Розуміючи важливість англійської мови, батьки починають віддавати своїх дітей на мовні заняття ще до початку їхнього навчання у школі. Чи правда, що чим раніше діти почнуть вчитися, тим кращі результати вони отримають? Які є можливості вивчення англійської мови для дошкільнят? Як проходять заняття з іноземної для молодших дітей і чим їх можна доповнити вдома? Усе це ми обговоримо далі в статті.

Зміст

1. Чи потрібно дошкільнятам вчити англійську мову?

2. Якими мають бути заняття для дітей?

2.1. Уроки на курсах

2.2. Домашня практика

У нашому журналі ми вже писали про те, як допомогти дитині опанувати англійську для дошкільнят. Тож цього разу зосередимось на специфіці такого навчання, його плюсах і мінусах, а також особливостях завдань для дітей.

Чи потрібно дошкільнятам вчити англійську мову?

Діти чудово вчать мови, за кілька років вони можуть повністю опанувати іноземну. Вони активно розвивають свою навичку аудіювання в дуже ранньому віці, адже й рідну мову вчать на слух.

Але вивчити слова та навчитися говорити – не означає вивчити мову. Без знання граматики та навичок читання й письма не вдасться повноцінно її використовувати, а отже, мову потрібно вчити комплексно. Чи реальна це задача для малюка? Залежить, звісно, від дитини, але загалом іноземну бажано вивчати вже з 6 років, тобто з першого класу загальноосвітньої школи.

 

Англійська мова для дошкільнят – вчимося змалку - 1

Ви можете записати свою дитину до школи англійської Green Country з 6 до 16 років
 

Розглянемо плюси та мінуси вивчення англійської мови дошкільниками в цій таблиці:

Переваги

Недоліки та ризики

Дітям легше одразу поставити правильну вимову, вони добре наслідують почутий акцент. Але майте на увазі: аби вимовляти всі звуки правильно, навчання англійської мови дітей дошкільного віку потрібно починати вже після того, як вони добре опанують рідну мову.

Малята можуть не зрозуміти більшість граматичних тем, тому їх варто знайомити лише з базою, яка необхідна на початковому етапі та для подальшого навчання.

Раннє знайомство з іноземною мовою може полегшити дітям вивчення інших мов у майбутньому, оскільки вони стають більш пристосованими до різних лінгвістичних структур.

Заняття з англійської мови для дошкільнят важко проводити через низьку концентрацію дітей. До того ж якщо процес навчання їм не подобається, розвитку та результату не буде.

Дитина ще не завантажена шкільними заняттями, тож її увага та час будуть присвячені іноземній мові, а запам'ятовування нової лексики та мовних патернів буде відбуватись досить легко. 

У дошкільнят ще не виробились вміння, які допомагають навчатися ефективно, зокрема, навичка самоорганізації. Тому їм певною мірою важче, ніж школярам.

Заняття з дошкільнятами позитивно впливають на розвиток у них комунікативних навичок, критичного мислення, соціалізують дитину і вчать працювати в команді.

У ранньому віці дитина може плутатись у мовах і несвідомо вживати лексику однієї мови в розмові іншою.

 

Якщо ви не хочете чекати, поки дитина підросте, то для дошкільників англійська мова може викладатись як підготовчий курс. На нього варто записуватись тоді, коли дитина вже вміє читати й писати. У такому випадку вона зможе вивчити абетку, наочно побачить різницю між рідною та іноземною мовами, матиме елементарну базу орфографії та синтаксису.

Якими мають бути заняття для дітей?

Є два основні варіанти вивчення англійської мови для дітей дошкільного віку:

  • навчання на курсах із професійним викладачем та групою однолітків;

  • домашня практика, що може бути як доповненням до курсів, так і підготовкою до шкільних занять з іноземної своїми силами.

Уроки на курсах

Найкраще рішення як для дітей, так і для дорослих – відвідування мовних курсів. По-перше, це професійно та грамотно складена, відпрацьована програма навчання англійської для дошкільників. По-друге, це викладач із фаховою освітою, який не лише правильно подасть матеріал, а й відповість на всі запитання учня, проведе з ним роботу над помилками, підкаже, що та як можна покращити. По-третє, це практика в групі, взаємодія з однолітками, відпрацювання розмовних навичок.

Англійська мова для дошкільнят, як і для школярів і дорослих, може проходити у форматі «перевернутого класу», що передбачає:

  • живі практичні заняття з викладачем у групі з дітьми того ж віку;

  • коротке інтерактивне навчання вдома як підготовка до наступного уроку.

Уроки побудовані так, що максимум часу приділяється практиці, інтерактивним вправам та ігровим активностям із використанням мови. Маленькі студенти спілкуються, співають, готують цікаві командні проєкти, а головне – вчаться за тими матеріалами та проходять ті теми, які дійсно цікавлять дітей.

Удома ж ваш дошкільник займається за допомогою освітніх онлайн-ресурсів, які доступні в будь-який зручний час і завжди під рукою. Таке self-study готує дітей до уроків у класі, завдяки чому вони приходять уже з певним запасом знань, почуваються більш впевнено та не бояться практикуватися. До того ж, так у них з'являється більше часу для відпрацювання розмовних скілів під час уроку з викладачем і одногрупниками.

Тривалість занять з англійської мови для дошкільнят менша, аніж для школярів, і складає 25-30 хвилин. Це ще одна причина, чому виконувати домашні завдання так важливо, адже без них дитині важко буде заглибитись у матеріал на уроці.

 

Англійська мова для дошкільнят – вчимося змалку - 2

Навіть за умови навчання на курсах англійської важливо практикуватися й вдома
 

Структура заняття може виглядати так (пам’ятайте, що в кожної школи є свої особливості, що залежать від програм і методик викладання):

  1. Привітання та warm-up – мовна розминка, що включає або коротке повторення матеріалу попереднього уроку, або активність для занурення дошкільнят в англійську мову. До прикладу, це може бути фонетична зарядка, у ході якої діти хором повторюють за вчителем слова на відпрацювання вимови певного звуку.

  2. Наочне представлення нової лексики та/чи граматики з використанням ігрових завдань або мультимедійних матеріалів (презентації, електронні лексичні картки для вивчення та запам'ятовування слів, анімаційні відео з поясненням граматичних конструкцій).

  3. Закріплення нового матеріалу через ігрові вправи, зокрема, з включенням невеликих рухових активностей (наприклад, ігри з передачею певного предмета від одного учасника до іншого, плесканням у долоні чи тупанням ногами тощо).

  4. Підбиття підсумків і ознайомлення з майбутнім домашнім завданням. Відповіді на запитання учнів.

Навчання англійської мови дітей дошкільного віку не має викликати стресу та демотивувати майбутніх школярів вчитися загалом. А окрім цього, потрібно утримувати увагу дітей, не втомлювати їх і не шокувати кількістю нової інформації. Тому на уроках активності змінюються в такий спосіб, щоб дитина мала змогу поговорити, перепочити, пограти, подумати, порухатись. Усі ці елементи не обов'язково мають бути присутніми в кожному занятті, але чергування видів діяльності – це необхідність і запорука повного залучення дитини.

Домашня практика

Як ми зазначали вище, домашні заняття мають бути регулярним доповненням до основних уроків іноземної. За умови відвідування лінгвістичних курсів ви отримуєте всі завдання та інструкції щодо їх виконання.

Якщо ж замість курсів англійської мови для дошкільників ви приймаєте рішення вчитися вдома самостійно, аби підготуватися до школи чи курсів для дітей шкільного віку, то ви можете розглянути варіанти практики, наведені нижче. Зауважте, що для такого навчання вам необхідно самим знати англійську та бути впевненими в тому, що ви не передасте дитині своїх помилок. 

  1. Читання

Улюблена книга перед сном – це ритуал, який проводиться в кожній родині з маленькою дитиною. Чому б не читати історії та казки малюкові англійською? Ілюстрації допоможуть зрозуміти сюжет. До того ж, за спеціальними книгами маленькі діти можуть вивчати цифри, назви кольорів, тварин, країн тощо. А коли ваша дитина піде до школи, вона зможе самостійно читати свої перші книги. Її словниковий запас розшириться, а фантазія та творчі навички будуть розвиватися краще.

  1. Мовні ігри

Інтерактивні та настільні розвивальні ігри не лише мотивують дошкільнят вчити англійську мову, а й пришвидшують цей процес і можуть навіть зробити його якісно кращим. Загалом для дітей гра – це найкращий спосіб вивчити щось нове.

 

Англійська мова для дошкільнят – вчимося змалку - 3

Дошкільнята вчать англійську мову краще, коли вони зацікавлені процесом, саме тому ігри такі ефективні
 

Наведемо варіанти мовних ігор, які ви можете використовувати для домашньої практики іноземної мови з дитиною.

  • Simon says: розминка, тренування навички сприйняття англійської на слух та закріплення лексики. Ви даєте дитині команду, а вона її виконує. Наприклад: «Simon says, jump», «Simon says, touch your head», «Simon says, take that green ball» тощо.

  • Opposites: вивчення антонімів і розширення словникового запасу. Ви називаєте слово, а дитина має відповісти антонімом або словом, яке вона вважає протилежним. Наприклад: hot – cold, summer – winter, black – white. Аби додати рухливості цій грі, можете кидати одне одному м’яч.

  • What is missing: повторення лексики та розвиток уваги. Розкладіть перед дитиною предмети, назви яких вона знає іноземною, та попросіть їх назвати й запам’ятати. Після цього дитина має вийти з кімнати або відвернутися, а ви – прибрати один предмет. Дитині слід сказати, чого не вистачає. Аналогічну гру можна проводити з зображеннями тварин, фруктів, кольорів тощо.

  1. Мультфільми та пісні

Візьміть за звичку дивитися та слухати з дитиною легкий англомовний контент. Завдяки відеоряду в мультиках вона розумітиме сюжет і значення окремих слів із контексту, а повторення лексики в піснях допоможе швидше її вивчити. Використовуйте спеціальні освітні відео та аудіо, підготовлені викладачами іноземних мов. Знайти їх можна на YouTube-каналах лінгвістичних шкіл, у застосунках або на спеціальних освітніх платформах.

Якщо дитині подобається той чи інший мультфільм, ви можете відтворювати діалоги з нього в реальному житті – розподіляйте між собою ролі та практикуйтеся. Те ж стосується й пісень – підспівуйте, вигадуйте свої рухи, які допоможуть провести асоціації з лексикою англійської мови для дітей дошкільного віку та краще її запам'ятати, знімайте веселі відео.

За умови поступового, грамотного та цікавого введення в життя дошкільника англійської мови він підготується до навчання в школі та в результаті покаже помітний прогрес. Та незалежно від віку намагайтеся створювати для своєї дитини захопливе англомовне середовище, яке мотивуватиме її вивчати іноземну.

 

Дата публікації: 3 жовтня 2023