Кого легше й цікавіше навчати іноземної мови – маленьких або дорослих студентів? Скільки б суперечок не велося навколо цього питання, варто визнати, що викладати англійську дітям – випробування і для вчителів, і для дітей, і для батьків. Особливо коли справа стосується вихованців дошкільного та молодшого шкільного віку. Викладач виступає не тільки в ролі наставника, а й друга, і в якомусь сенсі навіть ненадовго замінює маму з татом. 

Зміст

1. Навчаємо дітей англійської весело та цікаво
    1.1. Розвивальні ігри
    1.2. Різноманітні матеріали для вивчення англійської мови
    1.3. Мистецтво – чудовий помічник у навчанні дітей англійської
2. Навчання дітей англійської без тиску

Навчання дітей англійської має приносити не тільки відмінні результати, а й радість малюкам. Якщо під час уроку малята веселяться й активно беруть участь у навчальному процесі – це найкращі умови для навчання дітей англійської. Досягти цього досить важко, і на це є кілька причин.

  1. За своєю природою будь-яка мова, чи то англійська, чи то ваша рідна, – абстрактна й нематеріальна. Діти ж сприймають усе буквально та конкретно. Саме це й ускладнює навчання дітей англійської граматики та синтаксичних правил. Адже як пояснити малюкам, що таке умовний час, наприклад? Викладач повинен обрати такий метод подачі інформації, щоб дитина не запуталась і щиро зацікавилась вивченням англійської.
     
  2. Те, чи подобається викладач учням, має дуже велике значення для навчання дітей англійської мови. На відміну від дорослих, діти не будуть судити, хороший це фахівець чи ні. Якщо у вчителя не вийшло подружитися з малюками, то, швидше за все, уроки не принесуть бажаних результатів, оскільки дітям буде просто неприємно їх відвідувати. Тому необхідно з перших же хвилин навчання встановити контакт із дітьми та стати для них не тільки вчителем англійської мови, а й хорошим другом.
     
  3. Навчаючись англійської, діти роблять це радше для батьків, ніж для себе. Тому малюків важко мотивувати на вивчення мови: для них важливо не вивчити її, а отримати хорошу оцінку, щоб порадувати маму з татом. Важливо підживлювати їхній інтерес до навчання, хвалити й заохочувати, а задача будь-якого викладача – зробити так, щоб діти вчилися для досягнення саме своїх цілей, а не нав'язаних.

Незважаючи на всі труднощі, рецепт ефективного навчання дітей англійської не такий вже й складний. У ньому лише кілька інгредієнтів – веселощі, креатив, активності та лояльність.
 

Навчаємо дітей англійської весело та цікаво

Веселощі – це один із факторів, який дійсно важливий для навчання дітей англійської. Простіше кажучи, заняття мають проходити так, щоб дитина навіть не підозрювала про те, що навчається. Навчання має бути заховане під товстим шаром веселощів, адже найкраще діти вчаться через гру. І ось кілька методик, які застосовуються для навчання дітей англійської. 

Розвивальні ігри

Ігри – чудовий спосіб урізноманітнити навчальний процес, зробити урок англійської веселим і активним. Крім того, вони дозволяють встановити контакт з учнями, дізнатися про характер кожного з них, а також навчити дітей досягати своїх цілей. Коли, навчаючись англійської мови, діти здобувають перемогу в тій чи іншій грі, вони відчувають задоволення і хочуть грати ще. Тобто їм стає цікаво вивчати англійську. 

Ось кілька ігор, в які можна грати на уроці одразу з усіма учнями в класі. Вони веселі, активні та не вимагають якоїсь спеціальної підготовки.

  1. «Саймон говорить» (Simon says) – популярна дитяча гра в англомовних країнах. Учитель бере на себе роль Саймона, в його завдання входить говорити іншим гравцям, що робити. Як правило, це прості активні дії, наприклад, підстрибнути, плеснути в долоні, постояти на одній нозі тощо. Гра прекрасно підходить для навчання дітей англійської, щоб малюки вчилися запам'ятовувати слова та сприймати їх на слух.
     
  2. «Мама, а можна» (Mother May I / Captain May I) – активна гра, в якій викладач англійської виступає в ролі мами або капітана. Він стає перед дітьми на деякій відстані, завдання учасників гри полягає в тому, щоб якомога швидше дійти до мами. Гра починається, коли перший учень запитує маму, чи можна зробити кілька кроків певного виду: маленькі, великі, підстрибом, на одній нозі тощо. Мама може погодитися або відмовитися. Гра підійде для вивчення англійських прикметників, які учні можуть використовувати для опису кроків. Також з її допомогою можна вивчити цифри. 
     

Навчання дітей англійської – рецепт успіху
Один із найкращих методів навчання дітей англійської – гра з яскравими картинками

Крім групових активностей у класі, для навчання дітей англійської можна також використовувати різні ігрові програми. Хороший ресурс із величезною кількістю цікавих ігор – Merriam-Webster. Тут ви знайдете не тільки гри, але й кросворди, тести, пазли, додатки для аудіювання та читання. 

Різноманітні матеріали для вивчення англійської мови

Якщо уроки англійської щоразу будуть проходити за одним і тим же сценарієм, дітям це швидко набридне. Навчальний процес необхідно розбавити так, щоб навчання включало не тільки теорію, а й практику. Крім того, в якості матеріалів мають виступати не тільки підручники з вправами. Та й сама атмосфера в класі завжди має бути наповнена чимось новим. Тому в роботі з учнями дошкільного та молодшого шкільного віку викладач повинен застосовувати:

  • аудіоматеріали;
  • відео та презентації;
  • різні іграшки, починаючи з м'яких і закінчуючи класичними кубиками.

У сучасному навчанні дітей англійської актуально використовувати настільні ігри та навіть відеоігри. Багато дітей із найменших років грає онлайн. З огляду на, що переважна більшість ігор випускають іноземні розробники, спільна гра в приставку – це прекрасний спосіб весело провести урок з дітьми та вивчити чимало англійських слів.

Мистецтво – чудовий помічник у навчанні дітей англійської

Практично кожна дитина виявляє свої творчі здібності в ранньому віці. Діти дуже люблять малювати, співати, танцювати, а також із задоволенням слухають цікаві історії та казки. Усе це теж можна використовувати для навчання дітей англійської мови. Крім традиційних яскравих картинок і іграшок, введіть творчі проєкти, в яких малята зможуть взяти активну участь. Для цього можна використовувати найрізноманітніші матеріали та методи проведення занять.

  1. Музичні інструменти. Якщо ви разом з учнями спробуєте зіграти якусь пісеньку або навіть скласти нову композицію, вони будуть у повному захваті. Музичні викладачі англійської мови, які вміють співати і грати на інструментах, сьогодні дуже популярні. Учитель може використовувати справжню гітару або піаніно, а дітям же можна дати іграшковий барабан, дудочку, ксилофон, трикутник, бубон тощо.
     
  2. Художні колажі. Вони прості, яскраві, красиві, а зробити їх можна з чого завгодно. Крім малюнків, створених вашими талановитими учнями, колаж можна також доповнити фотографіями з уроків. Так колаж стане пам'ятним подарунком, який прикрасить клас і буде нагадувати вам про щасливі моменти, проведені разом із малюками. 
     
  3. Кулінарія. Готувати – це теж мистецтво. Кулінарні уроки англійської – вдалий спосіб розповісти дітям про всі види відчуттів, а також вивчити назви продуктів і страв. Крім того, такі заняття дозволять вам навчити дітей граматики й лексики, оскільки рецепт – це покрокова інструкція, який інгредієнт з чим поєднується, як приготувати той чи інший продукт (смажити, варити, тушкувати). Попросіть своїх маленьких учнів коротко розповісти про їхні улюблені смаколики – це прекрасна розмовна практика, що дозволяє також поліпшити вимову.
     

Навчання дітей англійської – рецепт успіху - 2
Діти можуть навчатися англійської мови за допомогою різних видів мистецтва: малювання, музики, літератури та навіть кулінарії

Різноманітні уроки англійської, в яких гармонійно поєднане навчання та різні активності, дозволять дітям не тільки розвинути мовні навички, а й розкрити свій творчий потенціал.

Навчання дітей англійської без тиску

Одна з найбільш важливих речей, яку потрібно пам'ятати під час навчання дітей англійської, – не тиснути на них. Не забувайте, що діти вивчають деякі аспекти англійської мови легше, ніж дорослі. Тому незалежно від того, чим ви займаєтеся в класі, вони вже будуть на шляху до вільного володіння іноземною мовою. Але це не є приводом чекати від дитини негайних результатів. І викладачеві, і батькам важливо розуміти, що навчання кожному малюку дається по-різному. У жодному разі не тисніть на дітей, інакше вони розчаруються в заняттях і не зможуть отримувати задоволення від навчання.

  1. Не виправляйте кожну помилку. Викладач повинен зосередитися на матеріалі, який діти вивчили недавно. Найкраще дати учневі повністю висловитися. І тільки потім пояснити йому, в яких моментах він помилився. В основному, у дітей «кульгає» вимова, що природно, оскільки дошкільнята (і навіть деякі першокласники) не зовсім правильно говорять рідною мовою. 
     
  2. Моделюйте правильне використання англійської мови. Коли ви чуєте, як учень говорить щось не так або неправильно використовує слово, дайте йому правильний аналог. Так ви поповните словниковий запас дитини і навчите вживати той чи інший вислів у потрібному контексті. 
     
  3. Не ставте всьому оцінку. Іноді достатньо просто обговорити з учнями їхні результати. Також корисно дозволити малюкам самим оцінити свої зусилля. Так вони самі зможуть визначити, що в них виходить дуже добре, а які аспекти слід підтягнути.

Оскільки мова абстрактна, а діти конкретні, їм може важко даватися граматика та інші технічні аспекти англійської. І це абсолютно нормально. А щоб у малечі все виходило, зробіть вивчення англійської веселим і цікавим. Не тисніть на учнів – і тоді вони отримають хороші результати. 

 

Тетяна Огородник

 

Дата публікації: 25 січня 2021