Домашнє навчання або «хоумскулінг» (від англ.homeschooling) це навчання дитини в домашніх умовах без відвідування загальноосвітньої школи. На домашньому навчанні основну відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів несуть батьки. Оцінювання результатів навчання та присудження освітніх кваліфікацій здійснюються відповідно до законодавства.
 
Однією з форм домашнього навчання є дистанційне навчання, під яким розуміється робота через мережу Інтернет за індивідуальним графіком навчання. Ця форма домашнього навчання набуває достатнього поширення серед учнів старшого віку (але не тільки), які можуть планувати свій час. Існує онлайн-каталог  альтернативних шкіл (зокрема дистанційних) Києва (і не тільки), де можна легко обрати потрібну вам школу. Тобто, ваша дитина буде зареєстрована у певній школі, яка і видаватиме атестат про здобуття освіти. Навчання ж, буде відбуватись вдома. Про порядок зарахування на індивідуальну форму та всі документи, які необхідні для цього детальніше можете прочитати тут
 
 
В Інтернеті є багато відгуків батьків про організацію, проходження та результати дистанційного навчання, проте як же до цього ставляться самі діти?
Ми поговорили із учнями, що навчаються, або вже закінчили дистанційне навчання про складнощі чи переваги такої форми навчання.
 
Як працює хоумскулінг: досвід реальних учнівКатя Гресько: навчається дистанційно вже третій рік, з початку 10 класу
1. Чому ти вирішила перейти на хоумскулінг?
Я перейшла на домашнє навчання у старшій школі щоб приділяти більше часу профільному розвитку, бо поступатиму у художній ВУЗ.
2. Які переваги хоумскулінгу ти можеш виділити?
Найбільшими перевагами, безперечно, є збереження часу та можливість керувати своїм процесом навчання.
3. А які недоліки? Чи було в якісь моменти важко?
Важко було «перемкнутися». Важливо увійти на початку в темп, і далі не збиватися і не забивати на навчання - наздоганяти важко, коли багато пропустиш. Ну і лінь страшна приходить час від часу - треба мати силу, щоб відбиватися;)
4. Кому б ти порадила хоумскулінг?
Важко сказати. Наразі домашнє навчання є альтернативою. Нехай кожен сам вирішить у якій системі йому більш до вподоби варитися. Мені хоумскулінг подарував більше часу на дуже важливі речі, які навчаючись у школі не встигаєш просто робити - тож я задоволена.
 
Як працює хоумскулінг: досвід реальних учнів, 2Володя: навчається на хоумскулінгу 2 роки, почав після 4 класу
1. Чому ти вирішов перейти на хоумскулінг?
Бо у школі треба підлаштовуватись під однокласників. Те, що я міг зрозуміти за кілька хвилин, іншим потрібно було на це більше часу. Не хотілось чекати на інших.
2. Які переваги хоумскулінгу ти можеш виділити?
Ти сам можеш розпоряджатися своїм часом. Робиш все тоді, коли тобі зручно, з'являється більше часу на власні інтереси.
3. А які недоліки? Чи було в якісь моменти важко?
Менше спілкування з однолітками. Його не те що немає, його стає менше. Але я ходжу на англійську (індивідуальні уроки + speaking club). Також ходжу на футбол. Хочу стати футбольним коментатором.
4. Хотів би повернутись у звичайну школу?
Ні. Не хотів би. Навіть на декілька занять в тиждень.
 
Звісно, не завжди учні залишаються задоволеними навчанням вдома. Ми вирішили надати вам ще більше "за" та "проти", щоб ви могли самостійно прийняти рішення.
 
Недоліки:
Відсутність соціалізації. Втім, це вирішується, якщо дитина відвідує інші секції, артистичні гуртки чи музичні колективи за вподобаннями.
Не всі батьки здатні ефективно організувати процес навчання на дому, внаслідок чого дитина може недоотримати певні знання. Тож батьківська організованість, впевненість у власних силах і розуміння відповідальності мають бути на вищому рівні.
Відсутність адаптації до реального світу. Школа, звісно, має вплив на соціальну адаптацію дітей, однак і батьки здебільшого орієнтуються в сьогоденних реаліях і загальнолюдських цінностях, тому для них передача цих навичок і знань також стане обов’язковим предметом.
Як працює хоумскулінг: досвід реальних учнів, 3
 
Переваги хоумскулінгу:
Батьки і діти самі підбирають та корегують індивідуальний процес навчання вдома, на відміну від звичайної школи, де процес навчання обмежений програмою і не завжди враховує особисті здібності дитини.
Діти навчатимуться за тими книжками, підручниками, відео-лекціями, які батьки вважають більш інформативними і зрозумілими.
Дитина усвідомлює той факт, що важливі знання, а не оцінки, і у житті вона перш за все розраховуватиме на власну думку, на свої знання, на себе.
Приділятиметься більше уваги тим предметам, які є цікавими для дитини.
 
Тому, якщо ви - супер організовані батьки, здатні все розпланувати та забезпечити свою дитину належним навчанням - вперед! Поділитесь враженнями!)
 
Як працює хоумскулінг: досвід реальних учнів, 4дізнавалась та розпитувала для вас, Оленка Драпак
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дата публікації: 14 серпня 2018