Чи є серед ваших речей такий мотлох, викинути який просто таки не підіймається рука? Щасливий ґудзик із не менш щасливої сорочки, валентинка від садочковго кохання, симпатична коробочка від печива або навіть одна смугаста і дуже мила шкарпетка (потрібне підкреслити)?
Якщо бути відвертою, я теж маю такі речі. У моєму випадку – це ціла купа воскових олівців. А точніше того, що лишилося від барвистих крайол. А ще я маю 20 ідей як креативно та з розумом продовжити їхній життєвий цикл. Цікаво? Тоді читай далі!

1. Барвисті сердечка (зірочки, кульки, ведмедики – на що вистачить фантазії).  Для втілення цієї ідеї нам знадобиться ціііііла купа кольорових огризків від воскових олівців, мамині формочки для випікання кексів, ніж, духовка або мікрохвильова піч, ну і, звичайно, трохи натхнення.
Для початку подрібни на мілкі шматочки свої олівці (звичайно, попередньо знявши їхні паперові кожушки). Далі заповни ними свої формочки. Далі на кілька хвилин помісти ці формочки в духовку або мікрохвильову пічку і почекай, поки вони віск стане рідким. Обережно витягни їх та залиш на півгодини у прохолодному місці. Готово! До речі, такими крейдочками можна ще й малювати – вийде щось неодмінно кольорове та веселе!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація       Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 2

2. Скульптури з воску! Якщо ти відчуваєш у собі талант скульптора, не гай часу. Підійди до мами з татом, попроси маленького ножика, озбройся цілою купою улюблених крайол і гайда творити мистецтво. До речі, скульптури з воскових олівців - це цілком доросла і серйозна справа. Не віриш, тоді познайомся з творчістю відомого на весь світ митця Герба Вільямса.

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 3        Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 4

3. Розмальовані камінці. Маєш унікальну нагоду відчути себе печерною людиною. Щоправда трохи просунутою печерною людиною! Адже ти не вибиватимеш свої «наскельні» малюнки долотом і не розмальовуватимеш каміння вугіллям. Твоїм знаряддям знову ж таки стане арсенал олівців крайола.  Для початку знайди відповідні камінчики – найкраще гладенькі морські або річкові. Попроси дорослих, щоби включили тобі мікрохвильову піч або духовку. Розігрій її гарненько та помісти туди камінчики. Приблизно на 10-15 хв. Поки вони остаточно не застигнуть, бери до рук олівці та твори.  Під дією тепла олівці перетворяться на фарбу і почнуть химерно розтікатися по поверхні теплого камінчика. Коли закінчиш, залиш свій витвір мистецтва сохнути в якомусь прохолодному місці. А потім сміливо неси його в найближчий музей сучасного мистецтва – як беззаперечний доказ існування модерного наскельного малюнку.  

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 5  Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 6           4. А ще воскові олівці – це чудова можливість створити свою власну веселку.  Для початку за допомогою двостороннього скотчу приклей олівці до верхньої частини ватману. І приготуйся до найцікавішої частини виробничого процесу. Адже райдугу нам допоможе створити... звичайнісінький фен! За допомогою гарячого повітря починай повільно топити олівці. Вони розтікатимуться по паперу химерними потьоками. Але почекавши 5 хвилин, ти станеш власником особистого кольорового дива!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 7       Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 8

5. Ну а якщо ти прихильник модерного мистецтва, можеш трохи погратися з чорним квадратом. Хоча автором цього квадрату буде не славнозвісний Малевич, а не менш славнозвісний ти! Для початку зробимо кольорову основу для майбутнього шедевру. Далі покриємо барвисту заготовку щільним шаром воскового чорного олівця. А тепер вже можна братися до найвідповідальнішої  частини нашого творчого процесу – нанесення (чи то пак нашкрябування) візерунків за допомогою... зубочисток. Не віриш? Тоді подивися, що у нас вийшло! По-моєму, гідна відповідь Малевичу та всім модерністам!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 9          Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 10

6. Ну а для затятих прихильників альтерантивного мистецтва ми підшукали абсолютно новаторський метод малювання. В мережі цей метод вже охрестили красномовним «Dot art». Адже малювати й справді доведеться за допомогою крапочок.  Для початку намалюй на папері простим олівцем контури для свого майбутнього шедевру – так тобі буде значно простіше не загубитися в розмаїтті барв. Підготувавши основу, приступай безпосередньо до розмальовування. Отже бери до рук восковий олівчик та починай його повільно розтоплювати над свічкою. «Рідким» олівцем наноси крапочки на підготовану зазадлегідь основу. Ну як? Подобається? Я теж не могла відірватися від цього заняття добрячих дві години!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 11

7. Осіннє листя. Якщо вересневий вітрець за вікном надихає вас на створення по-осінньому барвистих мистецьких об’єктів, воскові олівці знову стануть вам у нагоді. Також знадобиться терка, цупкий папір, ножиці та клей. Для початку зробимо мікс із осінніх барв. За допомогою терки подрібни зелений, помаранчевий, червоний,  коричневий, золотий олівець та ретельно усе перемішай. Далі виріж із цупкого паперу основу у формі листочка  та намаж її клеєм. Тепер можеш посипати листочок своєю осінньою стружкою! Тепер, як справжній помічник осені, можеш прикрасити свою кімнату, будку улюбленого песика або ж вікна кольоровими листочками.

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 12                Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 13

8. Футболка власноруч. Впевнена, що десь вдома у тебе припадає пилюкою нождачний папір (такий шаршавий і неприємний на дотик) . Також впевнена, що до сьогодні ти ламаєш голову, для чого ж дорослі його використовують! Хто зна.. Але пропоную тобі власний варіант. Для початку нанеси за допомогою воскових олівців якийсь малюнок на поверхню цього шаршавого паперу. Далі уяви себе ксероксом. Щоправда не звичайним, а мистецьким. Для цього до нашого малюнку приклади папірець, на якому плануєш розмістити зображення. А зверху приклади просту тканину (аби не попалити майбутній витвір мистецтва). Приклади до цієї нескладної конструкції гарячу праску і тримай протягом 15 секунд. А тепер дивися що вийшло! Краса?  А ніхто ж і не сумнівався! Теж саме ти можеш робити із одежею. Щоправда замість паперу використовуй футболку.

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 14      

9. Як то кажуть, готуй саночки влітку. Перефразовуючи відомий вислів, пропоную свій варіант: вчися робити креативні крашанки восени! Причому розмальовувати яйця можна як звичайними восковими олівцями, так і розтопленими.  Ще одним цікавим варіантом є розтопити олівці на водяній бані (спитай у дорослих що це таке) і для нанесення використовувати розприскувач, яким мама зрошує вдома квіти. Дивися, що в тебе може вийти:

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 15

10. Продовжуючи «яєчну» тематику, можу запропонувати тобі створити власну свічечку у формі яйця! Для цього нам знадобиться видуте яйце, гніт (спеціальний шнурочок, який використовують як основу для свічечки) ну і, звісно, незмінні воскові олівці! Обережно просунь гніт у дірочки та закріпи його так, щоби верхній кінчик стирчав із дірочки. Нижню частинку  можеш зафіксувати за допомогою шматочку пластиліну, скрепки тощо. На водяній бані розтопи олівці і обережно заповни цією рідиною яєчну шкарлупку. Почекай, доки  твоя свічечка остаточно застигне (а це десь 1-2 години), а потім починай очищати своє арт-яйце від шкарлупи. Ну що ж, дороботи!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 16   Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 17

11. Чудо-підсвічники! Якщо тобі справді сподобалося бути свічкарем, пропоную твоїй увазі ще один «веселковий» варіант. Для втілення такої барвистої ідеї тобі потрібні: склянка (або невеличка баночка), гніт з металевим кінчиком, металевий посуд для розтоплення олівців і, власне олівці! Як досвічений свічкар ти вже знаєш, що спершу потрібно покласти до склянки гніт. Далі розтопи на водяній бані олівці однієї барви та залий перший шар нашої веселочки до склянки. Почекай 15-20 хвилин, допоки перший шар застигне, і сміливо берися за наступний!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 18     Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 19    Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 20

12. Для кольорових спогадів – барвисту фоторамку! Зроблену, звісно,власноруч, і,звісно з воскових олівців. Для створення такого маленького  дива тобі необхідно мати: цупкий картон (для основи), канцелярський ніж, клей, воскові олівці. За допомогою клею прикріпи олівці до основи фоторамки. Можеш приклеювати цілі олівці, або ж нарізати маленькі шматочки та викладати з них ціле барвисте панно.  І хай допоможе тобі в цьому безмежна фантазія.

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 21

14. Полюючи в інтернеті на ідеї, натрапила на один дуже цікавий витвір мистецтва із воскових олівців.  Тобі сподобається, адже не кожного дня ти створюєш власноруч планету! Для цього «планетарного» крафтсу тобі необхідно мати:  білий папір із надрукованим кольоровим зображенням нашої планети, восковий папір (або звичайний папір для креслення), газету, праску, точилку і воскові олівці. Для початку підготуй матеріал для «малювання» - стружку з воскових олівців. Її ти можеш зробити за допомогою звичайнісінької точилки або за допомогою маминої терки. Далі розкидай стружку по картинці таким чином, щоби кольори на карті максимально співпадали з кольорами твоєї стружки. Тепер мій улюблений момент! До картинки зверху приклади креслярський папір, а на нього - звичайний газетний. Близько двох хвилин поводи гарячою праскою по цій конструкції. Після цього обережно зніми газетний папір і оціни відбиток на креслярському папері! Вражає? Ще б пак!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 22


15. Готуючись до Хеллоуіну, теж звертайся за допомогою до воскових олівців! Якщо чесно, то це один із найкреативніших способів задекорувати гарбузики, який я бачила останнім часом. Все, що нам потрібно: гарбузик, свічка і старі добрі воскові олівці. Над свічкою розтопи восковий олівець. Візерунок наноси хаотично за допомогою потьоків. Дай витвору мистецтва висохнути кілька хвилин. А тепер іди лякати цим гарбузиком фантазію своїх товаришів.

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 23

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 24

16. Симпатично прикрасити свою кімнату або й просто втілити твої мистецькі амбіції допоможуть сердечка, креативно розмальовані восковими олівцями. Отже. Тобі потрібно: калька, подарунковий папір (можеш також використовувати сторінки з маминих глянцевих журналів), праска, ножиці, нитка, точилка, воскові олівці. Для початку  підготуй кольорову стружку за допомогою точилки. Рівномірно розподіли її по поверхні кальки і склади папірець удвоє.  Зверху приклади шматочок подарункового паперу або журнальну сторінку (щоби не забруднити праску). Гарячою праскою води по конструкції близько хвилини. Обережно розкрий папірець та дай йому висохнути. З готового паперу виріж сердечка. Просиливши нитку, отримаєш чудову прикрасу для віконця.

17. За тим самим принципом можна виготовити справжнісінькі морські зірки. А якщо їх прикрасити численними стрічечками, бусинками чи блискітками – вийде без перебільшення мистецький шедевр!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 25


18. Хорошим подарунком для друга, батьків чи й просто для себе може стати ім’я, мистецько викладене з воскових олівців. Ось що з того може вийти:  

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 26

19. А ось, які чудові букви можуть вийти, якщо ти скористаєшся духовкою, силіконовими формочками і, звісно, олівцями!  Для початку наріж олівці маленькими шматочками та розподіли їх по формочках. Помісти формочку із заготовками у добре нагріту духовку і почекай близько 10 хвилин, поки шматочки олівців перетворяться на рідкий віск. Після цього поклади формочку у прохолодне місце на 10-15 хвилин, доки твої літери не стануть твердими. Вітаю! Тепер ти маєш свою особисту кольорову абетку!

Воскові олівці «Crayola». Реінкарнація, 27

20. Ну а коли плавити, вирізати, терти і сушити феном тобі набридне, просто візьми папір, огризки улюблених воскових олівців, добрячий жмут натхнення і… Починай малювати свій кольоровий смак та розсуд! Адже ці барвисті дрібнички роблять наше життя таким насиченим і красивим!

Твори і вигадуй! І хтозна, можливо, невдовзі у сучасному мистецтві з’явиться такий напрямок «крайолізм», а ти будеш його основоположником.

Вірця Гнатюк


Дата публікації: 15 вересня 2012