Освітня сфера не стоїть на місці та постійно розвивається. Дедалі частіше можна побачити, як на заміну старим дошкам та крейді приходять сучасні інтерактивні дошки та онлайн-тренажери. Уже більше 15 років у навчальних закладах по всьому світу практикують систему Flipped Classroom, або ж «Перевернутий клас (урок)». Грін Кантрі — одна із перших шкіл в Україні, яка запровадила цю модель навчання. Розберімо детальніше особливості та переваги цього підходу.

 

Зміст

 

Що таке модель «Перевернутий клас»? 

 

Перевернутий клас — це педагогічна модель, де проведення уроків і виконання домашніх завдань переставлені місцями. 
 

Вдома діти самостійно знайомляться з навчальними матеріалами за темою наступного заняття. У Грін Кантрі така підготовка відбувається на власній інтерактивній онлайн-платформі. Наш навчально-методичний відділ самостійно розробляє всі завдання, а теми регулярно оновлюються, щоб учні здобували лише актуальні знання. Наразі на онлайн-платформі Грін Кантрі представлено більше 20 видів інтерактивних завдань з миттєвою перевіркою. Після теорії розпочинається практика. На заняттях 70% часу студенти вчаться застосовувати набуті знання: активно використовують мовний інвентар під час роботи над проєктами у групах і парах.

 

Перевернутий клас: що це за модель навчання та які переваги вона має (інфографіка)

 

Відмінності традиційної моделі навчання та перевернутих класів

 

У традиційній моделі навчання викладач, як правило, є лідером, який знаходиться у центрі уваги та ділиться важливою інформацією під час уроку. Вчитель пояснює теоретичний матеріал та частково, якщо встигає, виконує вправи з учнями. Більша частина практики та закріплення навичок відбувається під час виконання домашніх завдань. Тобто учні майже не працюють самостійно або в парах на уроці. Зазвичай, ця форма викладання передбачає домашні завдання у підручнику та опрацювання вправ без взаємодії з однолітками.

Перевернутий клас зміщує акцент на учня, а викладач виступає в ролі ментора. Діти спочатку ознайомлюються з новими темами вдома самостійно та виконують завдання на онлайн-платформі, а на уроці приділяють більше часу обговоренню, практиці та закріпленню знань через різні форми взаємодії. 

Наприклад, у Грін Кантрі ми розробили власну онлайн-платформу, яка містить понад 20 видів інтерактивних завдань із миттєвою перевіркою.  Усі матеріали — авторські. У вправи на платформі інтегровані картки, зображення, аудіо, відео та ігри, розроблені навчально-методичним відділом школи. Самопідготовка на платформі у студентів займає у середньому 20-30 хвилин.

 

Онлайн-платформа у Грін Кантрі: модерний підхід до вивчення англійської мови (банер)

 

Перевернуті класи переосмислюють звичні уроки. Вони виключають застарілі методи викладання: диктування конспектів, виступи учнів біля дошки чи опитування по черзі. У результаті увага дітей максимально сфокусована на відточенні розмовних навичок та закріпленні знань на практиці. 

 

Різновиди перевернутих класів:

  • Типовий перевернутий клас — учні самостійно опрацьовують новий матеріал вдома, а на уроці практикуються. 
  • Груповий перевернутий клас — ця модель спонукає учнів вчитися один у одного. Діти розбиваються на групи, де пояснюють одноліткам певну інформацію.
  • Дискусійний перевернутий клас — найкраще підходить для вивчення історії, мови або літератури. Учитель робить акцент на обговоренні і модерує спілкування.
  • «Перевернутий» вчитель — учні частково залучаються до створення відеоматеріалів та практичних завдань. Учитель координує процес та допомагає у разі труднощів.

Школа англійської Грін Кантрі працює з типовою моделлю «Перевернутий клас». 

 

Цікаві дослідження викладачів

 

Кембридж (1997)

Професор Ерік Мазур відіграв вагому роль у реалізації концепцій, що вплинули на розвиток перевернутих класів. Він розробив стратегію, яку назвав «навчання за принципом рівний-рівному». Також Мазур виявив, що заміна класичного підходу до викладання лекцій на домашнє засвоєння матеріалу позитивно вплинула на успіхи студентів.

 

Новий Орлеан (2004)

Великий внесок у розвиток перевернутих класів зробив Салман Хан. У 2004 році Хан почав знімати навчальні відео на прохання молодшої сестри. Записані уроки дозволяли їй пропускати вже засвоєні моменти і натомість повторювати ті частини, які спричиняють труднощі. Надалі Салман Хан заснував власну академію, куди успішно інтегрував набутий досвід.

 

Клінтондейл (2011)

Викладачі середньої школи у Клінтондейлі прийняли рішення заради експерименту запровадити модель навчання «Перевернутий клас». Ініціативу очолили директор Грег Грін та вчитель суспільствознавства Енді Шилом. Їхній план полягав у тому, щоб дослідити результати засвоєння матеріалу дітьми спочатку у перевернутому класі, а потім  у звичайному. У перевернутому класі навчалися школярі, які раніше провалювали тести та не мали особливих успіхів. 

За 20 тижнів вони випереджали інших учнів у традиційних класах. Ба більше, ніхто не отримав низьку оцінку, тоді як у попередньому семестрі 13% з них просто не могли скласти іспит. У традиційних класах жодних змін не відбулося. Через рік після застосування моделі перевернутих класів у вивченні англійської мови, математики, природничих наук і суспільствознавства рівень успішності школярів збільшився на 20%.

 

Грац (2018)

Професори університету імені Карла і Франца провели власне дослідження. Вони відзняли лекції на відео та відкрили доступ до освітніх матеріалів протягом усього семестру з педагогічної психології. Метою викладачів було порівняти успіхи тих, хто переглядав записаний матеріал і тих, у кого це не було в пріоритеті. Майже 70% студентів віддали перевагу додатковому перегляду лекцій вдома. 

 

Глобальні тенденції, які вплинули на гібридне навчання

 
 
Перевернутий клас: що це за модель навчання та які переваги вона має (фото)
 
 

Глобалізація та цифровізація світу

На популяризацію онлайн-освіти й перевернутих класів зокрема значно вплинув стрімкий розвиток технологій та відносно легкий доступ до них. Якщо у другій половині 20-го століття комп’ютер за розміром був співрозмірний кімнаті, а бездротові телефони тільки почали з’являтися, то вже у 21-му столітті за даними Digital 2022 Global Statshot:

  • 46,4% людей переглядають онлайн-підручники, відео з інструкціями та навчальний контент щотижня;
  • 63% населення планети прямо зараз перебуває онлайн;
  • 67% жителів Землі користуються мобільними телефонами, більшість з яких смартфони.

За даними Київського міжнародного інституту соціології близько 78% українців користуються інтернетом щодня.

Глобалізація допомогла створити безбар’єрне середовище, в якому люди із різних країн взаємодіють без будь-яких проблем. Сьогодні можна жити у Києві, а працювати, вчитися чи запускати проєкти онлайн хоч у Барселоні. 

Наприклад, у Грін Кантрі студенти можуть попрактикувати розмовну англійську з носіями знаходячись як в Україні, так і далеко за її межами, завдяки онлайн-заняттям.

 

Пандемія

На початку пандемії Covid-19 освітні системи всіх країн світу зіштовхнулися з новими масштабними викликами. Через відсутність можливості відвідувати аудиторії шкіл та університетів з’явилася гостра потреба у віддаленому форматі освіти. Згодом заклади освіти почали проводити уроки онлайн. Коли в Україні запровадили «адаптивний карантин», учні змогли переходили з дистанційного на змішане навчання та навпаки. 

У 2020 році методисти, автори, вчителі та редактори Грін Кантрі долучилися до Всеукраїнської школи онлайн. За час співпраці вони розробили 300+ уроків англійської, які активно використовували учні 8-11 класів під час пандемії. Пояснення навчального матеріалу ми доповнили піснями, відео, 3D-екскурсіями інтерактивними експозиціями музеями світу, елементам сучасних комп’ютерних ігор та улюбленими мемами. 

 

Повномасштабне вторгнення

Через повномасштабне вторгнення у лютому 2022 року повноцінний освітній процес став на паузу. Деякі школярі були евакуйовані у відносно безпечні області або закордон. З 14 березня діти продовжили отримувати знання на онлайн-уроках без ризику для життя. Пізніше у центральних та західних областях країни запрацювали школи, і учні змогли повернутися до своїх класів. Щоб покращити якість освіти, Дія запустила курси для викладачів, де  інструктують як правильно проводити заняття та взаємодіяти зі школярами в умовах війни. Наприклад, консультують щодо психологічної підтримки дітей та допомагають опанувати інструменти для дистанційного навчання. Сподіваємося, що в мирному майбутньому онлайн-освіта для українських дітей буде сучасним та приємним бенефітом, а не вимушеною мірою.

 

Головні переваги моделі навчання «Перевернутий клас»

 

Безперервний доступ до навчання

Вирушаєте у подорож і дитина нудьгує у дорозі? Вільний час можна витратити з користю. Наприклад, повторити граматику або вивчити нову лексику. Завдяки перевернутим класам і доступу 24/7 до онлайн-платформи Грін Кантрі студенти школи можуть у будь-який час та у будь-якому місці отримувати знання і виконувати завдання Self Study. Потрібен лише ґаджет.

 

Індивідуальний темп

Кожна дитина — це окрема особистість. Одним для вивчення граматичної структури Present Simple достатньо буде один раз переглянути відео, а іншим знадобиться ще декілька. 

Перевагою домашнього ознайомлення з матеріалом при перевернутих класах є те, що дитина не обмежена у часі. Вона може опрацьовувати матеріал і повертатися до його повторення необхідну кількість разів. Студент може на будь-якому етапі навчання поставити відео на паузу та виокремити питання, які згодом обговорить з усіма на занятті.

 

Однаковий рівень знань і підготовки для кожного

У загальноосвітніх школах діти не дуже люблять працювати над спільними завданнями. Чому? Зазвичай у команді є один лідер, який виконує більшу частину роботи, а всі інші до нього дослухаються, що негативно впливає на мотивацію.  

Модель «Перевернутий клас» популяризує інший підхід. Вона допомагає всім знаходитися «на рівних» завдяки індивідуальному темпу підготовки. Як результат, школярі мають однаковий обсяг засвоєного матеріалу, активно взаємодіють, вчаться шукати компроміси й створюють цікаві групові проєкти.

 

Більше часу для практики

У вивченні англійської мови практика посідає дуже важливе місце. Наші методисти зустрічали людей, які мали блискучі теоретичні знання, але під час спілкування з іноземцями ніяковіли та просто стинали плечима. 

Перевернутий клас — чудова можливість більше говорити англійською, удосконалювати вимову та краще сприймати мову на слух. На заняттях учні 70% часу вчаться застосовувати отримані теоретичні знання на практиці.

 

Підвищення мотивації

Ми живемо у конкурентному світі й діти тут не виняток. Вони прагнуть бути першими у футболі, карате, музиці чи танцях. Принцип перевернутих класів дає можливість відчути себе лідерами у навчанні. Згідно з нашим дослідженням цей підхід краще заохочує вивчати англійську та допомагає збільшити успіхи студентів на 10-15% у перші три тижні. 

У Грін Кантрі немає оцінок, але є кантрики! Це місцева валюта, яку ми даємо за успіхи у навчанні та участь у подіях школи. За накопичені кошти можна купити товари у крамничці Yellow Shop, влаштовати піца-паті, отримати сертифікат на емоції або задонатити захисникам та захисницям. Такий підхід заохочує дітей вчити англійську та розвиває їхню фінансову грамотність. 

 

Система мотивації у Грін Кантрі: як ми платимо учням за успіхи (банер)

 

Подолання психологічного бар’єру та розвиток відповідальності

Принцип перевернутих класів дозволяє викладачу побачити реальні досягнення дитини та розуміти її рівень підготовки до занять. Самостійне виконання Self Study є важливою складовою навчання, яка допомагає розвинути відповідальність. Від вчасного виконання вправ залежить обізнаність у матеріалі та активність на уроках. Засвоєний вдома теоретичний матеріал дозволяє дитині краще зрозуміти, що чекатиме на неї під час уроку, а значить і впевненіше себе почувати.

 

Корисне використання екранного часу

Однією з проблем, яка непокоїть батьків є надмірне використання школярами мобільних телефонів, планшетів та комп’ютерів. У своїх роботах науковці застосовують термін "Screen Time", який характеризує час, проведений за екранами будь-яких ґаджетів. 

Спеціалісти радять оптимізувати активність школярів в інтернеті та зробити її максимально корисною. Перевернуті клас — це можливість споживати якісний навчальний контент в інтерактивній та цікавій формі. Замість гортання стрічки у соцмережах дитина вивчатиме англійську та розвиватиме свої знання.

 

Модель «Перевернутий клас» — це дієвий та ефективний спосіб вивчити англійську. Діти регулярно практикуються, взаємодіють між собою, спілкуються та використовують смартфони у навчальних цілях. Головна мета підходу полягає не у високих балах, а у знаходженні відповідей на важливі питання та вивченні нового. 

 

Приходьте у Грін Кантрі, щоб переконатися у цьому на власному досвіді Перевернутий клас: що це за модель навчання та які переваги вона має

 

Курси Грін Кантрі (кнопка)

 
 
 

Дата публікації: 13 травня 2024