Ура-ура-ура! Канікули зовсім скоро! Літо, відпочинок і цілих ТРИ місяці без домашки… Але ж 3 місяці = 13 тижнів = 92 дні = 2208 годин та нових можливостей навчитися чогось нового! 

Літо – завжди гаряча пора для відпочинку, моря та, звісно, жодних думок про школу та навчання. Усі дорослі сперечаються про те, відпочивати влітку, чи все ж навчатися. І в цій статті ми з вами спробуємо розібратися із цим питанням.

Із настанням канікул батьки постійно думають: «А що ж робити?». І відповіді розходяться у двох напрямах. 

  1. Одні приймають позицію, що літо – це час для перерви, жодного навчання! Діти так довго вчаться, вони мають повне право на заслужений відпочинок без книжок та домашки. 

  2. Інші зі звуком останнього дзвоника готові закупити всю навчальну літературу й щодня займатися додатково, щоб наздогнати пропущене за рік. 
     

Англійська влітку – вчитися чи відпочивати?


І хто правий? 

Я вважаю, обидві сторони батьків мають рацію. Дійсно, навчальний рік дуже виснажує дітей як з фізичної, так і з моральної точки зору, і відпочинок дає можливість стабілізувати психологічний стан, зняти напругу та налаштуватися на новий навчальний рік. Проте зовсім не хочеться втрачати час, який можна провести з користю. 

Але де ж тоді золота середина?

Особисто для мене – це компроміс та позиція, що дозволяє розвивати здібності та знання дитини, а також отримувати нові – через ігри, спілкування та рутинні, повсякденні справи. 

Існує поняття lifelong learning, так зване безперервне навчання. Це процес постійного саморозвитку та вдосконалення професійних навичок, словом – звичка навчатися довжиною в життя. 

Бажання розвиватися та нашаровувати чи закріплювати знання необхідно розвивати в дітей із ранніх років. І школа – найкращий час для цього, адже ми знаємо, що більша половина наших звичок родом із дитинства. Варто вчитися раціонально керувати своїм вільним часом та проводити його з користю.
 

Англійська влітку – вчитися чи відпочивати? - 2


Чому все ж варто продовжувати навчання влітку?

  • Неперервність навчального процесу

Будь яка інформація має властивість забуватися без регулярного повторення. Тому й важливо не робити тривалі паузи, щоб бути в тонусі та не заохочувати в собі лінощі.

  • Свобода темпу

Влітку немає обмежень чи додаткових регулярних обов'язків (уроки в першій половині дня чи виконання домашніх завдань у другій). Спокійно можна обрати розклад, за яким буде комфортно вчитися.

  • Вдосконалення знань

Літо – це пора, коли в комфортному для себе темпі можна поліпшити знання та наздогнати те, що було пропущено протягом навчального року. 

 

Літо з Грін Кантрі – це можливість підтягнути англійську в компанії однолітків та улюбленої школи.

Деталі про програми тут

 

Цілих три місяці відпочинку… Чому б не організувати їх так, щоб вони пройшли з користю для світогляду дитини, її інтелектуального розвитку та, що дуже важливо, хорошого настрою? Адже літо – найкращий час, щоб пізнавати світ і відкривати нове. Тому слід створювати умови, в яких навчання буде пізнавальним і цікавим, а слово «вчитися» просто замінити на слово «дізнаватися».

Англійська влітку – вчитися чи відпочивати?

Тетяна Літинська, старша викладачка Грін Кантрі

Тетяна Літинська

 

Дата публікації: 1 квітня 2021