Розмовна мова – найкорисніша навичка сучасної людини. Адже ми все рідше використовуємо письмову мову та частіше звертаємося до розмовної – навіть повідомлення надсилаємо у вигляді аудіо- або відеозаписів. Саме тому варто подумати про курси розмовної англійської мови. Але оскільки навіть у такому напрямі з'явилося багато різноманітних форматів і підходів, ми хочемо розібратися з головними з них – стандартними заняттями з розмовної англійської, інтенсивними та спеціалізованими.

Зміст

1. Звичайні курси розмовної англійської

2. Курси розмовної англійської в інтенсивному режимі

3. Що таке спеціалізовані мовні курси розмовної англійської?

4. Як обрати школу для вивчення розмовної мови?

Звичайні курси розмовної англійської

Якщо коротко, то до звичайних ми віднесли ті мовні курси, які викладаються у форматі паралельного вивчення лексики та граматики, але з акцентом на розмовну мову. Тобто на такий курс ви можете прийти з нульовим знанням англійської мови, але з метою не просто навчитися перекладати тексти з англійської (як ми це робили у звичайній школі), а вивчити актуальні розмовні слова та фрази, навчитися говорити без страху.

Відповідно, щоб допомогти студентам досягти поставленої мети, викладачі мовних курсів використовують спеціальний педагогічний підхід. Зокрема:

  • працюють над створенням доброзичливої ​​атмосфери в групі, що виключає будь-яке оцінювання досягнень і помилок одне одного;

  • обирають цікаві та актуальні теми для обговорення, щоб викликати у студентів курсу з розмовної англійської невимушене бажання вести бесіду;

  • розбирають психологічні обмеження студентів, які заважають їм сприймати та використовувати англійську мову при спілкуванні з носіями мови, наприклад, під час подорожей.

Власне, описаний підхід характерний для всіх курсів, на яких вивчається розмовна мова.

Різні формати занять – офлайн та онлайн 

Звичайні курси розмовної англійської можуть проводитись або через особисті зустрічі викладача та студентів, або онлайн. У другому випадку заняття проводиться так само, як і офлайн, просто на спеціальній освітній платформі школи. Платформа забезпечує:

  • відеозв'язок між студентами та викладачем;
  • інтерактивну дошку, на яку викладач може виводити презентації чи навчальні матеріали;
  • особистий кабінет для кожного студента, де він може отримувати матеріали для вивчення англійської мови, виконувати домашні завдання в інтерактивному підручнику, дивитися відео із субтитрами та без них, слухати аудіо з носіями мови.

Також школи розмовної англійської часто надають своїм студентам можливість практикувати розмовну мову з нейтів спікерами. Робити це можна за допомогою розмовних клубів або повноцінних занять із носіями.

Який формат краще обрати? Це вирішувати лише вам. Практика показує, що й офлайнові, й онлайн-курси допомагають успішно вивчати мови та отримувати високі результати. Адже важливішими за формат роботи є мотивація студента та професіоналізм викладачів.

Чому важливий розмір групи?

На що точно важливо звернути увагу при виборі курсу розмовної англійської, так це на розмір групи, яку набирає школа. Радимо обирати ті мовні курси, куди набирається до восьми-десяти людей. Завдяки цьому:

  • у вашій групі завжди буде достатньо людей для того, щоб розділитися на міні-групи або пари та попрактикуватися в діалогах;

  • у такій групі ви з величезною ймовірністю зможете зустріти достатньо однодумців, з якими зможете розмовляти на цікаві теми, використовуючи отримані знання;

  • така група не надто велика, тому викладач зможе приділити достатньо часу кожному студенту.

Рекомендуємо вмовити піти вчитися когось зі своїх друзів. Завдяки цьому ви зможете тренувати розмовну англійську навіть між заняттями, отримуючи максимальну кількість практики та знань.

Кому підійде стандартний курс?

Як ми вже зазначили вище, такий курс ідеально підходить людям, які тільки починають вивчати англійську та яким важливо не просто покращити вимову, але також:

  • опанувати базову граматику та поступово поглиблювати свої знання у цьому розділі англійської мови;
  • вивчити базовий запас англійських слів, навчитися читати та вимовляти їх правильно;
  • привчити свій слух до нової вимови, яку людина не чула раніше.

Також звичайні розмовні курси англійської вирізняються неквапливим вивченням мови. Протягом тижня проводиться не більше трьох занять (часто два) тривалістю 60-90 хвилин. До групи набираються люди з одним рівнем знань, без обмежень за фахом. Мета кожного студента – опанувати базу англійської мови та поступово рухатися далі, щоб покращувати та розширювати свої знання. Головне – все це робити через вивчення та практику розмовної мови, якість якої одразу показує, наскільки добре людина володіє іноземною.

Тож обирайте такі курси, якщо ви швидше вчите англійську мову для себе, ви не поспішаєте досягти своєї мети і мова не потрібна вам для кар'єрного зростання або інших професійних цілей.

 

Курси розмовної англійської: як правильно обрати напрям

За допомогою книг практично неможливо вивчити розмовну мову, оскільки для цього також потрібна жива практика

Курси розмовної англійської в інтенсивному режимі

Прискорені чи експрес-курси стали головною знахідкою мовних шкіл останніх років. Адже вони дозволяють пройти цілий рівень англійської мови за максимально стислий термін – близько двох місяців (у звичайному форматі один рівень вивчається протягом чотирьох-шести місяців). Це просто ідеальне рішення для сучасного мешканця великого міста, який не має часу роками сидіти над підручниками та запам'ятовувати граматичні правила. Для сучасної людини значно важливішою навичкою є розмовна мова.

Чи легко вчитися за прискореним графіком?

Хоча загалом ідея вивчити англійську за кілька місяців приваблює багатьох студентів піти на розмовні курси, за фактом для багатьох вони виявляються надто тяжкими. Адже інтенсивний курс передбачає:

  • часті заняття – чотири-п'ять разів на тиждень;
  • великі обсяги нової інформації, яку потрібно схоплювати буквально на льоту;
  • також значні обсяги самостійної роботи, яку потрібно виконувати після занять.

Приємним бонусом на тлі перелічених труднощів є той факт, що для курсів розмовної англійської викладачі використовують комфортну комунікативну методику. Вона припускає, що студенти вивчають нову інформацію через розмови між собою. Так вам не доведеться постійно сидіти над підручниками. Головне для досягнення успіху – не соромитися брати участь у діалогах та не боятися робити помилки. Адже саме на помилках ви і зможете навчитися говорити англійською.

Як підготуватись до початку інтенсивних мовних курсів?

На інтенсив бажано записуватися, якщо у вас вже є базові знання англійської. З нуля обробляти таку кількість нової інформації, яка надається на експрес-курсах, буде досить важко. Тому перш ніж піти на інтенсивний курс, рекомендуємо пройти звичайний і досягти рівня Pre-Intermediate.

Подальша підготовка вимагає від вас:

  • складання нового графіка свого робочого тижня – заздалегідь впишіть у нього заняття з англійської мови, а також виділіть час для роботи над англійською поза заняттями;

  • вибору формату роботи – інтенсивні курси також проводяться офлайн та онлайн, тому вам необхідно вирішити, як зручніше вивчати розмовну англійську;

  • пошуку мотивації – ми не приховуємо, що вчитися на прискорених курсах досить важко, а тому одразу визначтеся, заради чого ви збираєтеся витрачати таку кількість свого вільного часу (відповідь «заради перегляду фільмів мовою оригіналу» теж підходить, якщо це дійсно важливо для вас).

Але в жодному разі не бійтеся складнощів курсу розмовної англійської. Викладачі зроблять усе, щоб перетворити навчання на захопливі бесіди між одногрупниками, а також нададуть можливість вивчити багато нової та корисної інформації: наприклад, обговорити останні новини, заглибитись у сучасний кінематограф чи музику, дізнатися, як готується зефір або з чого роблять штучне хутро.

Кому слід обирати прискорений курс розмовної мови?

Ще раз: для проходження такого курсу потрібно багато мотивації. Саме тому ми насамперед радимо вивчати розмовну англійську в інтенсивному режимі людям, яким потрібно знати мову «на вчора». Наприклад:

  • ви отримали нову посаду, для якої гостро потрібен хороший рівень розмовної мови;

  • незабаром ви плануєте переїзд до англомовної країни, і щоб упорядкувати всі питання щодо житла та працевлаштування, вам просто обов'язково потрібно пройти курси розмовної англійської;

  • ви хочете почати подорожувати, але незнання англійської робить це завдання складним і навіть небезпечним.

Зазначимо, що розмовні курси проводяться як для дорослих, так і для дітей – частіше під час літніх канікул. Тому навіть деякі дорослі іноді записуються на розмовні курси саме під час відпустки, щоб провести відпочинок із користю. Адже курс можна «відвідувати» онлайн.

Що таке спеціалізовані мовні курси розмовної англійської?

Ось ми й дісталися найцікавішого виду курсів розмовної англійської. Суть спеціалізованих курсів у тому, що їх програма націлена на одну з професійних сфер. Наприклад, це курси для IT-фахівців, де вони можуть вивчити свою професійну лексику, одночасно практикуючи розмовну англійську мову.

До чого готують спеціалізовані розмовні курси?

Курси англійської мови за певною спеціалізацією обирають ті люди, яким розмовна мова необхідна для роботи. Адже відомо, що завдяки інтернету суспільство все сильніше інтегрується, а тому навіть фахівець з України може легко поєднувати роботу як у рідній країні, так і за кордоном. Наприклад:

  • психотерапевт із гарним знанням англійської мови може проводити онлайн-консультації клієнтам з усіх країн світу;

  • маркетолог може консультувати клієнтів індивідуально або продаючи свої навчальні курси;

  • майстер з виготовлення дерев'яних свічників за допомогою англійської може продавати свій товар на міжнародних маркетплейсах, а також рекламувати його в соціальних мережах, записувати цікаві ролики, спілкуватися з потенційними покупцями через сторіз.

Іншими словами, розмовна англійська – це неймовірно корисна навичка для людини, яка хоче підвищити свій професіоналізм і максимально його капіталізувати. При цьому не обов'язково витрачати час на загальну англійську, якщо у вас вже є хоча б мінімальна база мови. У такому разі ви можете сміливо записуватися на спеціалізовані курси розмовної англійської та вчити ту лексику, яка вам справді знадобиться у роботі. Це дозволить заощадити ваш час. А якщо ви закохані у свою роботу, то із задоволенням поговорите на професійні теми й на мовних курсах.

 

Курси розмовної англійської: як правильно обрати напрям - 2

Професійна комунікація – невід'ємна частина хороших курсів розмовної англійської

Вчитися у групі чи обрати корпоративне навчання?

Якщо ви обираєте для себе вивчати розмовну англійську на спеціалізованих курсах, тоді у вас з'являється два варіанти.

  1. Навчання на загальних групових курсах. Ви просто записуєтеся до групи та відвідуєте заняття. У такому разі навчання розмовної англійської буде сконцентровано на загальних цілях людей, які опинилися у групі.

  2. Корпоративне навчання. Якщо у вивченні англійської та підвищенні розмовного рівня зацікавлені не тільки ви, а й ваші колеги, тоді ви можете домовитися з керівництвом про організацію корпоративного навчання розмовної англійської прямо у вашому офісі. Великою перевагою корпоративних курсів є те, що викладач та методисти школи складуть програму, максимально націлену на вас та вашу компанію. Наприклад, якщо вам потрібно спілкуватися з клієнтами по телефону та продавати свій продукт, саме цього ви і вчитиметеся на заняттях.

Оскільки розмовна англійська стає однією з базових навичок хорошого спеціаліста, багато компаній самі обирають для своїх співробітників корпоративні курси з розмовної англійської. Великий плюс для працівників – компанія сплачує навчання. Плюс для самої компанії – вона покращує навички своїх старих перевірених співробітників, а також підвищує їхню лояльність. До того ж, частиною корпоративних занять є вивчення ділової мови, правил офіційного етикету та аналогічних корисних знань для всіх сфер бізнесу.

Зазначимо, що корпоративне навчання може проводитися в онлайн-форматі. Тому навчання можливе навіть за умови, якщо співробітники компанії працюють дистанційно або в офісах різних міст країни.

Варто чи ні йти на спеціалізоване навчання?

На це запитання можете відповісти лише ви. Але врахуйте, що курси розмовної англійської особливо актуальні для людей, професії яких насичені безліччю специфічної лексики. До них належать лікарі, юристи, інженери, IT-фахівці. Якщо ви прагнете вийти на міжнародний рівень і заробляти гроші своєю професією, тоді без спеціального навчання не обійтись.

Розмовна англійська за фахом буде корисною не тільки для спілкування з клієнтами, а й для:

  • підтвердження свого диплома за кордоном;
  • вступу до англомовного університету для підвищення кваліфікації;
  • розширення своїх знань за допомогою читання професійної літератури мовою оригіналу.

Висновок напрошується простий: перш ніж визначитися, як вивчати розмовну англійську, подумайте, навіщо вона вам потрібна і в яких сферах ви плануєте її використовувати. Якщо це просто подорожі, то вистачить розмовної мови, вивченої на звичайних курсах. Якщо ж робота – краще віддати перевагу спеціалізованим.

Як обрати школу для вивчення розмовної мови?

Переходимо до ще одного відповідального завдання, яке стоїть перед кожним студентом, який збирається вчити розмовну англійську. Це вибір школи. В останні роки в Україні та інших країнах з'явилася неймовірно велика кількість мовних шкіл, які проводять курси для вивчення розмовної англійської. Щоправда, у великій різноманітності часом буває важко знайти справді якісне навчання.

Обираючи між різними пропозиціями, використовуйте наші підказки.

  1. Читайте відгуки. Часом вони несуть набагато більше інформації про мовний курс, ніж ви можете отримати з усієї рекламної продукції школи. Тому не просто розділяйте відгуки на негативні та позитивні, а вчитуйтесь у деталі. Намагайтся дізнатися, що саме не сподобалося людині, яка залишила негативний коментар, і що саме було зроблено на вищому рівні, за словами задоволеного студента. Наприклад, комусь не подобається, коли викладач виправляє його помилки під час спілкування, і цей студент оцінює школу на два бали, а хтось заради цього і приходить вивчати мову і така методика його більш ніж влаштовує.

  2. Порівнюйте деталі курсів різних шкіл. Ідеться про такі фактори як тривалість семестру, кількість занять на тиждень, тривалість кожного заняття, кількість студентів у групі. Адже ви можете легко записатися на курс англійської з низькою ціною, не дочитавши, що в групі буде навчатися 15 осіб або що заняття проводяться один раз на тиждень. Врахуйте, що найбільш оптимальна частота занять – не менше ніж двічі на тиждень.

  3. Пройдіть пробне заняття. На пробному уроці ви зможете відчути себе повноцінним студентом, а також зрозуміти, як працює викладач, у чому полягає методика, яку використовує мовна школа. Реальні враження допоможуть зрозуміти, чи хочете ви залишатися з цією школою або краще пошукати щось ще, як мінімум, для порівняння. Також використовуйте можливість пройти пробне заняття, якщо не знаєте, який формат навчання – очний або дистанційний. Такі заняття проводяться абсолютно безкоштовно як промо.

  4. Попросіть програму. Програма – це ті теми, які студенти вивчатимуть протягом усього семестру. Ви побачите, чи цікаво вам буде займатись і які саме розділи граматики ви зможете вивчити. Але врахуйте, що коли йдеться про курси розмовної англійської, програма часто підлаштовується під інтереси та побажання студентів.

  5. Оцініть рівень підготовки викладачів. Звернувшись до мовної школи, обов'язково дізнайтесь, за яким принципом вони підбирають своїх викладачів, наскільки великий досвід у тих наставників, які будуть вести вашу групу. Деякі школи не просто набирають випускників факультету іноземних мов, а проводять для них додаткове навчання, щоб підготувати справжніх професіоналів, які працюють за єдиною методикою. Також нерідко заняття проводять носії мови, що максимально корисно для підвищення рівня розмовних навичок. Але й у такому разі викладач повинен мати педагогічну освіту.

Сподіваємось, що наші рекомендації, а також знайомство з різними напрямами курсів для вивчення розмовної англійської допоможуть вам визначитися, куди краще записатися на заняття. Бажаємо вам знайти найкомфортніший варіант навчання!

 

Світлана Федорчук

 

Дата публікації: 12 жовтня 2021