Вивчення іноземних мов під час тривалого перебування вдома (на вихідних, канікулах чи карантині) завжди викликає неабиякі труднощі для батьків. Спробуємо розібратись як організувати дозвілля так, щоб провести час із максимальною користю та перетворити вивчення іноземних мов у приємну рутину, а не стресовий обов’язок як для дитини, так і батьків. 

З чого почати?

Не секрет, що основою будь-якої діяльності є мотивація. Без мотивації не лише вивчення мови, але й ігри, хобі та дозвілля стають винятково механічними процесами. Саме тому спільне проведення часу вдома ідеально підійде для опрацювання цього аспекту.

Мотивація ≠ ідеальне володіння мовою

Одна з найбільших перешкод у тому, щоб включити іноземну мову до повсякденного життя поза школою чи курсами - відчуття недосяжності її вивчення та страх помилок, а також відсутність розуміння навіщо її слід вивчати на канікулах та поза школою. Перш ніж переходити до будь-яких вправ чи ігор поговоріть на тему “Навіщо мені та англійська?”, починаючи від більш загальних питань, на зразок:

  • “Коли в Україну приїжджають іноземні туристи чи зірки з концертами і говорять українською (хоча б кілька слів), ти глузуєш з них чи відчуваєш вдячність за те, що вони проявили інтерес до твоєї мови та культури?”

  • “Якщо іноземець зробить помилку в реченні, ти спробуєш його зрозуміти чи сміятимешся з нього?” 

  • “Що відчувають та думають англомовні туристи, коли в Україні до них звертаються англійською?”

“Кому легше буде знайти спільну мову: людині, яка знає лише рідну мову, чи тій, хто знає ще кілька (навіть якщо не ідеально) іноземних мов?”

Англійська на канікулах. Що робити батькам і дітям
 

Подібна дискусія надзвичайно важлива, щоб дитина сама дійшла до висновків про необхідність та переваги вивчення іноземної мови. Уже після цього варто говорити про більш конкретні цілі та мотиватори, характерні саме для неї. Для прикладу: ваша дитина любить грати в комп'ютерні ігри, робить вона це поза системою шкільного навчання, тож поговоріть з нею про знання англійської мови саме в цій сфері:

  • В які ігри можна грати, якщо знаєш англійську мову?

  • Який відсоток ігор випускається англійською мовою? Який відсоток ігор дубльовані/перекладені українською?

  • Які тематичні сайти/спільноти/YouTube канали є найпопулярнішими та якими мовами вони доступні?

  • У випадку з онлайн-іграми, як цікавіше грати: з гравцями з рідної країни чи зі всього світу? 

  • Якщо ти візьмеш участь у кіберспортивних змаганнях/виставках ігор/фестивалях, якою мовою будуть проходити переважна більшість подій?

  • Що ти втратиш, якщо не знатимеш англійської?

Чим більш конкретними будуть переваги, які називатиме дитина, тим вірогідніше, що її мотивація зростатиме.

І найголовніше - ваш персональний приклад. Поясніть чому ви вивчаєте іноземні мови, чим вам допомагає англійська, або ж навпаки, розкажіть чого вам бракує і що ви не можете робити через її незнання. Якщо батьки чудово живуть без англійської, то навіщо ж вона буде потрібна дитині? 

Англійська на канікулах. Що робити батькам і дітям, 2

Ігри та активності для спільного дозвілля

Іноді зовсім необов’язково вигадувати велосипед, варто пильніше поглянути на вже існуючі ігри та хобі для адаптації, наприклад:

  • “Монополія”: перейдіть на англійську версію гри (якщо дозволяє рівень англійської у дитини) або вивчайте до кожної гри кілька тематичних слів (наприклад, на тему shopping, transport, how much/how many, Where is …?  тощо).

  • “Дженга”: при кожному кроці гравець має назвати нове слово або речення на задану лексичну чи граматичну тему, записати його в бланк, в кінці гри програвший повинен вигадати історію зі всіма названими словами/реченнями.

  • “Alias” (або ж “Шаради”): найпростіший варіант: показувати чи малювати загадане слово англійською, важчий - відгадувати слово, задаючи навідні питання (“Is it yellow?”, “Is it an animal?”, “Where does it live?” тощо).

  • Хрестики-нулики”, “Морський бій” та подібні ігри: заздалегідь підготуйте список питань англійською, які необхідно задавати опоненту: щоб зробити хід, гравець повинен правильно відповісти на питання чи виконати якесь міні-завдання. 

Для молодших школярів:

  • “Find something…”: поставте таймер, за який дитина повинна знайти якісь предмети за їх описом чи характеристикою (“Find something blue/ old/big”, “Find 3 notebooks” тощо) .

  • “Липкі записки”: причепіть папірці із завданнями (з літерами, з яких необхідно почати слово, питаннями, або словами і реченнями для перекладу) на стіни, двері чи підлогу, по-черзі кидайте м’яч та виконуйте завдання з папірця, у який влучили.

  • Будь-які рухливі ігри, до яких можна додати завдання та міні-призи за виграш. Список ігор для адаптації можна знайти тут: https://pedpresa.com.ua/201548-55-energijnyh-igor-vdoma.html 

Англійська на канікулах. Що робити батькам і дітям, 3

Започаткування власних традицій

Чи є у вашій родині якісь особливі ритуали чи власні традиції, такі як щотижневий день без гаджетів, щоденна спільна сімейна вечеря чи щонедільна прогулянка в парку? Спробуйте поступово ввести вивчення англійської у ваше спільне дозвілля та перетворити його на окрему сімейну традицію, наприклад:

  • Почніть із 15 хвилин на день, протягом яких ви будете грати в гру, спілкуватись чи вчити улюблені пісні. Кожного дня час можна поступово збільшувати разом із обсягом завдань чи ігор.

  • Введіть щотижневі заняття спільним хобі англійською: приготування печива, фітнес під англомовне відео, перегляд мультфільмів, настільні ігри, похід до магазину тощо. Чим природніше це хобі буде для вас, тим легше буде подолати мовний бар’єр.

  • YouTube/Netflix time: знайдіть новий спільний канал, серіал чи мультсеріал, який буде цікавий вам обом та виділіть час для його перегляду англійською. Невелика тривалість серії чи влогу, можливість перегляду з  субтитрами та кілька слів на вивчення, що зустрічались під час перегляду принесуть значні результати.

  • Щомісячна винагорода за вивчення мови, наприклад, постер, улюблена гра, шкарпетки з написами, чашка, канцелярія, іграшки тощо, які мали б будь-які елементи англійською мовою.

Не варто робити будь-що зовсім нетипове для вашої сім’ї, заняття повинні бути приємні та не викликати жодного стресу у будь-кого з учасників. Вивчена лексика та граматика, що напряму асоціюватиметься з приємними спогадами від улюблених справ запам’ятається надовго і змотивує дитину розширювати теми для вивчення англійською, а започаткована традиція допоможе підтримувати вже існуючий рівень та закріплювати пройдений матеріал навіть під час тривалих перерв, відпочинку чи канікул.

 

Англійська на канікулах. Що робити батькам і дітям, 4

Пам’ятайтещоб займатись з дитиною вдома та заохотити її вивчати мови, ви повинні проявляти до процесу не менший інтерес. Запорукою успіху у цьому є не ваше ідеальне знання мови, а підготовка, бажання вчитись разом з дитиною та готовність виділяти процесу сили і час на постійній основі, перетворивши вивчення мови на щоденне та приємне хобі.

 

Англійська на канікулах. Що робити батькам і дітям, 5

Трикіша Валерія, викладачка Грін Кантрі

Англійська на канікулах. Що робити батькам і дітям, 6

Дата публікації: 4 січня 2021