Дитячий  табір .... Напевно, кожен, особливо якщо йому за 40, має свої спогади на цю тему. Хтось там марширував ще зі значком юного ленінця, хтось просто проводив час в пострадянських дитячих літніх таборах. Однак, часи змінюються і цей досвід далеко не завжди дає відповідь на питання - а чи варто відправляти свою дитину в літній табір? Адже це зовсім не безкоштовно і не зрозуміло, чим вона там займатися буде ...
Що ж дають дитині якісний сучасний табір? 
 
ЗНАННЯ та ВМІННЯ
Однозначно, найбільш вагомою перевагою багатьох сучасних літніх таборів є те, що в них, поряд з відпочинком, діти вчаться чогось нового. Тематичні табори можуть бути присвячені вивченню іноземних мов, розвитку творчих здібностей, туризму і спорту, тощо. В хорошому таборі ваша дитина буде займатися з кваліфікованим викладачем, який, найчастіше, дасть фору шкільному вчителеві. Невеликі групи та індивідуальний підхід до дитини дозволять їй швидко, легко і з задоволенням освоювати нові для себе знання та навички.
Табори люблять зараз називати себе модним словом "ПРОЕКТНІ". Це означає, що протягом табору діти отримують ряд вмінь та навичок, які стануть в пригоді у майбутньому, а підсумком є продукт, напр. звітний концерт, фільм, показ мод чи ін.
 
5 причин відпустити дитину у табір
 
 
САМОСТІЙНІСТЬ, ПІДНЯТТЯ САМООЦІНКИ
В хорошому таборі створюються умови для індивідуального розвитку дитини, його особистісного зростання. Заохочення ініціативи, шанобливе ставлення до думки дитини, делегування йому повноважень (нехай навіть в ігровій формі) дозволяють дитині як мінімум, повірити в себе, як максимум - відчути себе Бетменом=)
Діти вчаться відповідати за себе, працювати в команді. Для них табір - це шанс зіграти нове життя, нову роль. На табір із звичного життя дитина не переносить "клеймо" відмінника чи двієчника і має можливість проявити себе у незвичному амплуа. Часто дітям пропонують обрати "ігрове імя", тобто те, яким вона користуватиметься протягом всього табору.
 
5 причин відпустити дитину у табір, 2
 
ДРУЗІ
Нові знайомства дозволяють розкривати нові інтереси, знаходити однодумців, отримувати нову інформацію. Завдяки сучасним технологіям таборові звязки можуть перерости у міцну тривалу дружбу, адже так легко продовжити знайомство у скайпі чи соціальних мережах. Відвідавши кілька разів літній табір, дитина запросто може розширити коло своїх приятелів до кордонів всієї країни і не втрачати з ними зв'язок. 
 
5 причин відпустити дитину у табір, 3
 
СОЦІАЛІЗАЦІЯ
Спілкування з однолітками. На перший погляд, з цим все зрозуміло. Соціалізація важлива, вона має місце і в школі і в спортивній секції і т.д. Однак, спілкування, яке проходить між дітьми в рамках туристичного походу або тривалої, захоплюючою і динамічної гри, набагато більш захоплююче і корисне, ніж звична тусовка з приятелями у дворі після школи. Тому що таке спілкування відбувається в позитивному полі і грамотно модерується дорослими. В такому середовищі навіть можливі конфліктам підуть дитині на користь.
Важливими є навики самостійно вирішувати побутові питання, конфлікти, відстоювати свої потреби, висловлювати думку. З табору діти повертаються дорослішими і щасливішими :)
 
5 причин відпустити дитину у табір, 4
 
 
ДОРОСЛІШАННЯ
Куди ж без цього. Гіперопіка дітей з боку батьків в даний час, напевно, проблема не менша, ніж споживання дитиною солодких газованих напоїв і снеків замість їжі. Дитячий табір, безумовно, має величезний позитивний терапевтичний ефект в цьому питанні, як на дітей, так і на батьків. Перші вчаться самостійно готувати собі одяг на день, прибирати ліжко і підтримувати кімнату в чистоті, а другі усвідомлюють, що якщо в період заїзду поговорити з дитиною по телефону всього лише раз за день-два, то Сонце не погасне і життя прекрасне!
Але найголовніше, напевно, не в цьому. Справа в тім, що в хорошому таборі дитина буде відчувати себе щасливою. А щасливе дитинство - це саме те, чого батьки бажають своїм дітям в першу чергу. Чи не так?
 
5 причин відпустити дитину у табір, 5
Дата публікації: 18 квітня 2016