Яке свято американці люблять не менше за Різдво? Коли вся родина збирається на святкову вечерю для ласування індичкою? Коли проходять гучні паради по всій країні? Дізнайся багато цікавого про День подяки (Thanksgiving Day), який так сильно не люблять індички, але традиційно святкують американці.

Ви вже напевно бачили, як у багатьох американських фільмах та серіалах уся родина збирається за святковим столом, промовляє молитву зі словами подяки за все хороше, отримане протягом року. Багато хто робить довгий шлях до рідної домівки з інших штатів to count their blessings (щоб виразити свою вдячність за весь позитив, який є в їхньому житті).

Навколо цього свята існує багато розповідей, історій та традицій, а головним героєм є індичка

Що таке День подяки? Декілька фактів про історію та традиції свята
 


Своїм коріння Thanksgiving Day сягає далекого 1620 року, коли після двомісячного плавання до берегів Америки причалив англійський корабель Mayflower. На ньому припливли близько ста пілігримів, які через релігійні переслідування залишили рідну країну та вирушили в таку небезпечну подорож у пошуках вільної землі. На жаль, перша зима видалася дуже суворою та важкою, тому забрала багато життів. Лише завдяки індіанцям, які навчили колоністів вирощувати боби, кукурудзу, гарбузи та показали, де полювати на дичину, поселенці зібрали дуже щедрий врожай, який дозволив їм пережити наступну зиму. Вирішено було влаштувати величезне свято, як знак подяки Богу за щедрість. 

Свою офіційну назву та дату (26 листопада) свято отримало лише через більш ніж 160 років, після указу тодішнього президента США Джорджа Вашингтона в 1789 році. Цікаво, що сам президент вкладав у свято ідею подяки американців своїй конституції. Але по-справжньому національним святом День подяки став у 1863 році, коли президент Авраам Лінкольн під час громадянської війни закликав сторони сісти разом за стіл, як під час Дня Подяки. Саме він встановив день, коли й нині відзначають свято: четвертий четвер листопада.

Зі святом пов’язано багато традицій, які американці пильно бережуть. Цього дня всі члени сім'ї повинні сходити в церкву, а після служби зібратися за одним столом, на якому неодмінно будуть індичка, гарбузовий пиріг, картопляне пюре та соус із журавлини. Під час святкової вечері існує традиція рахувати «подарунки долі», коли кожен бере чистий аркуш паперу та записує з одного боку усе хороше, що сталося з ним, за що він вдячний, а з іншого – що було поганого та що він пробачає всім. Зазвичай хороше переважає, і за це теж дякують одне одному та Богу. Після самого свята американці мають ще два вихідних, на які зазвичай гарно їдять, але й не забувають про тих, хто не має родини та не може дозволити собі святкового столу. У газетах розміщують оголошення про пожертвування для благодійних святкових обідів для бездомних, на станціях метро навіть стоять спеціальні столи, куди можна складати подарунки для знедолених. 

Окрім сімейних обідів, вже традиційними стали паради
 

Окрім сімейних обідів, вже традиційними стали паради

Початок ця традиція бере ще у 1924 році, коли робітники універмагів Macy's вирішили влаштувати карнавал на честь початку різдвяних ярмарків у магазинах мережі. Чотириста людей у яскравих костюмах клоунів, ковбоїв, лицарів пройшли вулицями Нью-Йорка у супроводі професійних оркестрів та… 25 живих тварин із місцевого зоопарку! Не дивно, що жителі були просто у захваті. З того часу щороку на День подяки в Нью-Йорку проходить цей яскравий парад, який із самого ранку транслюють по телебаченню. 

Традиційно, осінніми вулицями під звуки оркестрів проходять яскраві карнавальні платформи, а над натовпом пропливають величезні надувні кулі, які зображують улюблених американських персонажів – від мультяшних Міккі Мауса, Снуппі, Гарфілда до Санта-Клауса. 

«Помилування індички»
 

«Помилування індички»

ХХ століття подарувало не лише парад, а й ще один цікавий звичай. Близько 50 років тому тодішній президент США Гаррі Трумен започаткував традицію «Помилування індички». Під час свята з’їдають дуже багато індичок, але хоча б одна пташка має уникнути такої долі. Це – напівсерйозна-напівжартівлива церемонія напередодні свята, під час якої на галявині перед Білим Домом президент зачитує указ про «помилування індички»

Після цього «помилувану» пташку відправляють у зоопарк, де вона живе до смерті. Обов’язково церемонію транслюють по телебаченню, щоб кожен американець мав змогу побачити усе на власні очі. 

Black Friday або ж Чорна п’ятниця
 

Black Friday або ж Чорна п’ятниця

Серед найсучасніших традицій – американський футбол та різдвяний шопінг. Футбол дивляться усією родиною під час двох вихідних після Дня подяки, а ті, кому цей спорт не до смаку, ідуть за покупками.

У п'ятницю після Дня подяки великі торговельні центри, гіпермаркети та магазини розпочинають шалені різдвяні розпродажі й подарунки покупцям, які приходять раніше за всіх. Багато великих ТЦ відкриває двері для покупців о п'ятій-шостій годині ранку, тому люди займають черги біля входу в магазини ще з ночі, а на дорогах з’являються довжелезні затори. To talk turkey (чесно кажучи), не дивно, що ще з 1960-х років цей день називають чорною п’ятницею.

Що таке День подяки та з чим його їдять

То з чим його їдять? Thanksgiving Day’s Feast
 

То з чим його їдять? Thanksgiving Day’s Feast

Feast або святковий обід – це чи не найголовніший атрибут свята. Він збирає навколо себе родину, він є символом добробуту та процвітання кожної сім’ї. 

Головною стравою звичайно є Thanksgiving Turkey (святкова індичка). Традиційно, її потрібного готувати власноруч, усією родиною. Цікаво, що ця пташка є основою святкового столу не просто так. За легендою, це була єдина дичина, яку могли вполювати перші поселенці. Спеціально до Дня подяки по усій країні вирощують близько 50 тисяч індичок, щоб кожна родина мала можливість прикрасити цією стравою свій стіл. Зазвичай її фарширують яблуками чи гарбузом, запікають у духовці та подають з овочевим гарніром – зеленим горошком, кукурудзою, картоплею. Вважають, що всі ці овочі були на святковому столі першого Дня подяки. До того ж готують спеціальну підливу до індички.

Окрім індички, на столі обов’язково має бути солодка картопля ямс, журавлинний або журавлино-апельсиновий соус та гарбузовий пиріг

У багатьох ресторанах у День подяки діє спеціальне святкове меню, тому туристи можуть спробувати всі традиційні страви та відчути справжню атмосферу свята.

Хочете самі спробувати День подяки на смак? Ось ці рецепти вам допоможуть:

Wish you not to be staffed like a turkey – бажаємо вам не об’їстися! Смачного!

 

Наталя Данькова, викладач Грін Кантрі

Що таке День подяки та з чим його їдять, 2

 

Іван Залогін, викладач Грін Кантрі

Що таке День подяки та з чим його їдять, 3

 

Дата публікації: 20 жовтня 2020