Чайникам: як і де знайти матеріали для навчання дитини

Наталя Лотоцька-Гевко,
керівник школи Грін Кантрі, викладач.
 
Часто батьки запитують про те, як вони можуть вдома допомагати дитині у вивченні мови. Розпочинати завжди важко, тому спробую дати практичні поради і підказки тим, хто вперше приступає до такої цікавої роботи.
 
 
 
 
Перша все потрібно визначитися що саме ви хочете знайти і чим займатися, адже від цього залежить які ресурси потрібно підшукати. Я зупинюся на кожному із напрямків роботи і розкажу де і як знайти матеріал. Поділ, звісно, дуже умовний, адже кожен із видів діяльності передбачає розвиток кількох навичок одночасно.
 
Розвиваємо Шукаємо
LISTENING skills аудіо книги, подкасти, відео, пісні
SPEAKING skills ігри, пісні, книги, подкасти
READING skills книги, караоке, ігри
WRITING skills створення власної книги, вправи з піснями, ігри
 
 
Підказка #1 Як і що потрібно шукати або магічні пошукові слова.
 
Існують слова, які зекономлять ваш час та спростять пошук навчальних матеріалів.  
Справжнім відкриттям на початку моєї карєри стала абревіатура  ESL. Що це? Все дуже просто і логічно: English as a Second Language, тобто, якщо вам необхідно знайти певний навчальний матеріал, то окрім основних слів пошуку введіть ще цю чарівну абревіатуру. Поекспериментуйте і побачите, що життя просте :)
 
слово пояснення приклади
esl English as a Second Language - рятівна абревіатура для пошуку навчальних матеріалів та інформації про вивчення англійської як іноземної  
flashcards кольорові малюнки-ілюстрації до слів, використовуються для вивчення нової лексики, повторення призабутої чи розминки (або як фантазія підкаже)
board game  настільна гра. Вони бувають найрізноманітнішими і їх можна використовувати для занять як з дітьми, так і з дорослими.
worksheets розроблені завдання для опанування певного матеріалу
 
worksheet                                           flashcards                                            boardgame
 
Чайникам: як і де знайти матеріали для навчання дитини, 2    Чайникам: як і де знайти матеріали для навчання дитини, 3  Чайникам: як і де знайти матеріали для навчання дитини, 4
 
 
Якщо ви не впевнені у правильності звучання слова - проконсультуйтеся із словниками, що пропонують озвучування слів, напр. найпростіше google чи ldoceonline, або ж відвідайте youtube/mesenglish, де можна знайти десятки примітивних тематичних відеопрезентацій лексики (зображення+звучання).
 
 
 
 
Підказка #2  Корисні ресурси, доступні кожному.
 
Найкращими помічниками будуть пісні, аудіо книги та подкасти. Працюючи з аудіо матеріалами варто памятати, що вони навчальні, тому кращий ефект досягається після кількаразового прослуховування. Коли дитина працює з матеріалом вперше - дозвольте їй просто насолодитися ним: послухати, подивитися, відпочити. Не змушуйте відразу концентруватися, повторювати, записувати чи ін. Після цього прослухайте ще кілька разів, попросіть дитину підспівувати чи читати вслух, наслідуючи інтонацію, темп. Наступним етапом може бути детальний розбір незнайомих слів, переказ почутого чи дискусія, проте цей етап потребує хорошого рівня англійської у батьків :)
 
матеріал пояснення, слова для пошуку, корисні ресурси
songs (пісні)  “kids”, “lyrics”, “lyrix”, “caraoke”, “nursery”, “super simple songs”
podcasts (подкасти) що і як слухати, enpodcast, інструкція по користуванню подкастами
audio books (аудіо книги) loyalbooks, freeclassicaudiobooks, kids.learnoutloud, etc.usf.edu
cartoons (мультики) 10 причин вивчення англ. за допомогою мультиків + ресурси
films (фільми) 10 сайтів для вивчення англійської за допомогою фільмів

 

Чайникам: як і де знайти матеріали для навчання дитини, 5Не можу стриматися, щоб не похвалитися подкастами, розробленими школою Грін Кантрі для дітей. 
 
Ми працюємо над серією подкастів для дітей 7-10 років, а також лексичним тренажером, що базується на даних історіях.
 
Автор подкастів - Марія Ольховик, викладач, тренер, автор навчальних матеріалів для дітей та дорослих.
 
Для індивідуальної роботи зі своєю дитиною я найчастіше використовую аудіокниги. Дитина може самостійно прослуховувати книги перед сном чи в транспорті, а прийшовши додому перечитати і опрацювати лексику.
А ще - можна самостійно створювати власні книги (storyjumper, mystorybook)!!
   
 
Підказка#3  Популярні сайти для вивчення англійської з дітьми.
 
Наступні підказки стосуватимуться сайтів, на яких можна знайти щось цікавеньке.
Це, наприклад, сайт британської ради learnenglishkids.britishcouncil насичений піснями, іграми, ідеями для ігор та творчими завданнями. Або всім відомий youtube, який хоч і є величезним смітником, але все ж може стати у пригоді. Головне натрапити хоча б на одну цікаву річ - далі сам ютуб робить непоганий пошук подібних матеріалів.
 
Колись мені люди нахвалили ресурс englishforkids. Тут можна знайти і статті, і навчальні матеріали, ігри, книги та багато іншого на ваш смак. Зручний цей ресурс тим, що більшість інформації подана російською мовою, тобто вона доступна батькам, що мають зовсім елементарні знання англійської.
 
Якщо ваші дітлахи любителі віртуального простору і ви не проти разом поблукати по дитячих навчальних сайтах - вам сюди: www.starfall
 
 
У віртуальному просторі ще багато неймовірного та цікавого - експериментуйте, робіть свої власні відкриття та розкопки! Знайдете щось цікавеньке - діліться :)
 

Дата публікації: 1 вересня 2010