Прокидаєшся в чудовому настрої… за вікном чарівний сніжок… заварюєш найсмачніший чай у світі… дивишся на календар… і ЩООО?! За 3,5 місяці твоє ЗНО з англійської мови! Як? Уже? Так швидко? 

Без паніки, calm down і вперед готуватися! А ми допоможемо тобі у цьому та навіть підготували маленький подарунок, який ти знайдеш нижче ;) Заінтригували? Тоді lets go :) 

 

 

Твій рівень володіння англійською мовою В1-В2, ти ознайомився з програмою тесту, знайшов цілу купу безкоштовних онлайн-ресурсів. Але що робити далі? Підготовка до ЗНО потребує багато зусиль, самоорганізації та часу. Регулярність – твоє все! Давай розглянемо кожну частину тесту та як ефективно до неї підготуватися. 

 

 

Listening 

Аудіювання – «новенький друг» у компанії інших частин тесту, оскільки це завдання з'явилося лише три роки тому. Але спираючись на власний досвід підготовки студентів до ЗНО – це найважча частина тесту для них. Чому? Ти чуєш запис двічі та маєш одразу визначитися з відповіддю. Третього шансу немає. Ти не зможеш повернутися та ще раз прослухати завдання. 

 

 

Тобто перший і найважливіший етап у підготовці до listening – натренувати своє вухо сприймати англійську. Для цього дивись англомовних блогерів, серіали чи фільми (але обов'язково з АНГЛІЙСЬКИМИ субтитрами), слухай пісні, подкасти. Лови коротку добірку корисних та улюблених посилань моїх учнів:

  • 6 Minute English – назва говорить сама за себе: ти обираєш цікаву для себе тему, слухаєш 6 хвилин подкасту, вивчаєш прописані слова та навіть можеш завантажити аудіоскрипт;

  • ELLLO – тут ти знайдеш неймовірно цікаві аудіозаписи відповідно до твого рівня та теми чи навіть країни, яка тебе цікавить. Великим плюсом є те, що після кожного аудіо ти знайдеш тест для перевірки розуміння прослуханого;

  • Puzzle English – хороший сайт для перегляду фільмів і серіалів англійською мовою.
     

ЗНО з англійської мови 2021: твій план підготовки


Але просто вміти слухати й чути – явно не достатньо. Наступний і дуже важливий крок – практика! Без неї нікуди. Особисто я раджу набивати руку на завданнях саме формату ЗНО. Для цього обов'язково виконай тести попередніх років, використовуй видання з тестами саме для підготовки до ZNO listening. Для прикладу:

  • Exam Booster B1-B2 Listening;
  • Go for ZNO Listening Comprehension.

Аудіювання в ЗНО складене за типом міжнародних іспитів PET (B1) та FCE (B2). Тому можеш використовувати тренажери із завданнями для підготовки до цих тестів. 

*Зверни увагу, що в завданнях 1-6 із вибором однієї правильної відповіді спікер в аудіо буде згадувати всі три варіанти, зазначені у відповідях, з яких ЛИШЕ одна буде правильна. Тому слухай уважно та одразу методом виключення відкинь варіанти, які НЕ задовольняють умову завдання.

 

Reading and Use of English

Підготовку до цих двох частин доречно об’єднати, оскільки читання є гарним джерелом для поповнення словникового запасу. Але давай по порядку. 

 

 

Reading

Завдань – багато, часу – мало. Це те, чим стурбований кожен, хто тільки починає підготовку. У Green Country ми вчимо наших студентів використовувати техніки scanning i skimming. Це так зване проглядання та вибіркове читання – незамінний інструмент для ЗНО. Це допомагає знайти у тексті необхідну інформацію, не витрачаючи часу на детальне читання. Щоб зрозуміти основну ідею тексту, достатньо проглянути його за технікою оглядового читання skimming. Ти переглядаєш текст, зосереджуючи увагу на основній його ідеї. На відміну від техніки skimming, scanning – це вибіркове читання. Воно передбачає, що ти шукаєш у тексті необхідну інформацію. У роботі з тестовими завданнями це дуже важливо, адже ти шукаєш відповідь на конкретне запитання, вчитуючись лише в необхідні тобі деталі. 

Використовуючи цей прийом, ти уникнеш паніки та стресу, коли зустрінеш у тексті незнайомі слова, які будуть збивати з пантелику. Твоє завдання – зосередитися на словах, які тобі зрозумілі, і незрозумілість окремих з них виявиться геть не проблемою. Ти дуже рідко зустрінеш в ЗНО фразу типу «very good», ти отримаєш її менш вживані синоніми «outstanding», «fantastic».
 

ЗНО з англійської мови 2021: твій план підготовки - 3

Use of English

Ось так плавно ми перейшли до ще одного sore spot серед абітурієнтів, що складають іспит з англійської. Існує помилкова думка, що заучування слів допоможе вдало впоратися з цією частиною. На жаль, це не так. 

 

 

  • Вивчаючи слово, звертай увагу на всі можливі його значення.
  • Знаходь та вчи синоніми.
  • Запам’ятовуй усі можливі форми слова у різних частинах мови.
  • Звертай увагу на те, з яким прийменником вживається те чи інше слово.
  • Не забувай про фразові дієслова, саме в них прийменник вирішує все!
  • Приділяй увагу на так званим «словам-пасткам» (historic – historical, economic – economical).

Щоб вивчити більше слів та синонімів і навчитися застосовувати знання на практиці, використовуй підручники:

  • Use of English B2;
  • English Vocabulary in Use B1-B2;
  • комплексні видання із типовими завданнями.

Також для запам’ятовування слів використовуй всіма улюблений Quizlet. Це онлайн-картки, за допомогою яких ти у форматі гри легко вивчиш потрібну лексику. Створюй власні або користуйся готовими та насолоджуйся навчанням. 

Ще один важливий компонент Use of English – граматика. Її не виділяють як окрему частину тесту, але вона завжди стане тобі в пригоді. Аналізуючи варіанти відповіді, звертай увагу на таке:

  • слова перед та після пропуску (для прикладу, після одних – вживаємо інфінітив, після інших – герундій) це допоможе відкинути одразу мінімум один варіант;

  • чи підходить відповідь за часом (ex. Present Simple чи Present Continuous);

  • чи підходить за формою (за сенсом потрібен Adverb (прислівник) чи Adjective (прикметник)).

Для практики граматики використовуй:

  • English Grammar in Use (Intermediate);
  • Grammarway 3, 4.

*Знання граматики знадобляться під час частини Reading (Task 7, де потрібно вставити пропущені частини речення в текст).

 

ЗНО з англійської мови 2021: твій план підготовки - 4

 

Writing

Письмова частина ЗНО – це власне висловлювання на запропоновану тему. У тесті воно подається у формі листа. Запам’ятай основні моменти для вдалого та якісного виконання:

  • формат (офіційний/неофіційний);

  • тема (лист має чітко відповідати темі);

  • обсяг (щоб висловити свою думку, в середньому, використовують 140-180 слів, АЛЕ ця цифра індивідуальна і залежить тільки від тебе);

  • логічність та зв’язність (не намагайся «лити воду», в ЗНО це зовсім недоречно! Достатньо розкрити всі задані умови, плавно переходячи від однієї до іншої. Для цього використовуй слова-зв'язки типу «firstly», «so», «in fact», «as a result»);

  • складні речення (раджу уникати їх. Це дозволить тобі на нервах не наробити граматичних помилок. Короткі, але правильно сформульовані речення – ось і весь секрет).

 

Ну і, звісно ж, тренування. Куди без цього? Тренуйся писати листи вдома. Бери теми із тестів попередніх років та працюй над ними.
 

ЗНО з англійської мови 2021: твій план підготовки - 5


Готуючи не перший рік учнів до ЗНО, я дійшла висновку, що все ж головний секрет якісної підготовки – це побудова самого процесу. Встанови свій графік та намагайся максимально дотримуватися його. Дуже важливо підходити до навчання комплексно. Схема: «почну з читання… через місяць навчуся писати листи...» – провальна. Чергуй види діяльності: спочатку вивчи 10 слів з усіма можливими синонімами до них, потім послухай цікавенький подкаст і виконай за ним завдання, знову повернися до слів, але спробуй погратися з ними в Quizlet, потім виконай завдання з читання.  

Ох і багато корисної інформації звалилося на тебе! Саме час обіцяного подарунка :) Ми зробили для тебе календар-трекер твоєї власної підготовки до ЗНО. Завантажуй і організовуй свій індивідуальний графік підготовки. 

Ось і все, voila – ти на правильному шляху! Я та команда Green Country – віримо в тебе ;)

 

Тетяна Літинська, старша викладачка Грін Кантрі

Тетяна Літинська

 

Дата публікації: 16 лютого 2021