«Не катайся на стільці!», «Не жуй під час заняття!», «Вимкни плеєр!», «Не малюй на уроці!» ....
В нас сформувався образ того, що людина концентрується найкраще у безшумному вакуумі, пришпиленою до стільця. 
Але чи це насправді так?
 
Уявіть себе, наприклад, директором величезної корпорації (ну або ж згадайте себе на робочому місці). Ви маєте цілий місяць працювати над фінансовою стратегією і лише над нею. В якому випадку Вам буде спокійніше і комфортніше:
- коли Вас ізолюють у кабінеті, ніхто не приходитиме, не спілкуватиметься, більше того, Вам відключили інтернет – щоб не відволікатися на соцмережі і все таке, тобто і з нету новин не почитаєш. Ви ВЗАГАЛІ не знаєте, що відбувається зараз із Вашою компанією. 
- Ну або ж коли Вам періодично приносять звіти, надсилають новини про стан справ, Ви через вікно кабінета бачите й трошки чуєте як працюють ваші співробітники... 
 
Виявляється, що мозку для концентрації навпаки потрібні сигнали з різних каналів, що означатимуть – «В нас все в порядку! Працюємо, Кеп!».
Пропонуємо Вам поексперементувати та підібрати способи зосередитися, найкращі саме для Вашого непосидючого чуда.
 
Перед виконанням завдання Х корисно зробити таке:
 
1) Дихальні вправи – насичуємо мозок киснем. Звісно, найкраще це робити на свіжому повітрі (балконі / при відкритому вікні / у добре провітреному приміщенні).
 Для старших можна просто глибоко подихати. 
Для молодших - повидувайте мильні бульбашчки або ж пограйтеся в ігри із соломинками. Наприклад:
- подихом треба забити помпончик або кульку з паперу в імпровізовані ворота;
- гонки – чий м’ячик швидше пройде заплановану трасу;
- побурліть якнайдужче воду в стаканчику.
 
10 способів допомогти дитині зосередитися
 
2) «Прожмякування» - насичуємо мозок інформацією, що всі частини тіла на місці і в порядку. Прожмякуємо, прохлопуємо тіло, руки, ноги, голову дитини. Сюди ж доречні більшість фізичних вправ, стрибки. 
 
3) Жартівливі загадки на уважність – запускаємо мозок. Гумор чудово знімає напруження, яке часто заважає думати. 
Ось наприклад (ви читаєте, а дитина має швидко і, головне, правильно закінчити):
 
1. Вийшов зайчик погулять,
Лап у зайця рівно...
 
2. І Маринка, і Оксанка 
Триколісні мають...
 
4. Стука хто, як в барабан?
На сосні сидить...
5. Хвіст-віяло, на голові — корона,
Хіба є птаха краща, ніж...?
 
6. В барлозі взимку
Бачить сон
Кошлатий, 
Клишоногий...
 
Під час виконання завдання Х. Основна ідея – створити фонові «звіти» від усіх органів чуття. 
 
4) Важке на колінах. Під час сидіння покладіть на коліна щось важке (близько 2 кг). Це може бути мішечок із крупою, спеціальна іграшка або ж сонний кіт. Принцип простий – на ноги діє невелика сила, завдяки якій в мозок ідуть імпульси, що з ними все в порядку. Не вірите, що працює? А ось спробуйте прямо вже на собі!
 
5) Сенсорні м’ячики або еспандер для рукЗапропонуйте дитині іграшки для рук (еспандер, масажні кульки, низки намистин, тощо), щоб вона тримала й гралася в той час, коли має зосереджуватися впродовж тривалого часу.
 
10 способів допомогти дитині зосередитися, 2
 
6) Нестійке сидіння. Дивно, але якщо сидіти на нестійкому сидінні, то концентрація також покращується. Адже багато м’язів спини та ніг перебувають у тонусі. Мабуть, саме тому багато хто гойдається на стільці під час роботи. Спробуйте посадити дитину на фітбол, або ж на спеціальний балансувальний стілець на одній ніжці.
Такий стілець як і обтяжені ігршки, сенсорні м’ячики та ще ряд корисних цікавинок можна знайти в онлайн-магазині Сенсорія
 
10 способів допомогти дитині зосередитися, 3
 
7) Корисні «жуйки». Багато людей краще концентруються коли жують. Спробуйте поставити горішки та сухофрукти на столі дитини. Сюди ж якщо дитина поривається гризти чи смоктати олівець, спробуйте не забороняти, а запропонувати альтеранативу – спеціальні насадки на олівці, підвіски, дитячі гризунці (прорізувачі для зубок).
 
10 способів допомогти дитині зосередитися, 4
 
8) Стимулюючі аромати. Мабуть, всі чули про аромотерапію. Можете поставити на робочому столі арома лампу із ефірними олійками бергамота, м’яти, шалфея, лимона, евкаліпта, лаванди чи жасмину. Цікаво, що в Швейцарії, наприклад, вже є спеціальні компанії, які займаються впровадженням ароматичних технологій при облаштуванні офісів. Правильно підібрані аромати зменшили кількість помилок, які допускали секретарі фірми, на 54 %!
 
10 способів допомогти дитині зосередитися, 5
 
9) Музика з альфа-хвилями. Виявляється, що наш мозок постійно генерує хвилі різних частот. Від того, які хвилі переважають, залежить наш настрій, сонливість, зосередженість і ін. Виділяють 5 типів хвиль: дельта, тета, альфа, бета і гамма. Вважається, що для навчання найкраще підходить музика з альфа-хвилями. Для виконання завдань швидко, прийняття важливих рішень – бета-хвилі. Якщо треба вивчити вірш чи текст напам’ять, робіть це під «тета-музику». 
Як приклад, музика Джеффрі Томпсона з обробкою альфа-хвилями.
 
10) Яскравий стіл/скатертина/стіл із підсвіткою. Найкраще підійдуть жовтий, оранжевий та/або зелений кольори. Вони сприяють концентрації уваги та розумовій активності. Також хороший варіант – поставити неподалік робочого місця кольорову іграшку, картину тощо так, щоб на цей предмет можна було періодично переводити погляд. Якщо предмет знаходитиметься на відстані кількох метрів, то це заодно і допомагатиме знімати зорову втому: зміна фокусу близько-далеко. 
 
Бажаємо Вам та Вашим дітям хорошої концентрації на хорошому! 
 
10 способів допомогти дитині зосередитися, 6
 
 
 
Христя Козуб, 
 
старший викладач Грін Кантрі, 4 роки досвіду викладання. 
Дата публікації: 19 лютого 2018