*стаття написана спеціалістом агенства Anyway на замовлення Green Country.

Щороку тисячі школярів і студентів з України їдуть вчитися за кордон. Але для багатьох ця ідея здається нереальною. Головне — зробити перший крок. Читайте далі відповіді на найпоширеніші запитання щодо вступу до міжнародного ВНЗ.

Навчання за кордоном: з чого почати

Куди найчастіше вирушають, щоб здобути освіту?

Найпопулярніші напрямки — Польща, Чехія, Канада, Німеччина, США та Великобританія. У кожного з них є свої переваги. Польща й Чехія найбюджетніші. Німеччина — чудова якість із можливістю вступу до державних вищих навчальних закладів. Канада — прекрасне співвідношення ціни та якості. США, Великобританія — сюди відправляються, щоб вчитися в топових вишах зі світових рейтингів. Країну вибирають, зважаючи на спеціальність та фінансові можливості.

Навчання за кордоном: з чого почати, 2

У скільки обійдеться освіта за кордоном?

Вартість навчання дуже залежить від країни. Вступаючи до державних вузів Німеччини, можна розраховувати на суму від 1000 євро на рік. У США, якщо говорити про ком’юніті-коледжі, то варто відштовхуватися від USD 7000; якщо про університети, то від USD 20 000. Навчання в Канаді стартує від CAD 10 000. Не варто забувати про Нідерланди, де можна вчитися англійською мовою орієнтовно за USD 10 000 на рік.
Але також необхідно брати до уваги вартість проживання, оскільки в Норвегії, наприклад, незважаючи на безкоштовну освіту, дуже дороге проживання — від 12 000 євро на рік.
Орієнтуйтесь на загальний річний бюджет: Чехія — від 4000 євро; Польща — від 6000 євро; Литва — від 8000 євро; Німеччина — від 10 000 євро; Канада, Нідерланди та США — від 20 000 євро/дол.

Може одразу вибирати ВНЗ, а потім країну?

Вибір ВНЗ — складний процес, який треба починати як мінімум за рік до бажаної дати вступу. І питання полягає не в тому, куди легше й дешевше вступити, а в тому, яка мета навчання за кордоном. Варто відштовхуватися від вибору спеціальності. Якщо хочете вчитися на кухаря, розгляньте навчання у Франції, а не Німеччині. Але якщо мета — вивчати медицину, то однозначно треба обрати Німеччину.
Слід звернути увагу на можливість працювати під час навчання. У деяких країнах вітається робота паралельно з навчанням, що допомагає покривати витрати. В інших же працевлаштування під час навчання заборонено.
Також важливо вивчити програму навчання в конкретному університеті, оскільки предмети на одну й ту ж спеціальність можуть дуже відрізнятися.

Навчання за кордоном: з чого почати, 3

Які вимоги для вступників до закордонних ВНЗ?

Вступаючи за кордон необхідно довести, що в тебе достатній рівень мови для навчання. Тому потрібно складати мовний іспит. Якщо англійська — IELTS чи TOEFL; німецька — TestDAF, Goethe Zertifikat, Deutsches Sprachdiplom, TELC, DSH; французька — DELF/DALF, TEF, TFI; іспанська — DELE; італійська — CILS, CELI, PLIDA.
Також для вступу вимагають атестат про повну загальну середню освіту, рекомендаційні листи, есе, резюме. Якщо ви подаєте документи на творчі спеціальності, то необхідно надати портфоліо своїх робіт. Часто потрібен досвід роботи, наприклад, до Німеччини, навіть для бакалаврів. У різних країнах свої вимоги: нострифікація (Чехія) або апостилювання (Польща), довідка про право на навчання (Австрія), додаткові тести — ACT/SAT, GRE/GMAT/LSAT — в основному для США, але вже і для деяких європейських країн; TestAS — для Німеччини.

Як вчитися безкоштовно або хоча б отримати часткову стипендію?

Є кілька варіантів.
1. Вибрати країну з безкоштовним навчанням, але потрібно знайти гроші на проживання.
2. Претендувати на стипендії не тільки від університетів, а й від урядів конкретних країн (Китай, Литва, Німеччина, США), а також приватних фондів (Фонд Пінчука, Seed Grant).
3. Недостатньо лише хороших оцінок, потрібно зацікавити університет своїми досягненнями в спорті, перемогами на олімпіадах.
Можливості стипендій прописані на сайтах вишів у розділі Opportunities. Але наявність стипендій ще не гарантує, що саме ви їх отримаєте. Конкурс величезний. Необхідно довести, що претендент гідний фінансової допомоги, написати мотиваційний лист, а також докласти сертифікати, рекомендаційні листи та досягнення.

Навчання за кордоном: з чого почати, 4

Коли починати підготовку до вступу за кордон?

Процес вибору ВНЗ і спеціальності варто починати мінімум за рік-півтора до передбачуваної дати початку навчання. Стежити за успішністю — починаючи з 8 класу, а також займатися чимось корисним приблизно з того ж часу.
До мовних іспитів є сенс готуватися заздалегідь, як і реєструватися. Іноді черга буває на кілька місяців вперед, тому краще раніше. Сертифікат більшості мовних тестів дійсний як мінімум два роки.

Є сенс звертатися в агентство чи можна самостійно зібрати й подати всі документи?

У світі тисячі вишів і тисячі спеціальностей. Неможливо врахувати всі моменти, якщо не працюєш із ними кожен день. Часто старшокласники не можуть визначитися зі спеціальністю. Для цього доречно пройти тест на профорієнтацію.
Експерти завжди підкажуть, де вчити мову й готуватися до інших тестів, як написати мотиваційний лист і дадуть цінні рекомендації. Дуже важлива візова підтримка.
Вибір майбутнього — відповідальне завдання. Загалом, до питання освіти за кордоном потрібно підходити комплексно. Куди поїхати вчитися, щоб бути щасливим і під час навчання, і після? У кожного студента відповідь буде абсолютно різною.

Навчання за кордоном: з чого почати, 5

Богдана Бобришева — експерт з освіти за кордоном, керівник відділу освіти компанії Anyway.

 

 

 

 

 

 

 

Дата публікації: 26 червня 2018