У сучасному освітньому контексті, де англійська мова стала необхідністю, поняття рівнів володіння цією мовою є повною характеристикою якості знань та навичок. Якщо ви або ваша дитина стикались з вивченням мови (а це 100% так), то ви  напевно чули про такі абревіатури як: А1, А2, В1, В2, С1, С2. І, швидше за все, точно задавалися питанням, що ж вони означають. Тож пропонуємо розібратися :)

Перш за все потрібно розуміти, що існує загальноприйняті світові стандарти CEFR (Common European Framework for Languages) загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти.

Ця система представлена шкалою володіння мовою, в якій подано критерії, згідно з якими і відбувається оцінка рівня. Цей документ пропонує як загальний опис рівней, так і більш детальний по окремих навичках. За цією шкалою рівні мовної компетенції поділяються на три загальні групи: А (початкова), В (середня) та С (висока). У свою чергу кожна з цих трьох категорій поділяються на дві підгрупи, відповідно отримуємо шість рівнів: А1, А2, В1, В2, С1, С2. Досить часто початковий рівень розпочинається з рівня pre-A1, а іноді і Starter, звідси маємо навіть сім-вісім рівнів у залежності від методик, за якими працює школа.

На обкладинках більшості сучасних підручників можна побачити саме таку градацію (pre-А1-С2), часто з додатковою інформацією про те, якими знаннями має володіти людина, закінчуючи той чи інший рівень.

 

Рівні володіння мовами Green Country

 

У свою чергу, якщо мова йде про вивчення англійської мови дитиною початкової, середньої або старшої школи, то система рівнів ускладнюється. Так як рівня А1 можуть бути учні як у другому, так і в пʼятому, так і в одинадцятому класі, але ж рівень в усіх дітей буде різний. Як же вирішити цю задачку?

Саме тому ми запровадили в Green Country векторний принцип підбору груп ("Age + Level") за віком та рівнем знання англійської дитини. 

Age. Учні поділяються на вікові категорії: Primary (початкова) — учні 1-4 класів, Secondary (середня)  учні 5-7 класів та High (старша)  учні 8-11 класів. Ці вікові категорії ніяк не можуть навчатися в одній групі. Наприклад, учні рівня А1 Primary та High — не навчатимуться в одній групі за цим принципом. Згідно методики Green Country, учні А1 Primary будуть в одній групі, а учні A1 High — в іншій.

Level. Згідно CEFR, як ми вже зазначили вище, рівні можуть бути від pre-А1 до С2. Для школярів найкомфортнішим є досягнення рівня В2-С1 до кінця 11 класу, саме тому в Green Country ми навчаємо школярів до рівня С1, після якого учні можуть пройти підготовку до ЗНО / НМТ або/і продовжити вивчення англійської в школах нашої сімʼї проєктів Green Forest Family. Звідси, в Green Country загалом існує шість рівнів вивчення англійської мови. Для того, щоб розпочати навчання, учні проходять вступне онлайн-тестування з автоматичним визначенням рівня і система автоматично вибирає найвідповіднішу за рівнем групу згідно результатів тестування. Для кожної вікової категорії є можливі варіанти майже всіх рівнів (звісно маючи обмеження в молодшій та середній школах).

 

   Система рівнів y Green Country 

Рівні володіння мовами Green Country, 2

Чи може так бути, що дитина закінчить рівень А2 в молодшій школі і потрапить на А2 в середній школі, або в середній школі закінчить А2 і в старшій школі переходять на А2?

Так, може бути, і швидше за все так і буде (але тут, звісно, все залежить від індивідуальних особливостей та потреб дитини):

Рівні володіння мовами Green Country, 3 Кількість лексики, що вивчається, збільшується й ускладнюється. Очікується, що саме за рахунок значного зростання лексичного запасу, учні зможуть більш вільно та з меншою кількістю помилок оперувати навіть вже знайомими граматичними структурами. Теми, які вивчаються в старшій школі, цікавіші саме для підлітків. Наприклад, дивакуваті професії, шопінг на аліекспрес чи музичні фестивалі. Відповідно й лексичний набір буде складніший, інколи виходячи за межі вимог на А2. 

Рівні володіння мовами Green Country, 4 У старшій школі багато занять орієнтовані на розвиток функціональної мови, тобто наборів фраз для використання в певних ситуаціях. Наприклад, як розказувати про новини, чи як давати поради друзям, у яких труднощі, чи як скаржитись та давати рекомендації та розігрування відповідних ситуацій.

Рівні володіння мовами Green Country, 5  Граматичні теми вивчаються більш комплексно. Наприклад, не просто почергово вивчаються різні три види умовних речень, а й відразу ж яка між ними різниця і в яких випадках їх варто застосувати. Або ж не тільки окремо модальні дієслова "must", "have to""should", а й їхні відмінності в подібних ситуаціях. Це є дуже добрим підсумовуванням перед переходом на складніший B1.

Green Country має серії власних розроблених підручників 24 Easy Steps, Notes by Green Country та My Flexi Book. Тому учні займатимуться не тільки в групі з однолітками, а й за матеріалами, які відповідають потребам та інтересам саме їхнього віку.

Як визначити рівень?

Для того, щоб потрапити на навчання в Green Country, потрібно зареєструватись та пройти онлайн-тестування. За його результатами система запропонує обрати розклад. Ми розуміємо, що один тест не може надати повну картину того, наскільки людина володіє мовою, тому після першого пробного уроку викладач або методист надає рекомендації щодо рівня: якщо в підібраній групі студенту не комфортно – можна спробувати інший рівень. 

Наша першочергова мета – це щаслива дитина у процесі навчання, адже саме це є запорукою успіху ;)

 

Рівні володіння мовами Green Country, 6

 

Рівні володіння мовами Green Country, 7 0 800 758 978
безкоштовна консультація

 Рівні володіння мовами Green Country, 8 Рівні володіння мовами Green Country, 9

 

 

 

Рівні володіння мовами Green Country, 10

Школа, де говорять діти

Дата публікації: 20 серпня 2023