Часто батьки цікавляться чи реально досягти стадії білінгвізму іноземної мови

Білінгвізм (або двомовність)—це практика поперемінного використання двох мов.
Двомовності можна досягти двома шляхами, перший—природній, це коли засвоєння мови вібувається у процесі спілкування з носіями мови (прикладом може послужити ситуація української та російської мови в Україні), а інший—штучний, тут на допомогу приходять уроки іноземної мови у школі, на курсах, у вузі.
Більшість дослідників білінгвізму вважають, що при двомовності не можна досягнути однакового рівня знань двох мов. Створення ж чистого білінгвізму потребує організації іншомовного оточення, що практично досягається важко.


Як же тоді можна прискорити розвиток рівня володіння другою мовою? Цьому сприяє:
•    Навчання у закладі, де першою мовою є нерідна дитині
•    Перебування впродовж 4-6 годин у (бажаному) іншомовному середовищі
•    Перегляд відеоматеріалів цією мовою
•    Прослуховування аудіоматеріалів (у наш час існує безліч казок та мультфільмів, дубльованих іноземними мовами).

В залежності від віку, білінгвізм можна умовно поділити на ранній, що зумовлений перебуванням і у двомовному культурному середовищі; та пізній, при якому оволодіння другою мовою відбувається у старшому віці, після оволодіння рідною мовою, тобто після 10-12 років.

Білінгвізм—явище неоднозначне: так його можна розцінювати як здатність користування двома мовами як повноцінними, або ж здатність користування другою мовою лише у певних сферах.
Згідно з дослідженнями Andrea Mechelli раннє вивчення другої мови сприяє розвиткові тієї частини мозку, що відповідає за швидкість мовлення. Цей ефект стає особливо помітним якщо почати вивчати другу мову починаючи з віку до п’яти років.
Дослідження виявили, що у двомовних людей утворюється більше сірої рідини головного мозку. Чим пізніше почати вивчати мову тип менше проявляється ця особливість. Саме сіра рідина мозку відповідає за аналіз інформації.

Але не забувайте….
Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше людина має володіти, звичайно, рідною мовою.

Дата публікації: 22 грудня 2010