Діти чи Дорослі: кому легше вивчати іноземну мову

Наталя Лотоцька-Гевко
Про себе: вивчала англійську з 6-ти років, викладаю більше 10 років, маю досвід навчання англійській мові людей різних вікових категорій: від немовлят до пенсіонерів.

Курую діяльність однієї із найбільших шкіл англійської мови в Києві для дошкільнят та школярів, у якій навчається близько 450 учнів...

 

РОЗДУМИ, ПОДІЛ НА КАТЕГОРІЇ

Не раз чула про те, що дітям легше вивчати іноземні мови. Колись, навіть, вірила у цей міф. Правда в цьому Є, але якщо все розкласти "на полички", то вимальовується цікава картина, принаймні так показує мій досвід.

Частенько мені задають питання: "А чи не зарано у 5 років розпочинати вивчати англійську?". Потім чую "Ну, дітям англійська легше дається.". Поговоримо?

 

Діти чи Дорослі: кому легше вивчати іноземну мову, 2
 

Почнемо з того, що поняття "діти" і "дорослі" описують надто широкий діапазон людей. Я б виділила наступні категорії:
1. Немовлята і діти, віком до 3-ьох років;
2. Дошкільнята та  молодші школярі;
3. Старшокласники і студенти;
4. Дорослі, віком 25-40 років;
5. Особи, старші 40-50 років.

Якщо розмістити ці вікові категорії в порядку спадання результативності опановування іноземної мови (від "найлегше" до "найскладніше"), то виглядатиме це ось так:
1. Діти до 3-ьох років
2. Старшокласники і студенти
3. Дорослі, віком 25-40 років
4. Дошкільнята та молодші школярі
5. Особи, старші 40-50 років.

 

Діти чи Дорослі: кому легше вивчати іноземну мову, 3
 

МАЛЮКИ - НАЙКРАЩІ УЧНІ

1. Дуже ранній старт ("з пеленок") збільшує шанси опанування іноземної мови на рівні з рідною, особливо це стосується вимови. Чим пізніше розпочинати навчання - тим більше зусиль потрібно затратити, щоб відчути мову, пропустити її крізь себе. 

2. Якщо помістити малу дитину і дорослу людину в мовне середовище, то першою іноземною мовою почне говорити дитина, але її словниковий запас буде обмежений лише певним набором лексики, необхідного для гри чи інших відокремлених занять. Перед дорослою людиною стоїть складніша задача - набути достатніх мовних навичок для розвязання широкого кола питань (магазин, паркінг, телефонні розмови, робота), тому цей процес відбувається повільніше. 

3. Не приклавши жодних зусиль, моя доця у свої 2,5 роки прекрасно розуміла українську та англійську мови, чітко відмежовувала одну від іншої, комфортно почувала себе з іноземцями. Інший приклад - 8-ми літня дівчинка, однієї із колишніх студенток ГрінФоресту, вільно володіє відразу 3-ма мовами (російською, англійською, іспанською + вивчає китайську). Для дітей вивчення мови це цікавий, захоплюючий природній процес з високими результатами без зусиль.  

Діти чи Дорослі: кому легше вивчати іноземну мову, 4

 

ШКОЛЯРІ ЧИ ДОРОСЛІ - хто здібніший?

Пропоную кілька питань, які підтвердять зниження ефективності опанування мови дошкільнятами та молодшими школярами і порівнянні не лише із малюками, а й з дорослими!!!

1. скільки часу відводиться в групі дорослих нульового рівня для вивчення алфавіту? Відповідь: 1-2 заняття. Скільки часу вивчають алфавіт діти? Відповідь: від 1 місяця до року, залежно від програми та віку учнів.

2. яку кількість слів вивчають молодші школярі за 1 заняття? а дорослі?

3. коли діти переходять від вивчення окремих лексичних одиниць та фраз до вивчення граматичних тем? а дорослі?
.
Зрештою, не потрібно багато говорити - можна просто взяти в руки підручник і порівняти обсяг матеріалу, який вивчає дитина і дорослий за фіксований обсяг часу, напр. семестр. Різниця відчутна?

 

МОЖЕ ШКОЛЯРАМ НЕ ВАРТО ВИВЧАТИ МОВИ?

Якраз до цього питання я і намагалася підвести читачів, бо воно дуже поширене :) Моя відповідь: може і не варто, але і навчати читати, писати, займатися танцями, футболом теж не варто. Виростуть - швидше і легше навчаться! Правда ж??

Рекомендую подивитися на вивчення мови з іншої сторони: не як на навчання, а як на заняття, спрямовані на розвиток памяті, уваги, розширення уявлення про світ, іншу культуру, співставлення себе з іншими, соціалізацію та ін. Варто памятати також, що в дитячому віці набагато легше поставити правильну вимову та розвинути навички аудіювання (сприйняття на слух), ніж у зрілому віці.

 

Діти чи Дорослі: кому легше вивчати іноземну мову, 5

 

СТУДЕНТИ ТА ДОРОСЛІ ЛЮДИ

Залишилося розібратися з студентами та людьми після 40-50 років.
Що тут казати - студент, то такий народ, що за ніч і китайську вивчить - улюбленець Матінки-Природи :) А людям після 50-ти назначено радіти внукам, жити у своє задоволення, вправлятися в кулінарії та садівництві і не розсіюватися на всякі дурниці :) Єдине - якщо захочете подорожувати - доведеться таки "попотіти" над книгами, щоб почуватися Людиною.

 

Мораль - вчіться діти в школі поки є ЧАС - природа все мудро придумала...

Маєте інші думки на цю тему? Давайте поговоримо :)

Дата публікації: 12 липня 2010