Усі в курсі що таке IQ, а от як стосовно EQ? Це одне й те саме, чи ні? Будемо розбиратися що воно таке і з чим його їдять.

EQ & IQ: що це таке і як його розвивати EQ & IQ: що це таке і як його розвивати, 2

IQ (Intelligence quotient) – це кількісна оцінка рівня інтелекту людини, яка визначає людські можливості і потенціал в різних сферах, наприклад: логіка, мови, математика і тд.

EQ (emotional quotient) – це кількісна оцінка рівня емоційного інтелекту, тобто здатність людини у розпізнаванні, розумінні, контролі та вираженні емоцій як власних, так і інших людей.

EQ & IQ: що це таке і як його розвивати, 3То що ж важливіше? Розум чи емоції? З першого погляду, здавалося б таки, що люди з високим IQ досягають успіху швидше, однак це не зовсім так. У нашому соціальному світі дуже важливо знаходити спільну мову з іншими людьми та вміти контролювати власні емоції, саме тому, EQ вважається важливішим за IQ.

Відповідно до досліджень американських психологів існує 6 основних напрямків, які впливають на успіх дитини у дорослому житті: критичне мислення, вміння вирішувати проблеми (відноситься до IQ), навички комунікації, самоконтроль та розуміння емоцій
(відноситься до EQ).

Тобто EQ та IQ є однаково важливими у сучасному світі, і з дитинства потрібно розвивати як розумові здібності, так і емоційні. Необхідно дотримуватися балансу, адже не факт що людина з високим IQ та низьким EQ зможе досягти певного успіху, саме через нездатність самоконтролю та спілкуванню з іншими. А у людини з високим EQ та середнім IQ є всі шанси стати найкращим і досягнути неабияких вершин.

Чи можна покращити свої EQ & IQ?

Для початку спробуйте пройти онлайн-тести на вимір EQ & IQ, їх дуже багато, їх легко знайти, вони різняться між собою, але сенс той самий. Звичайно, такі тести не дають точної оцінки, але приблизний результат цікаво було б дізнатися.

Надалі хочете розвинути свій IQ? Так, це буде непросто. Адже, вважається, що IQ є більш стабільним та генетичним явищем, яке складно покращити. Та все ж, не занепадайте духом, вирішуйте задачки на логіку, математику та будьте відкриті до всього нового, наприклад до вивчення англійської мови!

А що стосовно EQ? Тут у нас для вас є гарна новина: EQ легко покращити і навіть потрібно це робити. То як же цього досягнути?

Для початку навчіться усвідомлювати власні емоції. Слідкуйте за тим, що ви відчуваєте і в який момент часу, для цього можна навіть знайти трекери для нотування свого настрою на кожен день. Також чудовим способом для кращого усвідомлення своїх емоцій є ведення щоденника чи нотаток. Сенс полягає в тому, щоб під кінець дня записувати свої позитивні та негативні емоції за день та намагатися зрозуміти причини їх виникнення. Наступним кроком, звичайно, є соціалізація. Говоріть зі своїми близькими про свої емоції, не приховуйте їх, та намагайтеся усвідомити, що відчуває ваш співрозмовник в той, чи інший момент часу. Фух, ну наче трішки прокачали свої скіли.

 

                                                                  А як же бути з дітьми, як прокачувати їх EQ?

                                  EQ & IQ: що це таке і як його розвивати, 4

Для цього є декілька класних методик, розроблених неврологом Девідом Перлмуттером:

1) Рольові ігри. Наприклад, у дітей є дві ролі: поліцейський та затриманий, і вони відіграють ситуацію. Таким чином, відчувають емоції один одного, розуміючи, що погано, а що добре.

2) Вирішення загадок, головоломок. Як дитина вирішує пазли і головоломки? Методом проб і помилок. Це безцінний час для дитини, щоб дізнатися, що експериментувати і робити помилки це нормально. Головоломки повинні бути трохи складнішими, ніж дитина звикла вирішувати. Батькам краще бути поруч, щоб заохочувати і допомагати, але не підказувати. Дитина має зрозуміти все самостійно.

3) Розмальовки різнокольоровими олівцями. Ви можете кинути виклик дитині, говорячи: "Чи можете ви намалювати маму?" Тоді наступне питання: "Де голова мами, а де її руки і ноги?" Ви будете в шоці від каракуль 2-річної дитини. Але як тільки він(вона) починає вказувати що є що, ви зрозумієте, що це дійсно цілісний малюнок. Коли Ви просите розповісти що намальовано, ви підтримуєте і заохочуєте дитину малювати ще, і таким чином, розвиваєте креативність малюка.

4) Вчити на пам’ять пісні, а потім їх перероблювати. Співайте пісню, а потім одного разу вставте неправильне слово в пісню. Це певний виклик дитині - невеличкий емоційній досвід, який показує, що не все завжди працює як потрібно. Проте це позитивний момент, тому що дитина навчається. Батьки повинні змінювати речі, щоб діти навчилися сприймати нове і порівнювати його з попереднім досвідом.

Насамкінець, не забувайте, окрім таких практик, необхідно постійно знаходитися у комунікації зі своїми дітьми. Це означає завжди обговорювати їх емоції та почуття в тій чи іншій ситуації, так само взаємно пояснюючи їм, що відчуваєте ви. Ну і не обмежувати
спілкування своїх дітей з іншими людьми. Адже комунікації із раннього віку – це головний ключ для високого EQ.

Для любителів смартфонів ресурс WOMO створив підбірку кращих геймплеїв для маленьких інтелектуалів, тож біжіть перевірятиwink 
Хочете бути інтелектуалами та досягати своїх цілей? Прокачуйте своє EQ, as well as IQ!!!

                            EQ & IQ: що це таке і як його розвивати, 5

Яна Бобрікова, викладач Грін Кантрі

EQ & IQ: що це таке і як його розвивати, 6

Дата публікації: 18 лютого 2019