле, правда чи брехня. І тому дуже небезпечно ставити авторитет одного з батьків під загрозу. Батьки повинні приймати одну модель поведінки і слідувати одному сценарію під час виховання підлітка.
 
4. Особистий простір.
Кожна людина складається з низки секретиків. Для когось це секрети ідеальної укладки, а у когось може бути секретний інгредієнт в найпростішій страві, що робить її унікальною. Ми звикли з повагою відноситися до подібних таємниць. Але нам так хочеться знати про свою дитину абсолютно все. Іноді ми ледь себе зупиняємо, щоб не прочитати підліткові переписки чи нишком заглянути до портфелю. Довіряйте своєму підлітку. Дайте йому більше особистого простору та надайте можливість мати свої маленькі таємнички. Повірте, ваша дитина обов’язково поділиться з вами всім, коли буде готова.
 
10 лайфхаків батькам тінейджерів з досвіду викладачів Грін Кантрі, 2
 
5. Допоможіть не втратити обличчя.
Для підлітків дуже важлива думка оточуючих. Виказувати своє невдоволення або сварити дитину на людях – це неприпустимо! Діючи таким чином, батьки з легкістю можуть зробити з життєрадісного підлітка закомплексовану людину. Якщо виникає необхідність провести виховну роботу - зробіть це тет-а-тет. До того ж, проводячи бесіду, старайтеся бути позитивними.
Що ж стосується похвали, то не соромтеся робити це при свідках. Не треба робити з цього ціле шоу, але так до слова by the way - це буде дуже доречно.  Підліток обов’язково оцінить такий крок. Якщо ви будете слідувати цьому нехитрому правилу, то обов’язково здобудете авторитет і довіру вашого тінейджера.
 
6. Too cool for you – занадто крутий для тебе.
Минув вже той час, коли ваша дитина з задоволенням ходила з вами за руку і бігала усюди «хвостиком». Всі ми розуміємо, що спілкування один з одним – це запорука міцних стосунків, а підлітки неохоче йдуть на контакт з батьками. Вони вважають, що вже занадто дорослі для цього. Для того, щоб подолати бар’єр і побудувати довірительні стосунки в родині, запроваджуйте сімейні традиції. Домовтеся про родинну вечерю. Так, це буде складно спланувати, оскільки в кожного свій графік, але оберіть принаймні один день для затишних домашніх посиденьок. Чи оберіть один з вихідних днів в якості «Дня сімейного дозвілля». При цьому, право обирати розваги надайте підлітку. І вже через місяць ви дізнаєтесь про свою дитину набагато більше, а ваше спілкування набуде нових барв.
 
10 лайфхаків батькам тінейджерів з досвіду викладачів Грін Кантрі, 3
 
7. Грайте за правилами.
Дуже важливо під час виховання підлітка бути послідовним в своїх словах та діях. Якщо ви встановили певні правила та обмеження слідуйте по ним як по нотах. Звичайно не обійдеться без одвічних «Ну маааам..». Що ж робити в такому випадку? Ночівки у друзів, дискотеки, перегляд улюблених серіалів – це невід’ємні елементи тінейджерського віку. Але ці приємні дрібниці, всі як одна, псують дисципліну. Ви можете бути гнучкими у деяких випадках, але не забувати про правила. Наприклад, якщо підліток хоче грати у приставку до півночі – ок, дозвольте йому, але підйом о сьомій ранку ніхто не відміняв. Якщо хочеться заночувати у друзів – не проблема, але кімната мусить бути прибраною, а посуд чистим. Нехай підліток відчує наслідки своїх дій. Якщо правила порушено, необхідно вжити дисциплінарні покарання. Послідовність та правильність дій дадуть хороший результат.
 
8. Скажемо «Ні!» диктатурі
Пам’ятайте, що ваша диктатура залишилася в минулому. Ви більше не обираєте що дитина мусить носити, чи яку музику слухати. Дайте дитині розумний простір для самовираження та самореалізації. Не критикуйте сина, котрий замість танців пішов на уроки гри на гітарі. Не дорікайте донці, яка замість факультативу з математики обрала історію. Нехай думають своєю головою і розвиваються в напрямку, який їм подобається. В іншому випадку, це просто може привести або до жорсткої відсічі з боку дитини, або ви просто ризикуєте зламати її цілісність і самооцінку. Сприймайте свою дитину як особистість і довіряйте її рішенням.
10 лайфхаків батькам тінейджерів з досвіду викладачів Грін Кантрі, 4
 
9. Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти.
Велику кількість часу підлітків займає спілкування з його друзями. Але батьки постійно бояться, що їх дитина потрапить в погану компанію. Для того, щоб вберегти себе і свого тінейждера від сумнівних знайомств, познайомтеся з його друзями. Дозволяйте підліткам запрошувати друзів додому, влаштовуйте для них кулінарні майстер класи чи перегляди улюблених фільмів з попкорном. Це не тільки зміцнить ваші стосунки, але і допоможе бути спокійними за власну дитину.
Якщо ж сталося так, що хтось з друзів навіює сумніви, просто поговоріть з дитиною. Покладаючись на вашу думку, він і сам зробить висновок з приводу свого товариша.
 
10 лайфхаків батькам тінейджерів з досвіду викладачів Грін Кантрі, 5
 
10. Послідовник.
Станьте гідним прикладом для своєї дитини! Покажіть як треба! Розвивайтесь! І нічого, що вам вже не 18 років, запишіться на курси англійської чи підіть малювати. Ваш підліток обов’язково оцінить цей крок і ви не зоглядитесь, як у вас з’явиться спільне захоплення. Організуйте сімейну добру справу. Ви можете збирати макулатуру або використані батарейки і зберігати тим самим навколишнє середовище. Головне пам’ятати, що найкраще виховання – це достойний приклад.
 
А наостанок хочеться побажати вам витримки і внутрішньої сили. Виховання підлітка – це тернистий шлях. Будьте мудрими та прислухайтеся до своєї батьківської інтуїції, бо іноді вона магічним чином відкриває нові шляхи вирішення проблем. А головне любіть свою дитину і у вас все вийде!
 

 

10 лайфхаків батькам тінейджерів з досвіду викладачів Грін Кантрі, 6Матеріал підготувала:

Анна Веріскерівник філії Грін Кантрі

"Період нескінченних експериментів із зовнішністю, прогуляні уроки, перші побачення і вечірки, яскраві мандрівки з друзями, пошук нових можливостей і грандіозні плани на майбутнє. А разом з тим: постійна залежність від думки оточуючих, страх розчарувати батьків, небажання нести відповідальність за свої «дорослі вчинки» та одвічне протистояння дітей і батьків. 
Ось що означає бути підлітком!"

Дата публікації: 29 січня 2018