Окрім ЗНО, учні можуть складати й інші тести на знання англійської, починаючи ледь не з першого класу. Це не лише підготовка до іспитів вищого рівня, але й мотивація дітей до подальшого вивчення англійської або ж звільнення від ДПА та оцінка «відмінно» в атестаті. Розглянемо варіанти кембриджських іспитів для школярів. 

YLE (Young Learners English Tests)
6-12 років

Міжнародні тести для школярів


Розпочнемо з YLE (Young Learners English Tests) – єдиного міжнародного екзамену на знання англійської, призначеного для дітей віком від 6 до 12 років. Кембриджський університет розробив серію міжнародних іспитів Cambridge YLE від початкового до елементарного рівня (А2 Pre-Intermediate). Іспити оцінюють знання дітей у завданнях, максимально наближених до повсякденних ситуацій. Під час іспиту перевіряються такі аспекти володіння англійською як читання, письмо, слухання та говоріння.

Іспити YLE поділяються на 3 рівні:

  • Starters – нижче рівня А1 (6-12 років);
  • Movers – на рівні А1 (7-12 років);
  • Flyers – на рівні А2 (8-12 років).

Чому варто складати YLE

  • Іспит адаптований до особливостей дитячої психології: тестування не створює тиску на дитину та допомагає сприймати іспит лише як інструмент перевірки знань. 

  • Завдяки іспиту дитина в ранньому віці знайомитися з форматом міжнародних тестів, що може значно полегшити їй здачу подальших тестів вищого рівня або ж ЗНО.

  • Сертифікат отримують абсолютно всі учасники незалежно від кількості балів. Він є безстроковим. 

  • Отримання першого в житті кембриджського сертифікату може значно вплинути на мотивацію дитини у вивченні мов та її впевненість у своїх силах. 

Де можна скласти іспит і ціна питання

Будь-який рівень YLE можна протестувати в сертифікованих освітніх центрах*, вартість іспиту варіюється від 1700 до 2000 грн за один рівень.

A2 Key for schools (КЕТ)
12-17 років

Міжнародні тести для школярів - 2


Іспит A2 Key for schools (КЕТ) розрахований на учнів загальноосвітніх шкіл та підтверджує володіння англійською мовою на рівні A2 Pre-Intermediate. Завданням A2 KEY є перевірка вміння використовувати англійську в повсякденній письмовій та усній мові на базовому рівні. Тематика A2 Key for schools (КЕТ) відповідає віковим та психологічним особливостям кандидатів шкільного віку. Іспит перевіряє та оцінює рівень володіння мовними навичками на практиці (письмо, читання, аудіювання та говоріння), які будуть корисними в навчанні та подорожах.

Чому варто складати A2 Key for schools (КЕТ)

  • Згідно з постановою МОН України, випускники 9 класу, які успішно склали А2 Key, можуть бути звільнені від ДПА з англійської мови й отримати автоматом 12 балів. 

  • Цей міжнародний сертифікат не має терміну дії.

  • Сертифікат надає можливість стажування/працевлаштування у багатьох компаніях країн Євросоюзу (таких як Данія, Фінляндія). 

Де можна скласти іспит і ціна питання

Іспит доступний як у паперовій, так і електронній версії, ціна яких майже не відрізняється – від 2700 до 2900 грн. Іспит можна скласти в сертифікованих освітніх центрах*.

B1 Preliminary for schools (PET)
12-17 років

Міжнародні тести для школярів - 3


Щоб успішно скласти іспит PET, необхідно знати лексику з повсякденного життя та побутових ситуацій. Іспит оцінює володіння мовою на середньому рівні (В1 Intermediate). Тут оцінюються такі навички як читання, письмо, говоріння та аудіювання. 

Чому варто складати B1 Preliminary for schools (PET)

  • Згідно з постановою МОН України, випускники загальноосвітніх шкіл (9 та 11 клас), які успішно склали B1 Preliminary (PET), можуть бути звільнені від ДПА з англійської мови й отримати автоматом 12 балів до атестату про загальну середню освіту. 

  • Успішно склавши іспит B1 Preliminary (PET), ти можеш отримати кембриджський сертифікат рівня B1, а склавши його на відмінно – сертифікат рівня B2, що відповідає іспиту B2 First (FCE). 

  • Навіть за умови невдалого складання B1 Preliminary все одно можна отримати сертифікат рівня A2, що відповідає іспиту A2 Key (KET). 

  • Тест може стати важливим досвідом та етапом підготовки до іспитів більш високих рівнів, зокрема до B2 First (FCE). 

  • Міжнародний сертифікат не має терміну дії.

  • B1 Preliminary підійде для тих, хто планує працювати чи навчатися за кордоном. 

Де можна скласти іспит і ціна питання

Вартість паперової та електронної версії тесту – від 2700 до 2900 грн. Іспит можна скласти в сертифікованих освітніх центрах*.

B2 First for schools (FCE)
12-17 років

Міжнародні тести для школярів - 4


FCE є найбільш популярним іспитом у світі. Він складається на рівні вище середнього (B2 – Upper-Intermediate). Використовується для роботи, навчання та подорожей і визнається посольствами та консульствами понад 135 країн світу. Міжнародний іспит B2 First складається з 4 частин. Він включає перевірку таких мовних навичок як читання та практичне володіння мовою, письмо, аудіювання та спілкування.

Чому варто складати B2 First for schools (FCE)

  • Відповідно до постанови МОН України, випускники загальноосвітніх шкіл (9 та 11 клас), які успішно склали В2 First (FCE), можуть бути звільнені від ДПА з англійської мови й отримати автоматом 12 балів до атестату про загальну середню освіту. 

  • Успішно склавши іспит B2 First, ти можеш отримати кембриджський сертифікат рівня B2, а склавши його на відмінно – сертифікат рівня C1, що відповідає іспиту C1 Advanced (CAE). 

  • За умови невдалого складання B2 First (FCE) все одно можна отримати сертифікат рівня B1, що відповідає тесту B1 Preliminary (PET).

  • Отримання міжнародного сертифікату, який не має терміну дії.

  • Підтвердження вміння спілкуватися на рівні вище середнього.

  • Визнання сертифікату понад 20 тисячами міжнародних організацій в понад 135 країнах світу (міжнародні компанії, вищі навчальні заклади, посольства, міністерства, державні установи).

  • Сертифікат рівня В2 є підтвердженням знання англійської мови під час вступу до ВНЗ в Україні та за кордоном, в тому числі, на магістратуру.

Де можна скласти іспит і ціна питання

Іспит доступний у паперовій та електронній версіях, ціна яких однакова – від 3450 до 3650 грн. Іспит можна скласти в сертифікованих освітніх центрах*.


*Скласти іспит можна лише в сертифікованих освітніх центрах. Існує понад 2800 центрів у 130 країнах світу. Усі вони перевірені Екзаменаційним департаментом Кембриджського університету (Cambridge Assessment English) та відповідають високим стандартам департаменту. Щоб не потрапити на шахраїв, варто перевірити освітній центр на наявність сертифікату (кожному центру видається власний номер). Зробити це можна на сайті Cambridge Assessment English, обравши країну та назву тесту. Сайт надає перелік всіх сертифікованих центрів у певному місті.


Як готуватись до вищезгаданих іспитів?

  • Підготовчі курси в освітніх центрах, що безпосередньо й проводять тестування, сертифіковані Екзаменаційним департаментом Кембриджського університету (Cambridge Assessment English). Зазвичай такі курси ведуть ті самі викладачі, які працюють кембриджськими екзаменаторами. Вони розповідають про всі тонкощі структури, оцінювання, види завдань та стратегію їх ефективного виконання й інші деталі, які допоможуть успішно скласти іспит. Також курси часто пропонують пробні тести, максимально наближені до самого іспиту. На курсах дитина має можливість більше розвивати говоріння та адаптуватись до складання іспиту не в «домашніх» умовах.

  • Заняття з репетитором, який має досвід в підготовці до міжнародних екзаменів. Якщо дитині важко адаптуватись у групі чи підлаштуватись під графік курсів, є можливість займатись із репетитором. Однак слід бути впевненими в компетентності та досвіді фахівця, оскільки підготовка до іспиту відрізняється від звичайних занять. Такий варіант чудово підходить для тих, хто має підтягнути окремі навички чи теми.

  • Мовні школи. Звісно, ціна занять у профільних мовних центрах буде значно відрізнятись від тих, що не сертифіковані Кембриджем, однак це не означає, що цей варіант гірший. Часто в мовних школах пропонують спеціальні курси для підготовки до іспитів за значно нижчими цінами. Часом дитині може бути достатньо шкільних занять в поєднанні із заняттями в мовній школі. Також загальні мовні курси можна поєднувати з додатковими заняттями з репетитором чи самостійною підготовкою вдома. 

  • Самостійна підготовка. Цей варіант підійде для тих, хто не має змоги витрачати значні кошти на підготовку, бажає працювати в своєму темпі або випробувати свої сили, пройшовши пробний іспит. На сайті Cambridge Assessment English представлені безкоштовні матеріали для кожного іспиту, пробні тести, відео з прикладами, списки слів, вправи та список рекомендованих підручників для кожного рівня підготовки. 

Що слід врахувати під час підготовки до іспитів?

  • Іспити оцінюють рівень володіння всіма мовними навичками (письмо, читання, аудіювання та говоріння). Іноді виникає потреба підтягнути окремі з них. Наприклад, дитина чудово засвоїла граматику за шкільною програмою, але не має достатньої практики у говорінні чи навпаки. 

  • Підготовка до іспиту має бути комплексною та включати не лише розв’язування тестових завдань чи розвиток лише однієї з навичок.

  • Необхідно завжди розуміти вимоги самого іспиту, типи й особливості завдань, як і час, відведений на їх виконання.

  • Також слід врахувати психологічну підготовку дитини, оскільки під час тесту так чи інакше виникає певний стрес і психологічний тиск. Дитина може цілком спокійно говорити з однолітками чи вчителем в школі, але розгубитись на самому іспиті в незвичних для себе умовах.

Міжнародні тести для школярів - 5

Як висновок

Усе залежить від рівня тесту та безпосередньо рівня володіння англійською. Оскільки більшість тестів розрахована на учнів закладів загальної середньої освіти, програма тестування не включає завдання, складніші від обраного рівня іспиту. Обираючи оптимальний варіант підготовки, оцінюйте всі потреби та особливості дитини, вартість і терміни підготовки.

 

Валерія Трикіша, викладачка Грін Кантрі

Валерія Трикіша

 

Дата публікації: 15 лютого 2021