На годиннику 21-е століття, а це означає, що ми та наші діти повинні пристосовуватись до сучасного життя. Повністю забороняти використання телефонів у школах чи закривати доступ до Wi-Fi – вже не вихід. Відокремлювати дитину від однолітків, забороняти робити те, що хочеться – тим більше. 
 

Під час денного інтенсивного табору ми намагаємось розвинути 5 основних умінь 21-ого століття за допомогою проектів. Думаєте «Що це за проекти»? В цій статті ми все розкажемо. Гортайте далі!;)


 ✔️Сreativity (креативність)
Уміння бути креативним ну дуууже цінується у 21-ому столітті. Не просто намалювати картинку, а створити щось таке, від чого буде "вау-ефект"! У більшості дітей креативності - хоч відбавляй! Але є й такі, кому важко, чи соромно, чи просто трохи страшно показувати свою креативність іншим. 

На денному таборі ми даємо змогу кожному проявити себе, розробляючи дизайн та будуючи будинок із пластикових трубочок, який зможе пережити тест на «сейсмічність». Детальне відео, як це відбувається, можете переглянути тут. Основна ідея – збудувати такий будинок, який вистоїть створений нами «землетрус». Ніяких обмежень у дитячій креативності – хай це буде просто 10 трубочок вгору чи надскладна конструкція з трикутником в основі – будуйте все, що заманеться! Можливо, після цього проекту хтось навіть захоче стати архітектором?

Навчаємо FIVE 21st century skills за допомогою проектів

 ✔️Сollaboration (співпраця)
Кажуть, «один у полі – не воїн», і 21-е століття – тому підтвердження. Зараз дуже цінується так звана «team work», де кожен може проявити себе, працюючи у команді. Особливо цікаво спостерігати, як розподіляють ролі діти. Хтось одразу стає лідером, роздає обов’язки, інший – виконує покладену на нього роботу. Це така собі модель компанії, де одразу формуються різного роду відносини. Так, часто бувають сварки, незгоди, але це тільки привчає дітей до реального життя. 
У нашому проекті пропонуємо дітям зробити груповий колаж із представленням себе, та команди в цілому. Тут головне – проявити себе як учасника команди, допомагати, розуміти і слухати інших. Співпраця – це наше все!

Навчаємо FIVE 21st century skills за допомогою проектів, 2

 ✔️Critical thinking (критичне мислення)
Суть критичного мислення полягає в ухваленні ретельно обміркованих та незалежних рішень. Хтось може подумати, що діти ще не приймають ніяких важливих рішень, адже більшість питань за них вирішують батьки. Та що, якби у них з’явилась ситуація, яку можуть «розрулити» лише вони? Як от, наприклад порятунок собаки Дюка із мультфільму «Секрети домашніх тварин»? Для цього треба знайти ключ від його клітки. І ось, перед нами ціла вікторина із цікавими та нелегкими питаннями із різних тем. Обрати категорію, визначитись із відповіддю, надати аргументи чи відстояти свою думку – спробуй тут не надуматись! Такого роду завдання подобаються дітям, бо вони швидкі, вимагають точної відповіді та надають відчуття змагання.

Навчаємо FIVE 21st century skills за допомогою проектів, 3

 ✔️Digital literacy (цифрова грамотність)
Всі ми усвідомлюємо, що, якщо дитина народилась у 21 столітті (чи за пару років до того:), вона вже не уявляє свого життя без телефона/ комп’ютера/ планшета. І поки деякі школи відбирають в учнів телефони на уроках чи відключать у школах Wi-Fi, ми намагаємось просто скерувати використання гаджетів у правильне русло. Хочеш щось перекласти? Заходь на Lingvo Live чи Macmillan Dictionary. Хочеш пограти гру? Давай зіграємо в Kahoot! Це така онлайн платформа, де можна створювати різноманітні тести чи квізи із декількома правильними відповідями, а потім грати у них в класі. Все відбувається так: учні заходять на сайт kahoot.it зі своїх смартфонів, груп-лідер дає їм унікальний пін-код, що згенерований програмою, і бам – ви вже у грі! Діти вводять свої імена і починається змагання! На проекторі чи екрані TV з’являються питання, а на своїх смартфонах учасники повинні тицьнути на правильну відповідь. Швидше натиснув – отримуєш більше балів.
На денному таборі ми граємо у Kahoot із темою «Технології», де дітям необхідно знати базові назви різних гаджетів, операційних систем та дій, які виконуються за комп’ютером та в Інтернеті. І, ви ж пам’ятаєте, це все відбувається АНГЛІЙСЬКОЮ! 

Навчаємо FIVE 21st century skills за допомогою проектів, 4

✔️Communication (спілкування)
Буває нелегко знайти мову із незнайомими людьми, чи, інколи, навіть із друзями. От, наприклад, бачили фільм «Месники: Війна нескінченності»? Тор, Залізна Людина, Капітан Америка, Чорна Пантера, Доктор Стрендж, Зоряний Лицар та всі інші – ну ніяк не могли домовитися, щоб врятувати Всесвіт від Таноса – супер злодія, що хоче знищити половину людства. Вони дозволили йому отримати всі 6 каменів вічності і тепер він стає майже непереможним.
На денному таборі ми повертаємо 6 каменів вічності і рятуємо Всесвіт разом із Месниками! Як? Для отримання кожного каменю, учні повинні зіграти один із одним в одну із communication games, наприклад Taboo чи Say it in 7 seconds! Як думаєте, врятуємо людство разом? Ми впевнені, що так! І жодному із учнів більше не буде важко спілкуватись з іншими.:)

Навчаємо FIVE 21st century skills за допомогою проектів, 5

Ось так ми навчаємо 5 основних умінь 21-го століття, використовуючи проекти. Якщо ви вже дууже хочете, щоб і ваша дитина стала готовою до сучасного життя, приєднуйтесь до денного табору! І вже зовсім скоро вона буде розказувати вам про свій сейсмічно стійкий будинок, крутий груповий колаж, вікторину, щоб врятувати собаку Дюка, інтерактивну гру на смартфоні чи порятунок Всесвіту із Месниками!

 

Навчаємо FIVE 21st century skills за допомогою проектів, 6відкривала секрети програми Оленка Драпак

 

 

 

 

 

 

Дата публікації: 7 червня 2018