Англійська для малюків – вже далеко не рідкісне явище. Вивчати іноземну дитина може одночасно з опануванням рідної мови, так вона стане білінгвом і буде володіти англійською досконало. У цій статті ми розглянемо найбільш ефективні методики вивчення англійської мови для малюків, які допоможуть зробити процес навчання простим і дієвим.

Зміст

1. Вивчення англійської з малюком: що потрібно знати
2. Класифікація методик навчання англійської мови
    2.1. Принципи вивчення англійської для малюків
    2.2. Освітні ігри
3. Освітні методики, їх переваги та недоліки
    3.1. Методика Зайцева
    3.2. Методика Домана
    3.3. Методика Монтессорі
    3.4. TPR
    3.5. Методика Мещерякової
    3.6. Ігровий метод
    3.7. Змішана методика
4. Рекомендації для батьків у процесі вивчення англійської мови малюком
5. Які матеріали використовувати для занять вдома

Вивчення англійської з малюком: що потрібно знати

Важливість англійської мови на сьогоднішній день очевидна, всі комунікації, бізнес, мистецтво здебільшого зав'язані на ній. І бажання швидше вкласти цінні знання в голову своєї дитини цілком логічне. Однак не варто поспішати, до цього процесу потрібно підходити грунтовно. Головною проблемою для викладача або батьків є те, що малюк не вміє ще ні читати, ні писати, тому звична стратегія вивчення англійської мови не підійде. Але юний вік має величезну перевагу – любов до ігор, яка властива абсолютно всім дітям. Завдяки їй у різних формах і з застосуванням різних методик можна легко навчити малюка англійської мови, з огляду на особливості його характеру та захоплення.
 

Англійська мова для малюків – огляд найкращих методик вивчення
Іноземних мов легко навчатися через гру

Кожна методика з тих, які ми розглянемо нижче, розрахована на певний вік. Вважається, що найкращий вік для вивчення англійської мови для малюків – 3-4 роки. Але не варто засмучуватися, якщо дитина вже трохи старша – є методики, призначені для дошкільнят.

Класифікація методик навчання англійської мови

За кількістю учасників освітнього процесу методики можна розділити на індивідуальні та групові. Основним правилом у виборі тут є рівень комунікабельності й активності малюка: більш спокійним дітям буде не затишно у великому колективі, тоді як балакучим непосидам на самоті буде просто нудно.

Принципи вивчення англійської мови для малюків

Існує п'ять базових принципів, на яких побудовані всі методики.

  • Природність. В абсолютно новій, незвичній обстановці дитина буде зосереджена на навколишньому світі, а не на навчанні. Тому весь освітній процес має відбуватися в природному середовищі або максимально до нього наближеному. Так результату можна буде досягнути набагато швидше.

  • Інтерес. Основне завдання викладача – показати малюкові, що англійська мова – це цікаво. Інакше він дуже швидко занудьгує, а в голові сформується стереотип, що вивчення іноземних мов – важке і непотрібне заняття. У такому випадку абсолютно всі спроби та намагання будуть зведені до нуля.

  • Послідовність. Очевидний факт, але чомусь про нього часто забувають: починати потрібно з малого. І при цьому розвивати не тільки розмовну мову, а й граматику, читання, письмо. Якщо зосередитися тільки на чомусь одному, то дитина не буде повноцінно володіти англійською.

  • Наполегливість. Малюки часто примхливі та не хочуть робити те, що «потрібно». У такому випадку не варто реагувати на дитячі маніпуляції, а проявляти м'яку (!) наполегливість – і з часом дитина увійде у смак.

  • Ігрова форма. Грою зацікавити дитину найпростіше, саме це допоможе утримувати її увагу. Вчити англійську мову для малюків у такий спосіб куди легше, ніж у формі звичайних уроків.

Освітні ігри

Отже, гра – це дієвий спосіб привернути увагу юного учня. Також це основний інструмент пізнання світу й розвитку. Саме тому використання ігрової форми навчання ідеальне для вивчення англійської мови малюками. Є кілька типів ігор, а найкращі методики вивчення англійської мови поєднують в собі одразу кілька.

  • Ситуативні. На заняттях відбувається моделювання різних ситуацій із життя. Діти занурюються в ситуацію з певним сценарієм і ролями. Однак у деяких місцях учням необхідно діяти самостійно, демонструючи свою креативність і кмітливість.

  • Змагальні. Необхідні для перевірки вивченого. Тут застосовуються різні настільні ігри, завдання та кросворди. Перемагає той, хто краще за всіх засвоїв пройдений матеріал.

  • Музичні. Сюди відносяться пісні, танці, в тому числі й із партнером, що сприяє додатково розвитку комунікативних навичок.

  • Творчі. Це все, що тільки може вигадати викладач: малювання, віршики, різні конкурси.

Освітні методики, їх переваги та недоліки

Насправді способів піднесення інформації малюкові дуже багато, але ми розглянемо найбільш популярні та ефективні з них.
 

Англійська мова для малюків – огляд найкращих методик вивчення - 2
Малюк простіше запам'ятає букви, якщо відчує їх на дотик

Методика Зайцева

Цей метод вивчення англійської мови підходить дітям від трьох років. Основним інструментом тут є кубики, на яких написані склади та слова. Між собою вони відрізняються також за кольором і мають різну вагу, видають звук (правильну вимову слова або складу). Граючи з такими кубиками, діти вчаться вибудовувати послідовність слів у реченнях. Крім того, поліпшуються навички розмовної мови та запам'ятовуються відмінності між звуками.

Переваги: ​​велика кількість вправ, які допомагають напрацювати правильну вимову.

Недоліки: незручно зберігати матеріали, відсутня послідовність у процесі навчання.

Методика Домана

Методика може бути застосована для великого вікового діапазону: від шести місяців до дошкільного віку. Вона грунтується на фотографічній пам'яті малюка. Принцип занять дуже простий: протягом короткого проміжку часу учневі показуються картки із зображеннями, при цьому вчитель називає вголос предмет або істоту, зображені на картці. Зміна зображень відбувається дуже швидко: на кожну картку відводиться 1-2 секунди. Такий «марафон» триває 10 секунд. 

Переваги: ​​нові слова запам'ятовуються дуже швидко, цей спосіб вивчення англійської мови прекрасно підходить малюкам, особливо віком до трьох років.

Недоліки: відсутність активної залученості дитини в процес – вона просто сидить і запам'ятовує.

Методика Монтессорі

На відміну від попереднього способу навчання, цей спрямований повністю на самостійну роботу малюка. Йому надають спеціальні матеріали та дають можливість вивчати їх. Педагог тільки допомагає, якщо це необхідно, і не має права ні карати дитину, ні заохочувати її. Так робиться акцент на індивідуальному розвитку інтелекту. 
 

Англійська мова для малюків – огляд найкращих методик вивчення - 3
Більш докладно про цей підхід можна прочитати тут

TPR

Цей метод навчання англійської мови базується на виконанні фізичних дій, які відповідають фразам вчителя. Наприклад, якщо вчитель говорить «Jump!», то всі стрибають, а якщо «Clap hands!» – плескають у долоні. Що далі, то складніші фрази.

Переваги: під час виконання фізичних дій поліпшується запам'ятовування слів.

Недоліки: неможливо провести всі заняття в такий спосіб. Ця методика підходить тільки для 5-хвилинних перерв.

Методика Мещерякової

Головне правило цього способу – задоволення від вивчення англійської мови для малюків. Методика ділиться на кілька підходів залежно від віку учня:

  • I can sing – 3-5 років – сприйняття на слух, виконання завдань викладача, ігри й пісні, використовуються аудіозаписи з мовою носіїв;

  • I can speak – 5-7 років – напрацьовуються навички розмовної англійської, всі розмови ведуться лише мовою, що вивчається, навіть ті, які не стосуються занять;

  • I can read – 7-8 років – використовується методика кольорочитання, головна мета – навчити дитину читати англійською та моментально розуміти прочитане незалежно від того, чорно-білий текст або кольоровий;

  • I can write – 8-9 років – вивчення граматики, орфографії мови;

  • I can analyse – 9-10 років – формування здатності аналізувати усну та письмову мову.

Ця програма навчання дуже велика та зачіпає не тільки дошкільний вік, але дає можливість фундаментально вивчити мову, приділяючи достатньо часу кожному аспекту.

Ігровий метод

Програма передбачає вивчення англійської мови для малюків від року. Суть її проста: перед дитиною розкладають фігурки знайомих їй тварин або предметів. Кожна фігурка називається учителем вголос, учень повторює. Потім дитина повинна намалювати одну з цих фігурок і згадати, як вона називається англійською. Після того, як вивчена половина об'єктів, можна пробувати будувати з учнем простий діалог.

Змішана методика

Спосіб викладання англійської мови, який підходить дитині найкраще, адже вчитель створює індивідуальні правила вивчення, виходячи з особливостей малюка та комбінуючи складові всіх перерахованих способів. Головна перевага тут – індивідуальний підхід. Дитина не буде нудьгувати, якщо для неї створять сприятливі умови. 

Рекомендації для батьків у процесі вивчення англійської мови малюком

Звичайно, якщо довіритися професійним викладачам, вони з легкістю підберуть методику, яка підходить конкретній дитині, або вигадають свою власну. Однак для того, щоб поліпшити ефект і прискорити процес вивчення англійської мови малюком, можна займатися з ним вдома. І тут знадобляться наші поради.

  • Головний критерій для вибору форми домашніх занять – характер і настрій малюка. Не потрібно змушувати його грати, якщо він до цього не схильний у даний момент. 

  • Процес вивчення мови має бути максимально комфортним, інакше дитина буде всіляко проти нього.

  • Не можна порівнювати свого малюка з іншими. Кожна дитина індивідуальна, якщо у неї трохи гірші успіхи зараз, то це не означає, що ситуація не покращиться завтра. Не потрібно використовувати порівняння як мотивацію, це швидше спрацює в протилежний бік і викличе у дитини комплекси.

  • Не потрібно влаштовувати свого роду іспити. Їх буде достатньо в університеті, а вивчення англійської мови має проходити в задоволення.

  • Не варто завантажувати дитину граматикою. Поки вона маленька, вона все одно нічого не зрозуміє і тільки зайвий раз засмутиться. Починати навчання краще за все з розмов. Достатньо створити середовище англійської мови для малюка.

Англійська мова для малюків – огляд найкращих методик вивчення - 4

Які матеріали використовувати для занять вдома

Займатися з дитиною додатково вдома однозначно варто. Але знайте, що «дорослі» книги та прописи викличуть рівно нуль інтересу в малюка. Тому можна використовувати книжки з барвистими картинками, великими літерами та нескладними словами. Яскравість і різноманітність приверне увагу маленьких учнів. Також можна дивитися мультики англійською, так процес перетвориться на розвагу. Слухайте навчальні аудіозаписи, а ще краще – розмовляйте з малюком англійською, але для цього батькам потрібно самим хоч трохи знати її.

Які матеріали ви б не обрали для домашніх занять, пам'ятайте – щоб закріпити ефект занять з педагогом, необхідні дві речі: сприятлива обстановка вдома та постійне повторення матеріалу. Так англійська мова для малюків стане не нудним рутинним заняттям, а захопливою грою.

 

Влада Іванова

 

Дата публікації: 2 лютого 2021