Коли дитина вчить англійську для маленьких – у неї є хороші шанси стати носієм іноземної. Незважаючи на, здавалося б, очевидну істину, навіть у цієї тези є противники. Багато хто вважає, що рівень знання англійської залежить від таких факторів:

  • грамотний процес навчання;
  • бажання дитини та її здібності до вивчення мов.

Почасти це дійсно так. Але насправді пробудити бажання в дитині – це завдання батьків і викладача, з яким вони повинні впоратися в процесі навчання англійської для найменших. Відсутність же здібностей – міф, сформований недосконалою системою освіти.

Зміст

1. Відсутність здібностей до мов – розповсюджене виправдання
2. Вивчення мови в загальноосвітній школі – базовий рівень знань
3. Переваги англійської для найменших
4. Сензитивні періоди в дітей
5. Коли розпочинати ознайомлення малюка з англійською для найменших
    5.1. Вивчення англійської за допомогою музичних відео
    5.2. Англійська для найменших через пісні й танці
6. Помилки в навчанні дітей англійської

У цій статті ми розглянемо, чому варто віддавати дитину на курси англійської в ранньому віці, а також помилки, яких ви навчитеся уникати в навчальному процесі.

Відсутність здібностей до мов – розповсюджене виправдання

Звичайно, здібності до вивчення у різних дітей можуть сильно відрізняться, але навичку опанування інших мов можна розвивати – і найкраще робити це в дитинстві, правильно використовуючи сензитивні періоди дитини. Здібності не є визначальним фактором і можуть лише прискорити або уповільнити прогрес, але не скасувати його повністю.

Часто відсутністю здібностей до мов намагаються виправдати поганий рівень володіння англійською мовою, але це виглядає трохи дивно. Мозок кожної людини містить понад 80 мільярдів нейронів. Цього більш ніж достатньо для вивчення не тільки англійської, але й ще десятка мов.

Вивчення мови в загальноосвітній школі – базовий рівень знань

Поганий рівень англійської та відсутність часу на її вивчення – розповсюджена проблема дорослої людини. Нам здається, що курси англійської для найменших не потрібні, адже дитина буде проходити по кілька уроків іноземної в школі щотижня. Але в результаті після років навчання більшість пам'ятає тільки «Who is on duty today?» і ще кілька базових фраз, яких навряд чи вистачить для короткого спілкування з нейтів спікером. Чому так відбувається:

  • дитину не ознайомили з англійською в дошкільному віці;
  • нездатність вчителів пробудити інтерес до іноземних мов;
  • нудні підручники та недосконала система освіти.

Після реформ у системі освіти ситуація хоч і почала змінюватися, але проблеми все ще залишаються. Навіть зараз похвалитися хорошими знаннями можуть лише ті випускники, які додатково вивчали англійську з найменших років.
 

Англійська для найменших: як виховати поліглота
На курсах англійської для найменших можна вивчити мову краще, ніж у школі

Переваги англійської для найменших

Англійська – це міжнародна мова, що відчиняє двері маленькій людині у великий світ, який не обмежується фразами «Hello! How are you?». Знаючи іноземну, ми можемо використовувати величезну кількість контенту:

  • відеоігри – український чи російський переклад часто з'являється із запізненням або не виходить взагалі. У процесі гри дитина буде не тільки цікаво проводити час, а й покращувати свою англійську;
  • музика – можливість розуміти тексти пісень, а не просто слухати їх у якості фону;
  • казки, оповідання та інша література;
  • мультики, корисні або розважальні відео на YouTube, фільми в оригіналі.

Також знання мови відкривають великі можливості:

  • комунікації – спілкування з іноземцями за допомогою онлайн-інструментів – це не тільки спосіб знайти нових друзів, але і нетворкінг в англомовному просторі з найменших років;
     
  • освіта – велика частина найкращих освітніх матеріалів (посібники, наукові статті) виходить англійською мовою і не перекладається.

Щоб дитина в майбутньому могла отримати доступ до всього цього, бажано напрацьовувати мовні навички з самого дитинства на спеціальних курсах, адже процес навчання завжди ефективніший під наглядом компетентного наставника.

Вивчення мов багато в чому схоже на спорт, де результат успіху – крапля таланту та відро поту. Однак процес вивчення англійської для найменших можна спростити, якщо правильно використовувати сензитивні періоди людини. 

Сензитивні періоди в дітей

Сензитивні періоди – це етапи в житті людини, які найбільш підходять для розвитку певних навичок. У вивченні англійської для найменших можна використовувати сензитивні періоди як безпосередньо (розвиваючи читання, письмо, розмовні навички), так і опосередковано (розвиваючи музичні, математичні здібності й соціальні навички).

Сензитивні періоди для розвитку англійської:

  • соціальні навички (2-6 років);
  • розмовні навички (до 6 років);
  • навички письма (3-5 років);
  • читання (3-6 років);
  • музичні здібності (2-6 років);
  • математичні уявлення (4-6 років).

 

Навички

1 рік

2 роки

3 роки

4 роки

5 років

6 років

Соціальні

-

+

+

+

+

+

Розмовні

+

+

+

+

+

+

Письмо

-

-

+

+

+

+

Читання

-

-

+

+

+

+

Музичні

-

+

+

+

+

+

Математичні

-

-

-

+

+

+

Коли розпочинати ознайомлення малюка з англійською для найменших

Починати знайомство з іноземними мовами можна вже з двох років. Це можуть бути не тільки курси для малят, а й інші нескладні активності.

  1. Перегляд мультиків допоможе малюкові інтуїтивно опановувати англійську лексику та запам'ятовувати прості розмовні конструкції. Щоб спростити процес для дитини, можна почати рідною мовою, а через кілька серій змінити переклад.
     
  2. Барвисті відео англійською для найменших. Процес багато в чому схожий на попередній, тільки, крім мультиків, можна використовувати анімаційні відео й дитячі передачі.
     
  3. Групові заняття для малюків. Уже з дворічного віку діти на таких заняттях добре розвивають соціальні та розмовні навички, попутно вивчаючи іноземну мову. 
     
  4. Спеціальні ігри, що розвивають візуальне сприйняття та розуміння мови на слух. 
     
  5. Ребуси та прості математичні задачки англійською.

Вивчення англійської за допомогою музичних відео

Окремо варто відзначити музичні відео для малюків. На YouTube та інших сервісах можна знайти величезну кількість відео – анімованих або за участю дітей і дорослих. У них використовують просту англійську для найменших. Мелодії супроводжуються титрами в стилі караоке. Малюки дуже люблять подібний формат навчання та з радістю підспівують, що дозволяє збільшувати словниковий запас і випрацьовувати вимову.
 

 

Подібні заняття краще проводити в групах і під керівництвом вчителя, оскільки поодинці малюки часто соромляться співати. Добре, якщо першим починає співати викладач або хтось із дорослих.

Англійська для найменших через пісні й танці

Також майбутні поліглоти люблять танцювати під навчальні відео, де пісні супроводжуються простими рухами. Крім мовних навичок, це також дозволяє малюкам розвивати моторику.

Усі ми іноді любимо наспівувати почуті раніше пісні. Діти, на відміну від дорослих, не будуть відчувати незручностей від співу в будь-який момент, навіть на публіці. Така звичка сприяє не тільки розвитку навичок співу, а й збільшенню словникового запасу та поліпшенню вимови. 

Помилки в навчанні дітей англійської

Англійська для найменших і учнів шкіл часто викладається неправильно. Головна з помилок – зацикленість на іменниках у процесі навчання. Малюки можуть безпомилково назвати всіх тварин, але абсолютно не здатні побудувати елементарні фрази. Чому так? А тому що ми не говоримо тільки іменниками. Ми найчастіше говоримо питальними словами, стверджувальними фразами й дієсловами. 

Набагато ефективніше навчити малюків корисних фраз англійською мовою:

  • просити щось за допомогою короткої фрази «give me ..., please»;
  • питати дозволу словами «can I have ...?».

У процесі гри з однолітками ставте запитання малюкові на зразок «What is her/his name?». Здається, занадто складно, але ні. Чуючи фрази англійською, найменші діти звикають до мови, до п'яти років у них вже формується базовий словниковий запас і розуміння структури мови. Далі в школі їх уже просто вчать, як ці самі слова та фрази грамотно писати.

Також не варто обмежувати дитину відповідями «так» або «ні». Учіть дитину відповідати повними реченнями:

  • Yes, I do.
  • Yes, I can.
  • No, you don't.

Якщо одразу привчати малюка до правильної граматики англійської в найменшому віці, пізніше у нього не буде проблем з усіма цими незрозумілими правилами.

Із щоденною практикою будь-яка дитина швидко освоїться й напрацює хорошу базу, яка буде міцним фундаментом для отримання знань в майбутньому. Плюс до домашніх вправ радимо вивчати англійську для найменших на курсах, де:

  • використовуються унікальні методики, розроблені спеціально для дітей дошкільного віку;
  • враховуються сензитивні періоди дітей під час складання програм навчання;
  • багато цікавих інтерактивних занять, на яких дитині буде легко та весело вивчати англійську.

 

Сергій Бегінін

 

Дата публікації: 1 лютого 2021