"Де проходити тестування? Скільки коштує? А якщо я не приживусь із сім'єю?" Такі питання можуть виникнути у того, хто щось чув про FLEX, але не дуже заглиблювався у цю тему. Ми вирішили знайти відповіді на ці питання, і допомогла нам учасниця FLEX-2011 Ірина Драпак (викладач Грін Кантрі).

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів 

Іра, розкажи таки - що таке FLEX? 
Це програма для учнів шкіл, яка дає змогу подорожувати до США, навчатися в американській школі протягом одного академічного року і проживати у американській родині.

Як взяти участь у програмі FLEX?
Потрібно дізнатись, у якому місті і коли відбуватимуться перші етапи відбіркових тестів, прийти і просто взяти участь у тестуванні. FLEX організований організацією American Councils for International Education. На їхньому сайті можна знайти інформацію з датами і місцем проведення першого відбіркового етапу. Зазвичай це у вересні на початку місяця. У деяких школах розповідають про це і запрошують всіх охочих взяти участь. Я дізналась про FLEX у своїй школі, нам розказала про цю можливість вчителька англійської. Щороку є певні обмеження стосовно віку учасників і того класу, в якому вони мають навчатися. Фактично, це учні 9-11 класів. 

Як покроково ти потрапила в Америку?
Відбір проходив у три етапи. Перший - це короткий тест, який триває десь 15-20хв, результати оголошують у той же день. Другий тур - це написання трьох есе, які відправляються у Вашингтон для оцінювання незалежною комісією. Третій тур - це зустріч з учасниками та їхніми батьками. На цій зустрічі кожен учасник отримує анкету, на заповнення якої надається два тижні, після цього анкета має бути повернена до офісу American Councils у Києві. Після зустрічі ми також писали два невеликих твори англійською і писали тест. Він складався з аудіювання та письмової частини. Крім того, ще була робота у групах (5-8 учнів). Ну а далі - отримала лист про те, що пройшла. І почала готуватись до поїздки. 

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів, 2

Чи має значення рівень англійської?
Так, бо перший етап саме це і перевіряє, проте тест досить не складний. Мені здається що на той момент, коли я складала тест, у мене був десь А2 чи ледве-ледве B1. Тому ви повинні розуміти, що саме вам кажуть і як на це відповісти. Завдання на тесті більше направленні не на граматичні знання, а на усвідомлення і розуміння. Тобто ви скоріш за все НЕ натрапите на завдання "вставте правильний артикль" чи "поставте дієслово у правильній формі", а швидше побачите "Ви послухали трек. Що, згідно прослуханого, не збирається робити хлопчик, про якого йшла мова?" і тп. 

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів, 3

Як це бути протягом року далеко від дому, рідних, друзів?
Перед програмою всі учні проходять так звану передвиїзну орієнтацію. Там учасники програми минулих років разом з організаторами програми готують нових учнів до різних нових досвідів: як мати справу з культурним розмаїттям, навчають толерантності, розповідають про рутину американського тінейджера, яка вас чекає. Також вчать планувати бюджет і, крім того, готують до того, що під час перебування може виникнути homesickness, тобто сильна журба і сум за рідними, близькими і друзями в Україні. Але зазвичай учасники Флексу настільки зайняті справами у США, що на сумування за домом немає часу: всі навчаються в школі, знаходять нових друзів, проводять з ними час, приймають участь в різних шкільних колективах, гуртках, займаються доброчинністю, організовують свої проекти. Я, наприклад, була членом National Honor Society, Key Club International та FCCLA. За цими всіма клопотами рік проходить дуже швидко, весело і енергійно, а тому нескладно навіть і без своїх друзів та родини.

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів, 4

Які умови проживання?
American Councils разом з місцевими приймальними організаціями обирають для прийому учнів тільки такі сім'ї, які справді прагнуть такого досвіду: приймати у себе вдома тінейджерів з іншої країни і можуть забезпечити належні умови. Умови побуту можуть бути надзвичайно різні і залежать від сім'ї. З необхідного мінімуму є такі вимоги: учень має мати власне ліжко і мешкати або у власній кімнаті, або у спільній кімнаті з дитиною такої ж статі і сім'я має забезпечити мінімум 3 прийоми їжі щодня. Все решта варіюється. Придатність помешкання перевіряється місцевими приймальними організаціями. Я жила у невеликому містечку Columbus у штаті Indiana. В сім'ї було двоє старших дітей, але вони були вже дорослими, жили окремо від батьків. У мене була власна кімната, нічого особливого, але я була задоволена умовами. Моїм обов'язком було підтримувати чистоту в своїй кімнаті та щоразу витягувати посуд з посудомийки і розставляти на свої місця.

 

Що робити, якщо неможливо знайти спільну мову з батьками? У вас різні ідеології, цінності, і ти розумієш що ти не зможеш жити рік разом з цією сім’єю?
Таке трапляється вкрай рідко. Зазвичай для фокусу обирають людей, які готові толерувати різного типу сім'ї, незалежно від того чи вони африканського, чи азіатського, чи південноамериканського походження; чи батькам по 25 чи по 65; чи вони християни, чи буддисти, чи мусульмани, чи байдужі до релігії; чи вони живуть у центрі великого міста, чи у маленькому містечку на околиці біля ферми; чи вони республіканці чи демократи; чи шлюб одно- чи різностатевий і т.п. Крім того, на останньому етапі відбору учні заповнюють анкету у якій розповідають, що люблять і чим цікавляться. Таку ж анкету заповнюють і сім'ї. Таким чином підбирають сім'ю, яка стала б найкращою комбінацією, щоб разом дружно жити. Але коли справді виникає конфлікт, то потрібно звернутись до так званого місцевого представника приймальної організації, який є у кожного учня, і є незалежним від приймальної сім'ї. Спілкування і періодичні зустрічі з ним є обов'язкові. Він може подбати про залагодження конфлікту, або в крайньому випадку зайнятись пошуком нової родини. Але знову ж таки, FLEX навчає вмінню співіснувати з різними людьми і могти розуміти і приймати іншу точку зору, при цьому не поступаючись своєю позицією. Завданням цього місцевого представника є дбати про те, щоб у штатах учасникові флексу було комфортно і реагувати на якісь його потреби. З моїх друзів ніхто не міняв сім'ї, але гіпотетично це можливо.

Скільки коштів ти витратила на участь у програмі?
Аніскілечки! Всі перельоти, візу та інші дрібниці оплачують American Councils. Все, що я витратила - це пару гривень на фото для анкети і візи. Тому, це просто нереальний шанс ось так безкоштовно потрапити до США.

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів, 5

Що дала сама програма (крім рівня англійської, звісно)?
Дуже багато. По-перше, open-mindness, здатність бути відкритим до нового досвіду, людей, культур, приймати виклики. По-друге, розуміння приналежності до свого community, тобто своєї общини, частиної якої ти є і на розвиток якої ти можеш впливати, беручи справу в свої руки, організовуючи громадські проекти чи просто допомагаючи сусіду. По-третє, зв'язки. Зазвичай флексери, що повертаються в Україну, спілкуються між собою, організовують періодичні зустрічі, обговорюють якісь плани, нові проекти вже тут, в Україні.Ти майже завжди можеш бути впевнений, що інший випускник програми FLEX тебе підтримає і допоможе в різних справах, якщо у цьому виникне потреба. Ну і звичайно, програма породжує або посилює жагу до мандрів і пригод.

 

FLEX 2021-2022

 

З міркувань безпеки, пов’язаних з пандемією коронавірусу, восени 2020 року програма FLEX проводитиме тестування ОНЛАЙН на 2021 – 2022 навчальний рік. Заявники можуть брати участь у процесі відбору з будь-якого місця, де є доступ до Інтернету, використовуючи мобільний телефон або комп’ютер.

Конкурсний відбір проходить у три етапи з вересня по грудень в онлайн-форматі:

І тур – заповнення аплікаційної форми та написання трьох невеликих творів на задані теми англійською мовою протягом 10 днів з моменту подання заявки.
Аплікаційна форма доступна з 1 вересня по 15 жовтня 2020 року на сайті  https://ais.americancouncils.org/flex
При реєстрації кожен учасник має завантажити відскановану та підписану учасником та одним з батьків/опікунів згоду на обробку персональних даних. Зверніть увагу при заповненні згоди: підпис суб’єкта – це підпис учасника програми, підпис представника – це підпис одного з батьків/опікунів.

ІІ тур – складання короткого письмового тесту з англійської мови.

ІІІ тур – заповнення анкети, написання творів англійською мовою,  співбесіда з кожним учасником  та стандартизований тест з англійської мови.

Запланована дата початку – листопад 2020. Учасники, що пройшли до 3-го туру, будуть запрошені до участі офісом Американських Рад у Києві.

Заключний етап:
Після отримання анкет від учасників всі документи третього туру відсилаються до Вашингтону для розгляду незалежною комісією. Після прийняття рішення комісією, Офіс Американських Рад в Вашингтоні, надає інформацію листом стосовно статусу учасника (фіналіст/альтернативний кандидат/не пройшов) через офіс Американських Рад в Києві. Фіналісти та альтернативні кандидати програми будуть визначені у квітні-травні наступного року. Наразі точна кількість фіналістів та альтернативних кандидатів невідома.

Після оголошення результатів учасники програми займаються підготовкою необхідних документів для отримання американської візи. Влітку фіналісти обов’язково проходять програму передвиїзної орієнтації. Учасники програми FLEX вирушають до Сполучених Штатів Америки у серпні 2021 року, в Україну вони повернуться у травні-червні 2022 року.

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів, 6

Для того, щоб взяти участь у тестуванні в 2020 році, учасники мають відповідати всім нижче наведеним критеріям:

  • Дата народження: 01.01.2004 -15.07.2006;
  • На момент подання заявки бути зарахованими та відвідувати середню школу у тій країні, в якій учасник буде проходити тестування;
  • Навчатися в 8, 9 або 10 класі школи;
  • Володіти англійською мовою;
  • Бути громадянином України;
  • Відповідати вимогам візи J-1;
  • Конкурсант не мав перебувати у США більш ніж 3 місяці впродовж останніх 5 років.

Запрошуємо учнів з інвалідністю, які відповідають наступним критеріям, взяти участь в програмі:

  • Дата народження: 15.02.2003 -15.07.2006;
  • На момент подання заявки бути зарахованими та відвідувати середню школу у тій країні, в якій учасник буде проходити тестування;
  • Навчатися в 8, 9, 10 або 11 класі школи;
  • Володіти англійською мовою;
  • Бути громадянином України;
  • Відповідати вимогам візи J-1;
  • Конкурсант не мав перебувати у США більш ніж 3 місяці впродовж останніх 5 років.

Усі деталі про FLEX на офіційному сайті.

Розпитувала та дізнавалась усе про програму, Аріна Єна

Англійські можливості: FLEX - безкоштовна програма обміну учнів, 7

 

Дата публікації: 25 липня 2018