Коли ми думаємо про майбутнє, в думках одразу виникають картинки з летючими авто та роботами, які заполонили наш світ. «Звісно, – скажете ви, – адже таке ми бачимо в кожному фільмі про майбутнє!» А ось і ні до чого тут кіно, відповім я вам. Озирніться, вулицями розсікає молодь на гіроскутерах, електрокари на автопілоті шукають собі місце на парковці, а хтось уже готується до туристичного польоту в космос. Тож майбутнє вже тут, а що ще буде…

Світ змінюється так швидко, що іноді важко за усім встигати. У наш час дуже важливо не відставати від інновацій, а краще бути на крок попереду. Тож давайте розберемо, яка може бути людина майбутнього та чим вона займатиметься.

Skills of the Future - Навички майбутнього

6 найважливіших Skills of the Future (навички майбутнього):

Креативність / Creativity
Цей скіл потрібен у кожній професії й зараз, а в майбутньому без нього буде нікуди. Щоб доводити свою конкурентоспроможність, потрібно постійно робити щось нове, а з часом це стає дедалі складніше.

Критичне мислення / Critical Thinking
Цю навичку потрібно розвивати в собі, щоб бути в змозі вирішувати складні задачі, аналізувати та знаходити все нові та нові шляхи вдосконалення. Ми усі маємо однаковий доступ до інтернету, а отже, й до інформації, однак правильно її використовувати можуть не всі.

Співпраця в команді / Cooperation
Чому це так важливо? Бо одна людина не зможе керувати усім, навіть якщо все буде дуже автоматизовано. А також тому, що відповідальні посади завдають багато стресу, для полегшення якого можуть допомогти дружні взаємини з колегами.

Вирішення проблем / Problem Solving
Звучить не дуже як конкретна навичка, чи не так? Тим не менш, вміння знаходити виходи з ситуацій, дослухатись до інших та сміливо приймати рішення є не у всіх.

Багатогалузева обізнаність / Interdisciplinary Knowledge
Так-так, бути спеціалістом лише в одній сфері скоро буде не достатньо. Треба trim the sails to the wind (тримати ніс за вітром) для того, щоб бути успішним.

Гармонія з природою / Harmony with Nature
Враховуючи стан планети зараз, ми повинні навчитися жити та працювати без шкоди для природи. Такий хід мислення буде вітатися в будь якій галузі.

Добре, з навичками розібрались, рухаємось далі! Поговоримо про професії. Які ж вони, робітники у майбутньому?

15 професій майбутнього

15 професій майбутнього:

1. Інженер-еколог / Trash Engineer
Населення зростає, а разом з ним і сміття. Тому виникає необхідність в таких людях як інженер-еколог, який займатиметься питаннями зменшення, збору та переробки відходів. Тож якщо хочете бути корисним та добре заробляти, сміливо обирайте цю справу.

2. IT хірург / IT Surgeon
Роботи в медицині, звісно, класна штука, але ж хтось повинен ними управляти. Ось тут і знадобляться IT хірурги, які вправно керуватимуть усім процесом.

3. Творець органів / Organ Creator
І якщо ви думаєте, що це щось ну зовсім нереальне, то вчені з MIT ( Массачусетський технологічний інститут) вже почали над цим експерименти. Молоді хіміки та біологи, тепер ви знаєте, в якому напрямку можете рухатись.

4. Кібер-безпека / Cybersecurity
Оскільки все більше й більше інформації ми зберігаємо на просторах інтернету, виникає необхідність в людях, які б тримали цей процес під контролем: захищали особисті дані, попереджали кібер-атаки. Тож якщо ви полюбляєте працювати за комп’ютером та боротися за справедливість, можливо, така професія саме для вас.

5. Розробник / Developer
Розробник програмного забезпечення, розробник ігор, web-розробник та будь-які інші професії, пов’язані з комп’ютерними технологіями популярні вже зараз та матимуть великий попит у майбутньому.

6. Розробник штучного інтелекту / Artificial Intelligence Developer
Захотілось окремо виділити це спрямування розробників, бо воно здається найфантастичнішим. Штучний інтелект використовується вже зараз, але щоб створити такого, як Альтрон з Месників, людям необхідно ще попрацювати. Професія важка, але надзвичайно цікава. Тож досить мріяти і мерщій змінювати світ, зараз це реально!

7. Оператор дрону / Drone Operator
Одна з професій, яка доводить, що нам не варто хвилюватись через захоплення технологіями усіх робочих місць. Адже багатьом з них необхідне керування. Тому, якщо вам кажуть, що дрон вам ні до чого і це лише забаганка, кажіть, що готуєтесь до професії майбутнього.

8. Автор контенту / Content Creator
Під цим розуміються фотографи, відеооператори, автори текстів. Ці творчі професії ніколи не заміняться роботами, а оскільки дуууже багато часу ми проводимо в інтернеті та соцмережах, багато сфер переходить в режим онлайн: покупки, реклама, навчання, блогінг, навіть тренування. Отже, якщо ви маєте якісь хобі, які пов’язані з творчістю, не забувайте про них, адже це може стати вашою професією.

9. Онлайн-вчитель / Online Teacher
Заговоривши про онлайн-навчання, поговоримо про тих, хто його надаватиме. Це, звісно ж, вчителі. Оскільки люди все більше й більше прагнуть розвиватися, а часу на це не дуже багато, для цього їм потрібні зручні та ефективні методи навчання. Тому, вчителі, які практикують новітні методики викладання, користуються сучасними технологіями в цілях ефективнішого навчання та ще можуть робити це в онлайн-режимі, матимуть неабиякий попит.

10. Розробник роботів / Robot Manufacturer
Про цю професію ви, мабуть, подумали одразу, і звісно, вона дуже потрібна. Люди намагаються полегшити собі життя у всьому і в цьому їм допоможуть розробники, конструктори та тестувальники роботів.

11. Кібер-спортсмен / E-sportsman
І ось тут усміхнулись усі геймери :) Ні для кого не секрет, що комп’ютерні ігри переросли у реальні змагання, які стоять на рівні з загальноприйнятими видами спорту, а кількість глядачів вимірюється мільйонами. Однак варто бути обережним з вибором такої професії, адже гравців зараз дуже багато в усьому світі, а на світові турніри потрапляють не всі.

12. Дизайнер віртуальної реальності / Virtual World Designer
Багато хто вже випробував на собі окуляри віртуальної реальності й погодиться, що це захоплива іграшка. Однак чи знали ви, що їх також застосовують у навчанні, медицині, воєнній галузі, проектуванні, продажу нерухомості? Для усіх цих сфер необхідні дизайнери віртуальної реальності, які побудують для нас новий віртуальний світ.

13. Продавці / Salespeople
Навіщо нам продавці, якщо все буде автоматизовано або в режимі онлайн? Саме тому і будуть потрібні! Надати персональну консультацію, врахувати усі побажання та можливості клієнта, порадити справді необхідний товар зможуть лише кваліфіковані продавці, а не роботи.

14. Космічний гід / Space Guide
Мабуть, ви вже чули про туристичний політ до космосу, який готує компанія Ілона Маска Space X. Таке задоволення звісно не з дешевих і поки що доступне, на жаль, не всім, але в майбутньому такі подорожі зможуть дозволити собі більше людей. Тоді виникне необхідність в людях, які допомагатимуть в цих непростих подорожах.

15. Урбаніст-еколог / Urban Ecologist
Ці люди вже зараз займаються проектуванням та будуванням міст, які б були високотехнологічні та водночас не знищували довкілля. Це й справді важливо навчитися жити в гармонії з навколишнім середовищем.

Ось такі вони, професії нашого майбутнього. Захопливі, цікаві, неординарні та вкрай важливі для всього людства. І якщо ви ще не визначились, ким бути в майбутньому або плануєте змінити рід діяльності, можливо, ця стаття надихне вас на нові думки (ми сподіваємось). Але найголовніше правило – це слідувати своїй мрії, бо воно справді працює.

 

15 професій майбутнього

Маша Сметаніна, викладач Грін Кантрі

Дата публікації: 25 червня 2019