У якийсь момент вас просто завалили порадами, як поліпшити мову: записуйся до спікінг-клубів, читай-слухай, вирушай за кордон, вивчи 10000 слів. Наче чим більше себе навантажити, тим вище стрибне рівень. Але ні. Чому підхід "більше - краще" не працює? Ми розібралися і підібрали вправи, які дійсно варто ввести до свого англійського раціону.
 
TIP 1: для батьків (оскільки англійську мову потрібно починати вивчати з раннього віку!)
Більшість мам і татусів стурбовані питанням: з якого віку дитині потрібно вивчати англійську? Багато лінгвістичних шкіл починають навчати англійської мови з 3 років. Раніше цього віку не рекомендують, бо у дитини повинно сформуватися мовлення рідною мовою.
Проблема більшості батьків полягає в тому, що вони просто не знають, з якого боку підступитися до англійської мови і з чого ж почати вивчати її з малюком. Діти використовують будь-яку можливість, щоб побути разом з мамою. І не просто побути поруч, а пограти разом.
У віці від 3-7 років дитина все пізнає в грі. Тому й англійську мову потрібно вивчати граючи. Те, що дитині цікаво, вона швидко запам’ятовує. Малюки вивчають мову, слухаючи, спостерігаючи і повторюючи через пісні, віршики та гру.
Діти люблять вірші, пісеньки і казки, так подаруйте їх їм! Вірші та пісеньки добре запам’ятовуються, що дає можливість швидко збільшити словниковий запас дитини. Найважливіше полягає в тому, що чим більше слів почує дитина, тим більше запам’ятає. Англійські пісеньки допоможуть сформувати правильну вимову і запам’ятати нові слова.
Від народження до 6 років ваша дитина, немов губка, вбирає все, що ви вимовляєте і робите. Тому це найкращий час для батьків, щоб приділити увагу саме вивченні англійської.
Дивіться, співайте і вибирайте слова і фрази, які можна ввести в повсякденне життя. Розширюючи словниковий запас, особливу увагу приділяйте дієсловам, так як саме вони допоможуть вникнути в сенс іноземної мови.
 
6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської
 
TIP 2: для учнів 9-12 років
Починаючим з рівня Beginner (A1) і Elementary (A2) рекомендуємо:
  • наклейте в квартирі sticky notes, позначивши назви всіх речей англійською, кожен раз, взявши до рук той чи інший предмет, промовляйте назву вголос;
  • обов'язково записуйте нові слова кудись від руки, а не тільки повторюйте усно, влаштовуйте собі час від часу самодиктанти;
  • можете створити електронний словник в Quizlet, щоб повторювати лексику на телефоні (проте це не скасовує завдання виписувати слова);
  • починайте читати адаптовану літературу або дитячі казки.

6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 2

TIP 3: для учнів 13-15 років
Починаючи з Pre-Intermediate (B1):
  • слухайте подкасти для свого рівня, наприклад, Learn English Podcasts (за ці якраз варто братися з рівня В1);
  • пишіть вдома короткі диктанти під диктовку нейтів спікерів Dailydictation і звіряйте відповіді на наступний день;
  • слухайте англомовну музику;
  • читайте лірературу мовою оригіналу (часто в книгарнях можна знайти літературу, де вказано рівень, який тобі потрібен)
  • одразу подумки або вголос переказуйте інформацію, яку дізнались!

6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 3

TIP 4: для учнів 16-17 років
Переломний момент: B1+
Intermediate — найбільш глобальний етап в навчанні, тому що саме на цьому рівні повинен зникнути мовний бар'єр. Часто студенти не відчувають прогресу і саме тут здаються.
 
6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 4
Починаючи з рівня Intermediate (B1+):
  • почніть вести англійською Instagram або Twitter. Повідомлення короткі і ймовірність помилки дуже мала. Якщо маєте щоденник — перетворіть його на English Diary;
  • встановіть англійську мову як основну на всіх девайсах і програмах, якщо граєте в комп'ютерні ігри —  зареєструйтеся в англомовній зоні;
  • побільше пишіть англійською — якщо немає ідей, візьміть 7 за рахунком книгу на полиці, відкрийте 7 сторінку, відрахуйте 7 речення зверху — і почніть свою історію з нього.
  • переглядайте часто фільми, серіали англійською цього рівня, це розвине миттєве розуміння англійської та подумки аналізуйте. Або обговорюйте англійською з друзями.

6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 5

TIP 5: для учнів 17 років і старших
Ще трохи піднатиснути: B2
З рівнем вище середнього відкривається купа можливостей, можна подавати резюме на роботу або вступати до закордонного університету.
Починаючи з рівня Upper-Intermediate (В2):
  • читайте неадаптовану літературу, але спробуйте щось новеньке — сучасну легку прозу, наприклад;
  • встановіть на телефон подкасти Learn English Podcats від British Council або слухайте 6 Minute English від BBC, дивіться відео TED Talks — спочатку можна з субтитрами, але поступово вимикайте (можна встановити додаток на телефон);
  • по можливості, проведіть час за кордоном (щоб це було ефективно, не менше 2 тижнів), знайдіть друзів по листуванню;
  • об'єднайте вивчення англійської з предметами з вашої сфери інтересів, є безліч безкоштовних освітній курсів на Coursera, EdX або FutureLearn.

6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 6

TIP 6: для любителів вивчити іноземну мову віком 20 років і старших
Майже досягли мети: С1-С2
Найвищі рівні володіння мовою — Advanced і Proficiency — називають native-like, адже мова нарешті стає органічною.
На рівнях Advanced (С1) і Proficiency (С2) корисно:
  • дивитися фільми англійською по кілька разів, запам'ятовувати фрази акторів і розігрувати сцени з фільмів з тією ж інтонацією;
  • братися за будь-яке читання — неадаптовані книги і статті;
  • робити переклади англійських текстів на рідну мову і навпаки;
  • допомагати студентам більш низького рівня — пояснювати правила родичам, дітям або друзям (тоді граматика остаточно розкладеться по поличках);
  • брати участь в дебатах, розмовних клубах;
  • складати міжнародні іспити (підговтовка до них складніша за курси загальної англійської);
  • знайти можливість застосовувати мову на робочому місці.
  • створювати історії: вчені вважають, що вигадування історій, планування деталей та змістове об’єднання вивчених слів активують зв’язки між нейронами в головному мозку та краще закріплюють інформацію.

6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 7

 
Насправді, вивчення іноземної мови - це ціле мистецтво! Тому, творіть, навчайтеся та насолоджуйтеся і пам’ятайте: достатньо знати 2000-3000 слів для розуміння 90% розмовної англійської. Ще 800 слів потрібні для ведення бізнесу. Працюйте над цим!
 
Зібрала рекомендації для вас, Катя Шевченко
6 tips: Як прискорити прогрес у вивченні англійської, 8
Дата публікації: 14 вересня 2018