Вивчення англійської мови – це вимога, яку висуває нинішня дійсність. Англійська для школярів необхідна для успішного навчання та складання іспитів, вступу до ВНЗ, соціалізації та міжкультурної комунікації. У цій статті ми поговоримо про особливості курсів англійської мови для школярів, інші варіанти навчання та на що необхідно звертати увагу при їх виборі.

Зміст

1. Особливості навчання школярів англійської мови

1.1. Роль ігор у вивченні іноземної

1.2. Йдемо на заняття до репетитора

1.3. Навчання англійської мови дітей молодшого шкільного віку на курсах

2. Ефективні заняття з англійської для школярів

3. Топ-10 способів зробити граматику цікавою для дітей

4. Позакласні заняття: варіанти домашньої практики

Особливості навчання школярів англійської мови

Зазвичай у загальноосвітніх школах, ліцеях і гімназіях іноземну мову починають вивчати з першого класу. Програма включає теми, спрямовані на вивчення граматики, фонетики, тобто розвитку усного мовлення, письма. Для молодших школярів англійська стає випробуванням, оскільки нові слова треба вміти не тільки читати, а й правильно вимовляти, використовувати в розмовній мові.

Щоб дитина краще засвоїла програму першого класу, запишіть її на додатковий курс іноземної. Зазвичай у групах навчається до 10 дітей. Формуються групи за рівнем знань. Під час занять використовуються інтерактивні форми та методи роботи, рухливі та онлайн-ігри, запрошуються носії мови. Діти вчать англійську мову під час гри, яка їм подобається, тому результативність таких занять видно одразу.

Якщо немає можливості вивчати англійську мову з викладачем або в групах, то зверніть увагу на англійську для школярів онлайн. Такий курс передбачає дистанційну роботу педагога й учня в Zoom та на інтерактивній платформі, завдяки чому з'являється ще кілька каналів для зв'язку.

 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика - 1

 

Навчання англійської мови дітей молодшого шкільного віку допоможе учням 1-2 класів вивчити базові поняття, розвивати образне мислення через культуру іншої країни, навчитися говорити іноземною мовою з носіями.

Роль ігор у вивченні іноземної

Найкраще сприяють конструктивному спілкуванню на уроках або заняттях інтерактивні ігри. Включення ігор до програми навчання дозволяє педагогам створити такі умови на заняттях, коли потреба у вивченні курсу англійської у школярів буде на найвищому рівні. Діти починають розуміти, що мова потрібна для того, щоб вільно себе почувати в іншомовному середовищі.

Інтерактивні ігри є обов'язковим елементом шкільної програми курсу англійської. Їх можна проводити в групах, парах, а деякі можна використовувати на кожному занятті, перетворюючи гру на своєрідний ритуал.

Значення ігор на мовних уроках:

  • сприяють формуванню позитивного ставлення до себе й оточення;

  • дитина вчиться будувати конструктивні стосунки з іншими;

  • виховується повага до однокласників, людей, які мислять не так, як вони;

  • дитина вчиться працювати в команді;

  • з'являється додаткова мотивація;

  • на практиці у школярів закріплюються знання англійської, теоретичні знання переносяться в життєві ситуації.

Гра складається з декількох етапів, кожен з яких має свою особливість, але є частиною загальної дії.

  • Організаторська частина. Педагог розповідає англійською школярам про те, як буде проходити гра, які цілі ставляться і завдання вирішуються, що діти повинні зрозуміти, як діяти. На цьому етапі англійська для школярів стає засобом організації не тільки процесу навчання, а й виховання.

  • Основна – розвивальна – частина, під час якої проводиться інтерактивна гра. Дитина вчиться в процесі гри, запам'ятовує дії, слова, відповідає на запитання та взаємодіє з іншими дітьми.

  • Аналіз гри. Обов'язково в кінці потрібно підвести дитину до думки про те, для чого проходила гра, проаналізувати окремі її елементи, як це буде відбиватися на рівні запам'ятовування.

Ідеально, якщо педагог підготує запитання для обговорення. Також важлива соціальна установка. Якщо гра проводиться з метою перевірки знань і умінь дітей, то обов'язково має бути оцінювання.

На уроках англійської зі школярами можна проводити ігри на знайомство, щоб діти краще пізнали одне одного, навчилися довіряти. Ігри на заняттях допомагають коригуванню і формуванню позитивних взаємин, сприятливо впливають на мовну практику, емоційний стан дітей. Ігри можуть бути інтерактивними з рухами і використанням додаткових дидактичних матеріалів. Це можуть бути м'які іграшки, які виконують роль персонажів, картонні, паперові фігурки й так далі.

До інших форм роботи на уроках, заняттях, які позитивно впливають на рівень успішності школярів з англійської, можна віднести:

  • інтерактивні вправи, коли діти доповнюють речення, будують логічні ланцюжки, складають проблемні запитання і відповідають на них;

  • відеоуроки та презентації.

На курсах англійської мови школярі мають можливість спілкуватися з носіями іноземної мови. Щоб якось урізноманітнити процес навчання, використовують невеликі відеофрагменти, відеопрезентації, влаштовують перегляди фільмів в оригіналі з субтитрами і без. Такий новий рівень управління логікою і активністю дітей допомагає перетворити навчання англійської мови школярів на захопливий марафон, у якому буде багато переможців, адже всі будуть добре знати мову.

Йдемо на заняття до репетитора

Психологи стверджують, що можна отримати більший результат, якщо між школярем і педагогом буде особливий ментальний зв'язок. Учитель і школярі повинні добре розуміти одне одного, дитині має підходити темп мови педагога.

До плюсів роботи з репетитором можна віднести такі пункти:

  • Індивідуальний підхід до навчання школярів англійської.

  • Завжди можна перенести заняття, позайматися менше або більше.

  • Дитині приділяється більше уваги.

  • Педагог підлаштовує програму навчання під одну дитину, коригує і змінює її з урахуванням рівня знань, побажань і переваг.

 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика - 2

 

Незважаючи на видимі плюси, є й мінуси. До них можна віднести:

  • Дитина швидко звикає до темпу мови педагога, особливостей вимови, його акценту. Потім їй важко адаптуватися в іншому мовному середовищі.

  • Немає можливості відпрацьовувати знання, отримані у репетитора, одразу на уроці з іншими дітьми.

  • Важко підібрати педагога, який ідеально буде підходити за всіма критеріями, включаючи характер і темперамент учня.

  • У репетитора не завжди є можливість використовувати інтерактивні форми та методи роботи на заняттях. Часто доводиться відволікатися, якщо педагог викладає або працює в навчальному закладі. Можливий збій і перенесення занять з вини педагога.

Навчання англійської мови дітей молодшого шкільного віку на курсах

Щоб вивчити англійську мову, школяреві можна запропонувати вибрати курси або мовну школу та додатково займатися після уроків. Серед програм навчання, які пропонують курси, є кілька варіантів, спеціально розроблених для учнів. Основні переваги такої форми додаткового навчання:

  1. Формування груп за рівнем знань. Перед початком навчання діти проходять тестування і їх розподіляють у ту групу, де вони будуть відчувати себе комфортно.

  2. Використання активних форм і методів роботи, які дозволяють дитині швидко адаптуватися до нових умов навчання.

  3. Постійні діалоги. Вивчений матеріал одразу закріплюється під час мовної практики.

  4. Більшість курсів англійської мови для школярів мають спеціальні онлайн-платформи, на яких діти можуть в ігровій формі повторювати вивчений матеріал, закріплювати отримані знання на практиці.

  5. Здійснюється контроль якості знань дітей одразу на занятті.

  6. Завжди є можливість додатково оплатити індивідуальне заняття з педагогом, відвідувати безкоштовні програми з носіями мови.

  7. Займатися можна за зручним графіком з урахуванням режиму навчання. Є денні, ранкові та вечірні групи.

Серед мінусів виділяємо такі:

  1. Якщо група велика, то дитині приділяється менше часу й уваги, ніж за індивідуальної форми навчання. 

  2. Дитина може не встигати за іншими учнями, поводитися скуто. А якщо у педагога немає великого досвіду роботи, то він не зможе створити оптимальний психологічний клімат на занятті, щоб дитина відчувала себе максимально комфортно.

Як бачимо, існує багато різних способів для того, щоб школяр зміг додатково займатися англійською.

Щоб правильно вибрати курс англійської мови для школяра, необхідно уважно підійти до питання. Обов'язково необхідно звертати увагу на рівень підготовки педагогів, кількісний і якісний склад педагогічного колективу, програми, за якими проходить процес навчання школярів англійської. Велике значення має близьке розташування курсів до місця проживання або опція онлайн-навчання. Важливою є і вартість навчання. Оплату можна проводити за курс, семестр, одне заняття. Важливо підібрати той формат, який підійде ідеально за всіма параметрами.

Складіть для себе список критеріїв, які допоможуть вам визначитися з вибором. Шукайте інформацію в інтернеті про курси, порівнюйте різні програми, ознайомтеся з викладачами, запишіться на пробне заняття.

 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика - 3

 

Ефективні заняття з англійської для школярів

Сьогоднішня англійська дуже віддалено нагадує нудні уроки з програми 2000-х. І хоча існує величезна кількість підходів до вивчення англійської мови, більшість із них, швидше за все, не зможе пройти перевірку часом. Загальноприйнятими є два способи викладання граматики.

Перший із них – традиційний: діти засвоюють матеріал, виконуючи велику кількість вправ, і обов'язково повторюють вивчене правило через певний час. Звучить знайомо, правда? Однак і цей метод викладання зазнав змін за останні 15-20 років. Сучасні учні не малюють олівчиком відповіді в підручнику з граматики. Замість цього існує безліч онлайн-платформ, за допомогою яких практикувати іноземну мову стало простіше.

Другий метод викладання англійської мови для школярів побудований на комунікації учнів під час заняття. А працює це в такий спосіб: діти засвоюють граматичні правила шляхом їх моментального застосування, обговорюючи різні теми англійською. Для молодших класів практика мови відбувається через рольові ігри, що додатково розвиває словниковий запас учнів.

Давайте розберемо, що відрізняє ефективну англійську мову для школярів від неефективної.

  1. Вивченню граматики на уроці з дітьми не потрібно приділяти більше 20 хвилин. Від 5 до 10 хвилин заняття – цілком достатньо для розбору правила, ще 10-15 потрібно залишити для практики. Такий часовий проміжок дозволяє дитині зберегти не тільки концентрацію, а й інтерес до вивчення англійської. Другу частину заняття варто провести активніше, наприклад, за спілкуванням або грою в слова.

  2. Наведення влучних прикладів з життя допомагає запам'ятовувати правила швидше. Якщо на уроках чергувати вправи з підручника з підбором реальних прикладів, дітям буде простіше зрозуміти тему. Перші фрази складає вчитель, а далі діти роблять це самостійно. Краще вигадувати речення та словосполучення, які відповідають дійсності. Так, не варто наводити приклад «It's a sunny day», коли за вікном дощить.

  3. Англійська мова для школярів буде неефективною без регулярної практики правопису. Дитина вчиться виправляти граматичні помилки тільки після того, як зробила їх. Тому на уроках іноземної мови діти обов'язково мають письмово відповідати на запитання за текстом, робити вправи в зошиті та складати речення або невеликі оповідання. Диктант – ще один хороший спосіб навчитися писати слова правильно.

  4. Робота над помилками – ключовий фактор у вивченні англійської. У певному сенсі граматика іноземної мови нагадує математику: пропустивши частину матеріалу або не зрозумівши його до кінця, дитина ризикує не опанувати й наступні теми. Ось чому важливо стежити, щоб діти виконували домашні завдання та не боялися ставити запитання викладачеві. Іноді робота над помилками допомагає розібратися в темі навіть краще, ніж практичні вправи.

  5. Частину матеріалу краще виключити з програми англійської мови для школярів. У кожному граматичному правилі є винятки. Однак не варто акцентувати увагу початківців на цьому питанні, вони легко можуть заплутатися. Деякі теми з програми діти взагалі запам'ятовують автоматично. Наприклад, коли вчитель пояснює матеріал, він часто повторює частини мови.

Топ-10 способів зробити граматику цікавою для дітей

Мотивувати дітей старанно вчитися заради одного лише світлого майбутнього навряд чи вийде. На допомогу приходять цікаві заняття з англійської. У Green Country ми поставили перед собою ще важче завдання: зробити захопливим для дітей процес розбору правил. Поставили – й успішно впоралися!

 

Англійська для школярів – особливості, ефективність, практика - 4

 

Як вивчити граматику англійської мови раз і назавжди за допомогою цікавих завдань, читайте нижче.

  1. Рухливі й логічні ігри – дуже допомагають у запам'ятовуванні граматичних правил.

  2. Вправи на правильний порядок слів: учитель показує окремі слова, які дітям потрібно зібрати в одне або два речення.

  3. Запам'ятовування предметів з оточення – один із найкращих способів вивчати англійську для школярів, що одночасно тренує лексику та граматику. Підходить для будь-якої теми. Наприклад, назви страв англійською допоможе запам'ятати меню з ресторану.

  4. Вправа на підбір антонімів: суть завдання в тому, щоб підібрати до слова протилежне йому за значенням. По-перше, цей спосіб дуже зручно використовувати для практики граматичних правил. По-друге, діти набагато краще запам'ятовують слова в парі.

  5. Складання простих і складних речень – вчить висловлювати власні думки та допомагає розібратися в граматиці іноземної мови. Діти вигадують просте речення, а потім наповнюють його іншими частинами мови – і отримують складне.

  6. Використання колірного підходу: найважчі теми з програми англійської мови для школярів краще розбити на категорії, виділивши різними кольорами. Акценти допоможуть краще запам'ятати матеріал.

  7. Використання на дошці яскравих стікерів, картинок і карток з тією ж метою, що й у попередньому пункті.

  8. Інтерактивний підхід: онлайн-ігри для вивчення школярами англійської, короткі розважальні відео з обговоренням, мультфільми та караоке. Діти охоче виконують саме такого роду завдання.

  9. Спрощення термінів – складні назви правил жодна дитина все одно не зможе запам'ятати. Для прикладу, «артикль» можна замінити на «слово-друг». Так учні швидше та якісніше зможуть опанувати будь-яку тему.

  10. Пошук лексики на час – розвиває навички роботи зі словником і прищеплює дітям корисну звичку шукати значення невідомих слів.

Навчання англійської школярів можна зробити ще більш захопливим, якщо запровадити систему винагород. Чудовими призами за успіхи стануть наклейки із зображеннями супергероїв, шоколадні медалі та інші приємні дрібниці (наприклад, кантрики – «валюта» школи Грін Кантрі, за яку можна придбати різноманітні сувеніри).

Позакласні заняття: варіанти домашньої практики

Під кінець статті ми залишили для вас іще кілька корисних порад. Справа в тому, що іноземну мову не вдасться добре опанувати, якщо не займатися ще й удома. Тому ось 5 легких додаткових вправ, які не схожі на навчання, але допомагають дитині поліпшувати знання.

  1. Читати цікаві тексти з великою кількістю картинок. Наприклад, пізнавальні факти, казкові історії та комікси.

  2. Вчити лексику з батьками під час приготування сніданку чи прогулянки на свіжому повітрі.

  3. Перевіряти знання англійської для школярів, влаштовуючи по вихідних диктанти з маленькими призами.

  4. Співати й перекладати разом улюблені пісні.

  5. Грати в онлайн-ігри та ділитися своїми успіхами.

Ми не заперечуємо, що вивчити англійську для школярів – дуже непросте завдання. Але якщо зробити уроки іноземної мови цікавими та займатися регулярно, воно стає цілком досяжним.

Дата публікації: 31 жовтня 2023