Технологічний прогрес в наші дні не стоїть на місці. Комп’ютерна техніка, мобільні пристрої та інші девайси з кожним днем стають все досконалішими та розумнішими. Розвиток сучасних технологій спрямований на те, щоб робити наше життя простішим та цікавішим.
 
Але от що дивно: люди завжди боялися приймати щось нове, що приходило на зміну старому і добре знайомому. Згадайте як довго ми не могли попрощатися з кнопочними телефонами, які замінили смартфони з тачскріном. Або коли на наші кухні прийшов холодильник який не треба періодично розморожувати, ми не могли зрозуміти «Як це не треба?!». Зробіть флеш бек у той день, коли вперше з’явилися електронні книги. Люди не хотіли ними користуватися бо «вони не пахнуть». Якщо Ви в 2018 році запропонуєте комусь натерти картоплю на деруни на звичайній тертці, ви отримаєте просту відповідь: «Навіщо? Є ж кухонний комбайн!»
 
Освітня сфера також не стоїть на місці і на зміну старим терткам приходять комбайни. Зараз в усьому світі в навчальних закладах активно впроваджують систему «Flipped Classroom» або «перевернуті класи». Давайте розберемося що таке «Flipped Classroom», та які є особливості даного освітнього підходу. Виділимо його переваги та визначимо недоліки.
 
Під час Flipped Classroom діти мають змогу багато розмовляти
 
Перевернутий клас – це педагогічна модель, в якій типова подача лекцій і виконання домашніх завдань переставлені місцями.
Вдома перед заняттям діти переглядають короткі відео-лекції, слухають навчальний аудіо матеріал, а на заняттях вчаться застосовувати набуті знання на практиці, створюють різноманітні проекти, задають питання вчителю та роблять вправи.
 
Моделі традиційного та перевернутого заняття
 
Виділимо 7 основних переваг цієї моделі навчання.
 
1. Вільний доступ до інформації 24/7.
Ви стоїте в пробці і витрачаєте на це 30-40 хв. свого життя? Дайте дитині свій телефон, нехай використає цей час з користю. Дитина нудьгує поки ви на нараді? Хай використає цей час на вивчення нових слів. За допомогою спеціально створеної платформи My Green Country ми змогли надати усім дітям доступ до нових матеріалів, згрупувавши їх у так звані Self Study lessons. 
 
2. Можливість обрати індивідуальний темп в залежності від особливостей кожної дитини.
Є дитина гуманітарій, а є дитина з математичним складом розуму. Гуманітарію для засвоєння нових слів чи граматичної структури Present Simple достатньо буде 1 раз переглянути навчальне відео, а дитині-математику знадобиться більше часу для вивчення теоретичного матеріалу. Але в цьому є і суть домашнього засвоєння лекцій: дитина сама вирішує скільки разів їй треба переглянути відео. Студент може на будь-якому етапі навчання поставити відео на паузу і занотувати питання, яке він може обговорити з усіма в класі або задати це питання викладачу.
 
3. Однаковий рівень знань і підготовки всередині навчального класу.
Завдяки тому, що діти готуються вдома в індивідуальному темпі, приходячи в клас, вони мають однаковий обсяг засвоєного матеріалу, що дозволяє кожному студенту «на рівних» проходити завдання та створювати групові проекти. В звичайних класах діти не дуже люблять робити спільні завдання, оскільки в таких командах завжди є людина-лідер, яка робить всю роботу і прості учасники, котрі не завжди зацікавлені в досягненні певної мети. В перевернутих класах діти стають дуже конкурентними, що дозволяє піднести групову роботу абсолютно на новий рівень. В перевернутих класах діти радо взаємодіють, вчаться шукати компроміси і шляхи рішення складних ситуацій.
 
4. Відсутність психологічного бар’єру в студентів.
Вихід з зони комфорту велика проблема навіть для дорослих. А Ви уявляєте як лякає невідоме Вашу дитину? Засвоєння теоретичного матеріалу вдома дозволяє дитині відкрити завісу таємниці. Готуючись до заняття дитина отримає уявлення про матеріал, який буде опрацьовуватися в аудиторії. Таким чином після проходження Self Study дитина спокійно піде на заняття, оскільки, мала змогу завчасно підготуватися та ознайомитися з матеріалом.
 
5. Збільшення часу для застосування теорії на практиці.
У вивченні мови практика посідає перше місце. Я зустрічала людей, які мали блискучі теоретичні знання, але коли іноземець на вулиці питав в них дорогу, ніяковіли і просто стинали плечима, бо були не в змозі відкрити рота. Тому, для вивчення мов перевернуті класи стають ідеальним інструментом для досягнення мети. Дитина вдома вивчає матеріал, а на занятті під наглядом професійного викладача-ментора вчиться застосовувати набуті теоретичні знання на практиці. 
 
6. Підвищення мотивації студента.
Сьогодні ми живемо в дуже конкурентному світі. Діти також не є винятком. Вони хочуть бути першими у футболі, чірлідингу, музиці та танцях. Система перевернутих класів дає можливість дітям бути чемпіонами і в навчанні. Адже вирішальні матчі проходять на кожному занятті. Як показують статистичні дослідження учні, які мали найнижчий показник в звичайних класах, після переходу на систему перевернутих класів збільшують свої показники на 10-15% в перші три тижні навчання за новою системою.
 
7. Об’єктивна оцінка викладачем домашньої роботи учня. 
В розумінні батьків домашка грає дуже важливу роль, адже, дитина робить її самостійно. А тепер згадайте себе. Чи ви ніколи не списували домашку з математики на перерві в свого друга? А може ви ніколи не замальовували контурні карти із географії на уроці музики? І отримували за таку халтуру високі оцінки. А тепер скажіть: Така домашка дала вам якісь знання? Система перевернутих класів дає можливість викладачу побачити реальні знання, котрі дитина отримала вдома. Адже, Self Study це і є домашка. Просто вона видозмінилася для того, щоб відповідати вимогам нової освітньої моделі. Система перевернутих класів дає можливість в перші 5 хвилин уроку виявити студента, який не зробив домашку. І повірте мені на слові, на наступне заняття така дитина обов’язково пройде весь матеріал, бо дуже неприємно пасти задніх.
 
Таким чином, система перевернутих класів 100% відповідає вимогам сучасного світу. Вона не тільки допомагає дитині в навчанні, а й привчає використовувати техніку в навчальних цілях. Новітня освітня методика формує в дитині конкурентні та лідерські якості, які так важливі сьогодні.
Я щиро вірю в те, що традиційне навчання скоро вимре як динозаври, оскільки, на нас мчить метеорит під назвою «Flipped Classroom»:)
 
Перевернути класи в Грін Кантрі
 
А, і майже не забула розказати про недоліки перевернутих класів. Він всього лише 1. Складність полягає в тому, що треба створювати цікавий і оригінальний контент для того, щоб стисло і інформативно доносити інформацію до аудиторії. Але залиште цю складну роботу команді Green Country і насолоджуйтесь навчальним процесом.
 
Розповідала для вас, Аня Веріс - керівник філії та представник методичного відділу Грін Кантрі
 
Flipped Classroom: що треба знати про нову модель навчання в Грін Кантрі, 4
 
 
 
Дата публікації: 20 вересня 2018